حتما میدانید که در روزهای گذشته، اطلاعات بسیاری از دو کنسول نسل بعدی سونی (Sony) و مایکروسافت (Microsoft)، یعنی پلی استیشن 5 (PlayStation 5) و ایکس باکس سری ایکس (Xbox Series X) منتشر شد و سرانجام توانستیم تا دید خوب و فوقالعادهای نسبت به قدرت سخت افزاری کنسولهای نسل نهم داشته باشیم. میتوانید بررسی دقیق کنسول PS5 را در این مطلب و Xbox Series X را در این مطلب مطالعه کنید. قطعا دانستن اطلاعات سخت افزاری و فنی دو کنسول قدرتمند سونی و مایکروسافت، هیجان انگیز و خوشحال کننده است اما در این مطلب برخلاف عادت خود، قصد نداریم روی موارد سخت افزاری و اجزای درون جعبههای زیبای این کنسولها تمرکز داشته باشیم، بلکه میخواهیم به ظاهر آنها نگاه کرده و بررسیهای لازم را انجام دهیم. از آن جایی که شرکت سونی، هنوز از طرح نهایی کنسول پلی استیشن 5 رونمایی نکرده و نمیدانیم این کنسول در نهایت چه شکل و ابعادی خواهد داشت، تصمیم گرفتیم به بررسی ظاهر کنسول مایکروسافت، یعنی ایکس باکس سری ایکس بپردازیم. مایکروسافت در روزهای گذشته، کنسول نسل جدید خود را برای بررسی، در اختیار رسانههای سخت افزاری برتر، مانند منبع تحلیلی دیجیتال فاندری (Digital Foundry) قرار داده و همین موضوع سبب میشود تا علاوه بر دانستن مشخصات سخت افزاری، از جزئیات ظاهرِ این کنسول نیز مطلع شویم و آن را به خوبی بشناسیم.
در زمان معرفی اولیه کنسول ایکس باکس سری ایکس در رویداد The Game Awards 2019، همه تصور میکردند که مایکروسافت یک ماشین بزرگ و ضخیم طراحی کرده که شباهت زیادی به کیسِ رایانههای شخصی یا حتی یک یخچال دارد (مایکروسافت حتی این Meme را به صورت رسمی منتشر کرده و به این تشبیه، واکنش نشان داد!). درست است که ایکسباکس سری ایکس، یک کنسول با ظاهر و طراحی کلاسیک نیست و آن طور که فکر میکنیم، روی میز یا قفسه ما قرار نمیگیرد اما به هیچ عنوان نمیتوان آن را بزرگ و حجیم دانست. برای کسانی که میخواهند دلیل انتخاب چنین طراحی و دیزاین منحصر به فردی را توسط مایکروسافت بدانند، باید بگوییم که تیم فنی ایکسباکس، برای کارکرد درست سیستم، طراحی آن را به این شکل در نظر گرفتهاند و در واقع قطعات سخت افزاری به مانند یک برج، روی یکدیگر سوار شدهاند. به عنوان مثال، تا به حال دیده نشده که در یک کنسول خانگی، سازندگان از فرکانس یا سرعت 3.8 گیگاهرتز برای CPU استفاده کنند و حتی نزدیک به این رقم نیز نشدهایم. فرکانس بالا برای پردازنده مرکزی (و دیگر قطعات سخت افزاری)، حرارت بیشتری را برای آن در پی دارد و همین موضوع باعث میشود تا طراحی کنسول به آن شکل قدیمی و کلاسیک، ممکن و ایده آل نباشد. با این طراحی جدید که میتوان به راحتی آن را به صورت عمودی یا افقی قرار داد، یک فن خنک کننده به ابعاد 130 میلی متر در بالای سیستم قرار میگیرد و هوا را از ابتدا تا انتهای محفظهی کنسول، به گردش درآورده و در انتها، خارج میکند.
با این حال، نمیتوان بدون صحبت از قطعات و اجزای سخت افزاری یک کنسول، درباره ظاهر آن قضاوت کرد، چرا که ظاهر کنسول بر پایهی کاربرد صحیح و بدون ایرادِ باطن آن طراحی میشود و قطعات سخت افزاری درون باکس یا جعبهی نهایی قرار میگیرند. به همین دلیل، باید کمی در مورد نحوه قرار گیری قطعات مختلف درون جعبهی منخصر به فرد کنسول ایکس باکس سری ایکس توضیح دهیم. جالب است بدانید که کنسول ایکس باکس سری ایکس، در واقع دو برد اصلی یا Main Board دارد؛ یکی برای پردازنده اصلی و دیگری برای رابط کاربری 320 بیتی مموری که 10 ماژول GDDR6 در اطراف آن قرار گرفتهاند. با صرف نظر کردن از هیت سینک (Heat Sink)ها که به صورت نامحسوس به کار گرفته شدهاند، به دو قطعه حجیم، یعنی منبع تغذیه (Power Supply) و درایو بلوری 4K یا 4K UHD Blu-ray میرسیم که دقیقا پشت سر فن در بالای کنسول قرار گرفتهاند. تمام این مجموعه که از اجزای روی هم چیده شده تشکیل میشود، به درون باکس و محفظهی کنسول میرود و سری ایکس را میسازد.
هنوز نمیدانیم که کنسول ایکسباکس سری ایکس در هنگام تجربه بازیها، چقدر برق مصرف میکند اما از آن جایی که پردازنده از یک node هفت نانومتری TSMC بسیار موثرتر و ارتقا یافتهتر و فرکانسهای کلاک بالا بهره میبرد، کاملا مشخص است که سری ایکس در مقایسه با هر کنسول دیگری که تا به حال عرضه شده، یک کنسول با مصرف برق قابل توجه است. اما رابطه این موضوع با ابعاد و اندازهی کنسول Xbox Series X چیست؟ دقیقا مانند ماژول PSU کنسول ایکس باکس وان ایکس (Xbox One X)، منبع تغذیهی کنسول جدید نیز از ولتاژهای متفاوت برای پشتیبانی از منابع الکتریکی 50 هرتز بهره میبرد. البته باید بگوییم که این منبع تغذیه هنوز نهایی نشده و ممکن است تا زمان انتشار، دچار تغییراتی شود. با این حال، یک مقایسه ساده، همه چیز را به ما ثابت میکند. منبع تغذیهی کنسول ایکسباکس وان ایکس، 200 تا 220 ولت را با 1.3 آمپر تامین میکرد اما در مورد ایکسباکس سری ایکس، این اعداد به 200 تا 220 ولت و 2.2 آمپر میرسد که توان رسانی سیستم را تا 70 درصد افزایش میدهد. درست است که هنوز برای مقایسه دقیق، اطلاعات کافی در اختیار نداریم اما با یک نگاه سطحی نیز میتوان دریافت که منبع تغذیهی کنسول جدید، نقش به سزایی در نوع طراحی کنسول دارد.
بد نیست به چند نکته در مورد طراحی و ظاهر کنسول Xbox Series X اشاره کنیم که شاید برای بسیاری از افراد، سوال باشد. اول از همه، بسیاری از مردم بر اساس معرفیهای اولیه کنسول، تصور میکردند که درون فن خنک کنندهی سری ایکس، یک LED یا چراغ سبز قرار گرفته است که نور خود را به بالای کنسول میاندازد اما چنین چیزی وجود خارجی ندارد و رنگِ سبز بالای کنسول، به خاطر یک پلاستیک سبز رنگ است که بین فن و قطعات داخلی قرار گرفته است. علاوه بر این، بسیاری از گیمرها دوست داشتند از بُعدِ پشتی کنسول، آن را مشاهده کرده و پورتهای ورودی و خروجی آن را مشاهده کنند. وجه پشتی کنسول ایکسباکس سری ایکس، به شدت شبیه به تصاویر لو رفته و طرحهای اولیه است اما یک تفاوت بین مدل نهایی و مدل اولیه وجود دارد. در طرح اولیه، مشاهده کردیم که پورت Toslink برای دریافت صدای دیجیتال و Surround وجود دارد اما در نمونه نهایی، چنین چیزی دیده نمیشود. قطعا عدم وجود پورت Toslink برای کنسول ایکسباکس سری ایکس، میتواند یک ضعف در نظر گرفته شود چرا که هماکنون، تنها میتوان از طریق HDMI، صدا را دریافت کرد و امکان دریافت صدای دیجیتال دالبی با کیفیت، وجود ندارد!
شما میتوانید در زیر، به صورت دقیق ابعاد کنسول Xbox Series X را مشاهده کرده و آن را با ابعاد کنسولهای نسل حاضر مایکروسافت، مقایسه کنید:
زمانی که دو کنسول ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس وان ایکس را به صورت عمودی در کنار یکدیگر قرار میدهیم، ارتفاعِ سری ایکس تقریبا همتراز با طولِ وان ایکس در نظر گرفته میشود و نمیتوان تفاوتی میان اندازهی ایستادهی آنها پیدا کرد. یکی از موارد جالب در مورد طراحی سری ایکس، این است که مایکروسافت برای ساخت باکس یا جعبهی نهایی، دقیقا از همان متریال و مواد کنسول ایکسباکس وان ایکس استفاده کرده و جنس بدنهی هر دو این کنسولها، دقیقا به مانند یکدیگر و حتی همرنگ است. ظاهر متفاوت و منحصر به فرد کنسول Xbox Series X با دیگر کنسولهای مایکروسافت، حس خوب و تازihd به گیمر میدهد و میتواند استاندارد جدیدی را خلق کند. همیشه عادت داشتیم تا کنسول بازی خود را به صورت افقی روی میز یا درون قفسه مورد نظر خود جای دهیم اما حالا میتوانیم آن را به مانند یک رایانه شخصی قدرتمند، به صورت ایستاده قرار دهیم و از مشاهده آن هنگام تجربه بازیها، لذت ببریم. شاید گفتن این جمله فنی نباشد اما زمانی که دو کنسول گیم کیوب (GameCube) را روی یکدیگر قرار دهیم، به طراحی و شکلی مشابه با ایکسباکس سری ایکس به صورت ایستاده میرسیم!
نظر شما در مورد طراحی ظاهری کنسول ایکسباکس سری ایکس چیست؟ آیا از آن به صورت عمودی استفاده میکنید یا به شکل کلاسیک، آن را افقی قرار میدهید؟