شرکت انیمیشنسازی پیکسار (Pixar) با معرفی پروژه انیمیشن Sparkshorts ، سعی در اضافه کردن نگاهی تازه به مجموعه آثار کوتاه موفق خود دارد. این پروژه که از سال 2019 معرفی شده و از همان زمان کلید خورده، موقعیتی تازه برای معرفی استعدادهای نو در زمینهی انیمیشنسازی است. همانطور که جیم موریس (Jim Morris)، رییس شرکت انیمیشنسازی پیکسار، به آن اشاره کرده است:
پروژهی انیمیشن کوتاه Sparkshorts برای یافتن داستانسرایان تازه، تکنیکهای داستانگویی نو، و تجربهی جدید در گردش کار طراحی شده است. این آثار همانند هیچکدام از ساختههای پیشین ما نیستند و هدف این پروژه، فراهم کردن فرصت برای شکوفا کردن استعدادهای شخصی هنرمندان است.
شرکت پیکسار به این خصوصیت معروف است که در مسیر چند سالهی ساخت انیمیشنها، داستان و جزییات آنها میتواند متحمل تغییرات فراوانی شود و با همکاری و همفکری تمام اشخاصی که در طول ساخت این انیمیشنها حضور دارند، هر اثر به شکل نهایی خود میرسد. اما پروژهی انیمیشن کوتاه Sparkshorts از این قاعده مستثنی است. پیکسار در این مجموعه آثار، به سازندگان هر اثر کوتاه آزادی عمل صددرصد داده است. هر ایده انیمیشن کوتاه Sparkshorts که تایید بشود، سازندهی آن اثر این اجازه را دارد که بدون هیچ نظارتی انیمیشن خود را بسازد.
از دیگر خصوصیاتی که میتوان در این آثار پیدا کرد، تنوع سازندگان آنها است. از گروههای اقلیت نژادی و جنسیتی دعوت به عمل آمده است تا در این پروژه همکاری کنند و در نتیجه، در میان لیست سازندگان انیمیشن کوتاه Sparkshorts میتوان تنوع قابل قبولی را مشاهده کرد. در نتیجهی موقعیتی که برای این سازندگان فراهم آمده و آزادی عملی که به آنها داده شده است، داستانهایی که در این پروژه مشاهده میکنیم شامل روایاتی شخصی هستند که هرکدام از این سازندگان ارائهی آن را لازم میدانستند. در همین راستا، بعضی موضوعاتی که در این انیمیشنهای کوتاه میتوان یافت، کمی بالغانه و سنگین هستند.
تا به این لحظه که شما این مقاله را میخوانید، هشت انیمیشن کوتاه Sparkshorts ساخته و منتشر شدهاند. تمام این آثار با بودجهای محدود و محدودیت زمان شش ماهه ساخته شدهاند و هر اثر نگاهی نو، داستانی جذاب و حسی و پیامی قابلدرک را عرضه میکنند. با وجود اینکه بودجهی این آثار به اندازه انیمیشنهای معمول کمپانی پیکسار نیست، این مساله هیچ تاثیری در کیفیت آنها نداشته است. تمام داستانها مورد تایید همان افرادی قرار گرفتهاند که شاهکارهایی چون WALL-E ،Inside Out و Finding Nemo را ساختهاند. پس با پس اس آرنا همراه باشید تا با هم نگاهی کوتاه به هشت انیمیشن کوتاه Sparkshorts داشته باشیم.
انیمیشن «پرل» Purl
اولین انیمیشن کوتاه Sparkshorts که از طریق سرویس آنلاین دیزنی منتشر شد، Purl است. این اثر کوتاه که توسط کریستین لستر (Kristen Lester) کارگردانی شده، روایتی شخصی از تجربهی خود او در دنیای انیمیشنسازی است. انیمیشن داستان توپ کاموایی به اسم «پرل» را نشان میدهد که برای کار استخدام شده است، اما برای مورد قبول واقع شدن توسط دیگر اعضای شرکت، تصمیم به ایجاد تغییراتی در خود میگیرد؛ یکی از مسایلی که توسط زنان و دیگر گروههای اقلیتی در فضای کار مردانه تجربه میشود، جدا افتادگی و حس تنهایی است و این تجربهی مشترک در این انیمیشن دیدنی بررسی میشود. «پرل» با نگاه تمثیلی که به این موضوع دارد، نقدی روشن بر عدم تنوع در فضای کاری دارد و نتیجهی جذاب شامل کردن افراد از تمام گروههای نژادی و جنسیتی را به تصویر میکشد.
انیمیشن «بشکن و بگیر» Smash and Grab
این ساختهی پیکسار بیش از هر انیمیشن کوتاه Sparkshorts، یادآور داستانهای معمول این شرکت است. انیمیشن داستان دو ربات بانمک را نشان میدهد که همانند برده در قطاری زنجیر شدهاند و باید سنگی که به عنوان سوخت به کار میرود را به مصرف زندان خود برسانند. آنها که مدتها است دور از یکدیگر ماندهاند، برای اینکه بتوانند مانند دو دوست واقعی در کنار یکدیگر باشند، تصمیم به فرار و رهایی میگیرند. این نگاه جالب به رابطهی دوستی، نوشته و ساختهی برایان لارسون (Brian Larsen) است و با وجود اینکه از بهترین آثار این پروژهی پیکسار نیست، با تصاویر دیدنی و تکنیک انیمیشنسازی زیبایی که در آن با توجه به محدودیت زمانی و بودجه به کار رفته، به راستی تحسینبرانگیز است.
انیمیشن «کیتبول» Kitbull
یکی از مولفههای آثار شرکت انیمیشنسازی پیکسار، دادن شخصیت، احساسات و خصوصیات انسانی به موجودات و مفاهیم مختلف است. اما در تنها انیمیشن کوتاه Sparkshorts که تا به امروز برای اسکار نامزد شده است، چنین چیزی را نمیتوان پیدا کرد. با اینکه «کیتبول» داستان دوستی نامعمول یک گربه کوچک و سگی سختیدیده است، آنها با انسان نبودنشان بهترین احساسات را به بینندهها منتقل میکنند. این ساختهی روزانا سالیوان (Rosana Sullivan)، برگرفته از علاقهی خود او به حیوانات خانگی و رابطهاش با سگهای بیسرپرست است و تصویری شیرین و پراحساس از این موجودات دوستداشتنی را نشان میدهد. در کنار داستان تماشایی کیتبول، تکنیک ساخت این انیمیشن هم زیبا و دیدنی است. با اینکه پیکسار به ساخت انیمیشنهای سهبعدی معروف است، این اثر با تصاویر دوبعدی و بافت خاصی که به فضا و شخصیتهایش داده است، در تاثیرگذاری احساسی خود موفقتر ظاهر میشود.
انیمیشن «شناور» Float
بابی روبیو در انیمیشن کوتاه خود «شناور»، دست روی موضوعی میگذارد که برای بسیاری قابل درک است؛ حس پذیرفته شدن و به دنبال هویت واقعی خود بودن، مسالهای است که تمام انسانها با آن درگیر هستند و در این اثر، با نشان دادن ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن، سختیهای این مسیر بررسی میشود. پدری که متوجه میشود فرزندش میتواند در هوا شناور باشد، از ترس حرف مردم، او را پنهان کرده و زندگیاش را محدود میکند. فضای تلخ و پیام بسیار مهم و سنگین این انیمیشن میتواند هر کسی را به فکر فروببرد که تا چه حد واقعیت خود، یا واقعیت دیگران را انکار کرده است. این ساخته با هدف جهانشمول خود و بررسی دغدغه و چالشی که افراد فراوانی درگیر آن هستند، به درستی پیام خود را ارائه میدهد.
انیمیشن «باد» Wind
شاید پایان این انیمیشن قابل پیشبینی باشد و روایت آن در نگاه اول بسیار خطی و ساده به نظر بیاید، اما «باد» پیام بسیار مهمتری برای شما دارد. این اثر که ساختهی ادوین چنگ (Edwin Chang) است، ماجرایی بسیار شخصی و احساسی برای خود او دارد. داستان انیمیشن دربارهی مادربزرگ و نوهای است که در چالهای عمیق زندگی میکنند و سعی در رهایی از آن را دارند. در این مسیر، نیاز به ازخودگذشتگی و ایثار است و برای رسیدن به زندگی بهتر، این فداکاری انجام میگیرد. اما پیام پنهان این انیمیشن، در واقع ماجرای مهاجرت خانوادهی کارگردان کرهای آن است. در دورانی که مهاجرت و پناهندگی از موضوعات تکرارشوندهی بسیاری از مردم جوامع سختیدیده است، تماشای این انیمیشن کوتاه Sparkshorts به ما یادآوری میکند که برای رسیدن به آیندهای روشنتر، چه فداکاریهایی لازم هستند.
انیمیشن «لوپ» Loop
ایده و هدف این انیمیشن کوتاه Sparkshorts را بعید است بتوان در هیچ اثر دیگری پیدا کرد. داستان انیمیشن دربارهی دختری با اختلال رشدی و اوتیسم است. او صحبت نمیکند و در سفری قایقی، همراه پسری میشود و سعی در ایجاد ارتباط با یکدیگر میکنند. در حالیکه گروههای اقلیتی مختلفی در سالهای اخیر امکان به نمایش گذاشتن و روایت داستانهای خود را داشتهاند، اختصاص دادن یک اثر دربارهی افرادی که با اختلالات ذهنی دستوپنجه نرم میکنند، عملی خاص و قابل تحسین است. برخلاف دیگر ساختههای با موضوعات تا حدودی مشابه، «لوپ» پیام درک چنین مسایلی را دارد و به جای حس ترحم، بینندگانش را دعوت به برقرار کردن ارتباط و درک اینگونه اختلالات میکند.
انیمیشن «بیرون» Out
داستانهای شخصیتهایی که گرایش خود را به خانواده اعلام میکنند، همیشه پر چالش بوده و در چند سال اخیر نمونههای مختلفی از آن به تصویر کشیده شده است. اما به جرات میتوان گفت که هیچکدام از آنها به جادویی انیمیشن «بیرون» نیست. در این داستان که شخصیت اصلی نمیداند چگونه واقعیت خود را به پدر و مادرش بگوید، او جای خود را با سگش عوض میکند و به این صورت متوجه میشود که میتواند در کنار خانوادهاش خود واقعیاش باشد. این داستان که بر اساس زندگی واقعی کارگردان آن استیون هانتر (Steven Hunter)، ساخته شده، به ما نشان میدهد که گاهی لازم است از چهارچوب همیشگی خود خارج بشویم و نگاهی جدید به اطرافمان داشته باشیم.
انیمیشن «نقب» Burrow
جدیدترین انیمیشن کوتاه Sparkshort، یکی دیگر از معدود آثار دوبعدی شرکت انیمیشنسازی پیکسار است. در این ساختهی دوستداشتنی و پراحساس، داستان خرگوشی بانمک را میبینیم که قصد ساخت خانهی رویایی خود را دارد و در این مسیر مصمم است که از بقیه حیوانات دوری جوید. اما در درسی مهم که این داستان به همه میدهد، ما نیز چون این خرگوش یاد میگیریم که همدلی و همکاری یکی از مهمترین خصوصیات زندگی ما هستند. با درک این مساله که گذاشتن فاصله بین خود و دیگران و ایجاد نفرت و اختلاف کار به جایی نمیرسد، این ساختهی مدلین شرفیان (Madeline Sharafian) همه را دعوت به اتحاد و همکاری میکند.
آیا این سری انیمیشنهای کوتاه پیکسار را تماشا کردهاید؟
من عاشق این انیمیشنم خیلی باحاله