ویندوز 11 مایکروسافت با یک نگاه و ویژگیهای جدید رسما معرفی شده است و همه ما منتظریم تا ببینیم که این شرکت این بار با چه قابلیتهایی محصول جدید خود را عرضه خواهد کرد. در ادامه با ما همراه باشید تا نگاهی به این محصول بیندازیم.
هر چند ماهها پیش تصاویری از قالب کلی این ویندوز و ویژگیهای ظاهری آن در اینترنت لو رفته بود و ما توانستیم نگاهی به آن بیندازیم، مایکروسافت در 24 ژوئن برای اولین بار رسما از این محصول پردهبرداری کرد. هنوز معلوم نیست که تاریخ دقیق عرضه آن چیست ولی این شرکت تاکنون به “تعطیلات 2021” اشاره کرده است.
تاریخ عرضه ویندوز 11 چه زمانی خواهد بود؟
شاید بهتر باشد که حرف آخر را همان اول بزنیم: مایکروسافت در نمایش مخصوص خود در هنگام معرفی این ویندوز اشاره کرد که این نسخه جدید را در تعطیلات 2021 منتشر خواهد کرد که ممکن است به ماه اکتبر تا دسامبر (مهر تا آذر) اشاره کند. اما جدیدا خبرها و تصاویری در فضای مجازی دیده میشود که به تاریخ 20 اکتبر (28 مهر) اشاره میشود.
البته اخیرا در توییتر رسمی مایکروسافت دیدیم که در پاسخ به سوال یکی از طرفداران، این اکانت رسمی پاسخ داد که این محصول ابتدا در تعطیلات 2021 عرضه خواهد شد ولی رسما در ابتدای سال 2022 بهصورت آپگرید ویندوز 10 در دسترس خواهد بود. منظور این حرف این است که نسخه جدید ویندوز بر روی دستگاههایی که بهطور پیشفرض ویندوز 11 را دارند در همان تعطیلات 2021 عرضه میشود ولی اگر شما یک نسخه از ویندوز 10 را خریداری کردهاید، باید تا ابتدای سال 2022 صبر کنید تا بتوانید سیستم عامل خود را ارتقا دهید.
قیمت محصول و سیستم مورد نیاز آن
همانطور که اشاره شد اگر قبلا ویندوز 10 را خریداری کردهاید، دیگر نیازی به خرید چیزی نیست و میتوانید با ارتقا رایگان مایکروسافت در برنامه Windows Update این سیستم عامل جذاب را تجربه کنید. در خصوص سیستم موردنیاز این محصول اطلاعاتی رسمی از سوی این شرکت مشخص شده است که به شرح زیر است:
حداقل سیستم موردنیاز:
- CPU: 1-GHz or faster with 2 or more cores on a 64-bit processor
- 4GB of RAM
- 64GB of storage
- UEFI BIOS with Secure Boot
- TPM 2.0
- 9-inch or larger screen with 720p resolution
- Internet connectivity and an MS account. No offline installs.
- GPU compatible with DirectX 12
اگر سیستم مورد نیاز ویندوز 10 یادتان باشد، میبینید که این سیستم مورد نیاز از آن بالاتر است. در ابتدا میبینیم که در مقایسه با ویندوز 10 حداقل قدرت CPU یک گیگاهرتز با حداقل یک هسته 64 بیتی بود. پس از آن افزایش رم از 1 یا 2 به 4 گیگابایت را داریم و حداقل فضای مورد نیاز برای نصب از 16 الی 20 گیگابایت به 64 افزایش یافته است. ضمنا شما باید حداقل یک کارت گرافیک که قابلیت پشتیبانی از دایرکت ایکس 12 را داشته باشد دارا باشید.
علاوه بر این، روی دستگاههای غیر دسکتاپ، چیزهایی مورد نیاز ویندوز 11 است که قبلا خبری از آنها نبوده است. مثلا شما برای نصب این ویندوز نیاز به یک دوربین در جلوی دستگاه خود دارید که حداقل کیفیت 720p (که البته زمان اجرای این طرح در 2023 است) و حتما قابلیت پشتیبانی از بلوتوث را داشته باشد.
TPM 2.0 و پردازندههای قابل پشتیبانی ویندوز 11
هنگام معرفی این محصول وجود TPM 2.0 در لیست مشخصات موردنیاز این ویندوز باعث شد بسیاری از طرفداران ناامید و ناراحت بشوند، زیرا بسیاری از کیسهای دسکتاپ این ویژگی را ندارند؛ گرچه در بسیاری از پردازندههای جدید شما با خرید یک قطعه میتوانید آن را فعال کنید. اما این مساله همینجا تمام نمیشود؛ مایکروسافت لیستی از پردازندههایی که میتوانند از ویندوز 11 پشتیبانی کنند عرضه کرده است که نام بسیاری از پردازندههایی که حتی در سالهای اخیر عرضه شده اند نیز در میان آنها نیست. این شرکت در لیست خود حتی نام پردازندههایی که TPM 2.0 و Secure Boot دارند اما قدیمیتر از Intel 8th Gen Core یا سری AMD Ryzen 2000 هستند را نیز نیاورده است! هر دو سری Intel 7th Gen Core و AMD Ryzen 1000 در سال 2017 عرضه شدهاند و حتی برخی محصولات مایکروسافت مثل Surface Studio 2 در حال حاضر با همین پردازنده ساخته میشود و به فروش میرود.
البته اخیرا وبسایتهای مختلفی در این خصوص تلاش کردهاند تا یک پاسخ مناسب از سوی مایکروسافت دریافت کنند و یکی از سخنگوهای این شرکت اعلام کرده است که مایکروسافت قطعا تلاش میکند تا ویندوز 11 را روی پردازندههای نسل هفتم و قدیمیتر از آن امتحان کند تا ببیند که آیا توانایی اجرای خوب و مطلوب آن را دارند یا نه. اگر این اتفاق نیافتد، قطعا افراد زیادی قادر نخواهند بود تا از این ویندوز بهره ببرند.
خداحافظی با Start Menu کلاسیک
در ویندوز 11 صفحه استارت شما بهصورت پیش فرض در وسط صفحه نمایش نشان داده میشود که البته شما میتوانید با کمی دستکاری آن را به سمت چپ ببرید. همانطور که در تصاویر و ویدئویی که از این محصول منتشر شده، که قطعا تا به حال آنها را دیدهاید، مشاهده میشود که مایکروسافت با یک ظاهر جدید از ویندوز 11 استقبال میکند. در این صفحه استارت وسط صفحه دیگر خبری از آن آیکونهای قدیمی نیست. با بهرهگیری از قدرت Cloud، شما میتوانید به چیزهایی که به آنها نیاز دارید به سرعت دست پیدا کنید.
همانطور که در یکی از ویدئوهای تبلیغاتی این محصول دیدیم، یکی از کارکنان مایکروسافت نشان داد که چگونه به دنبال یک فایل متنی که به تازگی آن را باز کرده بود میگشت و به راحتی توانست آن را پیدا کند. این ویژگی فضای ابری و پشتیبانی از آن باعث میشود که شما بتوانید حتی فایلهایی که در دیگر دستگاههای خود مثل گوشی تلفن همراه و تبلت را دارید نیز به سیستم عامل دسکتاپ خود بیاورید و از آنها استفاده کنید. در صفحه Start شما 6 فایل Recommended میبینید که آخرین فایلها استفاده شده شما هستند.
ویندوز 11 همچنین یک قابلیت جستجوی مستقل و پیشرفته دارد که دیگر در صفحه Start نیست و میتوانید با استفاده از آن به جستجوی چیزهای مختلف روی همه دستگاههای متصل بگردید. شاید یکی از مسائلی که طرفداران آن را نمیپسندند همین ویژگی باشد، زیرا دیگر نمیتوانید صفحه استارت را باز کنید و شروع به تایپ کردن برای جستجو بکنید. برای استفاده از جستجوگر ویندوز، که ظاهرا خودش تبدیل به یک برنامه مستقل شده است، باید دکمه Win+S را فشار دهید و یا بر آیکون ذره بین کلیک کنید تا صفحه سرچ باز شود. از لحاظ سرعت این مسئله سرعت شما را کمی میکاهد. از لحاظ کاربرد تغییر خاصی در این ویژگی دیده نمیشود و با شروع به جستجو نتایجی از فایلهای شما و صفحات اینترنتی (به لطف Bing) خواهید دید.
یکی از تغییرات نسبتا بزرگ دیگر ویندوز 11 این است که وقتی روی یک آیکون کلیک میکنید، دیگر همه گزینهها و تنظیمات قابل انتخاب در همان لحظه برای شما نمایش داده نمیشود و برای دیدن همه گزینهها باید آخرین گزینه یعنی Show More Options را انتخاب کنید. این تغییری که مایکروسافت ایجاد کرده است از آن جهت است که میخواهد با نشان دادن چیزهای کمتر شما را سردرگم و گیج نکند ولی به نظر ما این حرکت باعث میشود که زمان بیشتری صرف رسیدن به هدف بشود. اما یک قابلیت جدید ویندوز 11 این است که اگر در File Explorer روی یک پوشه کلیک کنید، یک گزینه Open in Windows Terminal اضافه شده که با کلیک کردن آن یک صفحه Powershell باز میشود و میتوانید از آن با آدرس همان پوشه کار کنید.
نرخ همگامسازی متغیر
اگر دستگاهی دارید که مانیتوری با نرخ همگامسازی یا همان Refresh Rate 120 هرتز دارد، ویندوز 11 میتواند برای صرفهجویی در مصرف هنگامی که از آن استفاده خاصی نمیکنید به صورت اتوماتیک صفحه نمایش را به حالت 60 هرتز ببرد و حین اینکه استفاده اصلی شما شروع شود، دوباره به 120 هرتز میروید که قطعا ویژگی مطلوبی برای همه و مخصوصا گیمرها خواهد بود. فقط کافی است که کارت گرافیکی داشته باشید که قابلیت AMD FreeSync یا Nvidia G-Sync داشته باشد.
ویژگی Snap و گروهبندی تسکهای مختلف
یکی از ویژگیهای جدید ویندوز 11 Snap است. هنگامی که نشانگر خود را روی گزینه Minimize یا Maximize میبرید، با توجه به اندازه صفحه نمایشگر خود به شما پیشنهادهایی داده میشود تا بتوانید صفحه نمایش خود را بین این تسک و تسکهای دیگر تقسیم کنید. مثلا اگر در هنگام مکالمه هستید و باید به یک ایمیل خاص پاسخ بدهید، میتوانید همزمان این دو صفحه را بهگونهای تنظیم کنید که نصف صفحه یا یک سوم از آن را اشغال کنند. اگر دو یا سه تسک را به این شیوه باز کنید، یک گروه خواهید ساخت که ویژگی خوب دیگر ویندوز 11 به شما اجازه میدهد اگر این گروه را ببندید یا Minimize کنید، بتوانید دوباره از همانجایی که متوقف شدید به ادامه کار بپردازید.
طراحی شخصیتر Virtual Desktop
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که از دستگاه خود برای مصارف مختلف از جمله کاری، گیم و طراحی استفاده میکنید، قطعا از ویژگی Virtual Desktop یا همان دسکتاپ مجازی ویندوز 10 استفاده کردهاید. در ویندوز 11 شما میتوانید این فضاهای کاربردی را بیشتر شخصیسازی کنید و از آنها بهره بهتری ببرید.
افزایش کاربرد و قدرت Microsoft Teams
در این روزها که به دلیل شیوع بیماری کرونا اکثر کسب و کارها چهره آنلاین و مجازی به خود گرفتهاند، شاهد افزایش استفاده از نرم افزارهای ویدئو کنفرانس، آموزش و غیره هستیم که برای ارتباط دسته جمعی بسیار مناسب هستند. Microsoft Teams که یکی از این نرم افزارهاست با ظاهر ساده اما کاربردی خود توانسته قدرت بالای خود را در این زمینه نشان بدهد. حال روی ویندوز 11 مایکروسافت بهرهوری این محصول را بالاتر برده است؛ در همان ابتدا میبینید که آیکون اختصاصی این محصول در نوار وظایف Taskbar شما قرار گرفته است.
شما میتوانید از آن برای پیام دادن، برقراری ارتباط صوتی و تصویری با هر کسی که این محصول را روی دسکتاپ یا اندروید و iOS دارید استفاده کنید. شما همچنین میتوانید با متصل کردن آن به گوشی تلفن همراه خود از روی دسکتاپ پیامک و SMS بفرستید. ضمنا بخش Feed اخبار این محصول با توجه به سلیقه و علایق شما شخصیسازی میشود تا خبرهایی که برای شما جالب هستند را به شما نشان دهد.
بازگشت Windows Widgets
در سمت چپ صفحه ویندوز شاهد آیکون ویجتهای ویندوز 11 هستیم که با استفاده از آن میتوانید تعدادی از نرم افزارهایی که مربوط به آب و هوا، اخبار شخصی و اطلاعات بورس هستند را مشاهده کنید. این بخش نسبت به نسخه مشابه در ویندوز 10 و ویندوزهای قبل از آن بسیار پیشرفت کرده است و از لحاظ جذابیت نیز بسیار زیباتر شده است.
تجربه پیشرفته حالت لمسی
دیگر باید با حالت “Tablet Mode” خداحافظی کنید، زیرا مایکروسافت از ویژگیهای جدیدی در حالت لمسی ویندوز 11 بهره گرفته است که برای شما سرعت و دقت بالاتری در هنگام استفاده از قلم یا لمس دست به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال به هنگام وارد شدن به حالت لمسی شاهد این خواهید بود که فضای بین آیکونها و گزینهها بسیار بازتر شده است و شما مکان بیشتری برای لمس کردن و تاچ خواهید داشت؛ البته Gestureها و حرکتهای دست هنوز قابل استفاده هستند.
تجربه استفاده از قلم لمسی نیز بسیار بهبود یافته است و شما با استفاده از ویژگی Haptic Feedback میتوانید سریعتر و دقیقتر تایپ کنید. کیبورد جدید تاچ ویندوز 11 از نو طراحی شده است و شما میتوانید آن را با توجه به سلیقه خود طراحی کنید و حتی از ایموجیها استفاده کنید. استفاده از صدا برای تایپ کردن هم کار آسانتری شده است و شاهد دقت بیشتر هوش مصنوعی و اضافه شدن اتوماتیک نقطه و علامت سوال هستیم. در ضمن، میتوانید با دادن دستورهایی مثل “Delete That” (این را پاک کن) آخرین جمله خود را پاک کنید.
Auto HDR برای گیمرها
قطعا شما گیمرها در هنگام خواندن این مطلب به این فکر هستید که مایکروسافت در خصوص بهبود تجربه گیمینگ ویندوز جدید خود چه کار کرده است. یکی از ویژگیهای خوب این ویندوز Auto-HDR است. اگر مانیتور شما از HDR پشتیبانی میکند ولی بازی شما از آن پشتیبانی نمیکند، ویندوز 11 به صورت خودکار با تغییر دادن رنگها و قالب بازی تجربهای شبیه به HDR را برای شما به نمایش میگذارد. در یک ویدئو دیدیم که این ویژگی چه تاثیری در یک بازی مثل Skyrim گذاشت.
ضمنا یک ویژگی خوب دیگر ویندوز 11 ، DirectStorage نام دارد. این قابلیت به شما اجازه میدهد تا با لود کردن و بارگذاری اطلاعات بازی خود مستقیما از روی SSD خود روی کارت گرافیک، سرعت بارگذاری و زمان انتظار اجرای بازیها بسیار کاهش پیدا کند.
قابلیت استفاده از اپلیکیشنهای اندروید روی Windows 11
قطعا در هنگام معرفی این محصول خبرهایی در این خصوص شنیدید. شما میتوانید بهطور مستقیم، به واسطه Amazon App Store، اپلیکیشنهای اندرویدی مختلفی مثل TikTok را روی ویندوز 11 خود داشته باشید و از آنها استفاده کنید. با استفاده از این ویژگی ویندوز شما در کنار پردازش عادی به پردازش این اپها نیز خواهد پرداخت. ویندوز از تکنولوژی Intel Bridge که یک کامپایلر قوی است برای انجام این کار بهره میگیرد. ضمنا هنگام استفاده از این اپلیکیشنها میتوانید همانند هر برنامه دیگری از قابلیت Snap و دیگر ویژگیهای ویندوز استفاده کنید.
گرچه این تکنولوژی شرکت اینتل است، شما میتوانید صرف نظر از اینکه پردازنده AMD یا اینتل دارید از آن بهره ببرید. Intel در این خصوص گفته است که Intel Bridge یک کامپایلر runtime است که اجازه میدهد تا اپلیکیشنها بهصورت native روی دستگاههای حالت x-86 اجرا شود که از جمله میتوان به اپلیکیشنهای اندرویدی اشاره کرد.
مطمئنا تا روز عرضه رسمی Windows 11 ، نمیتوانیم بهطور کامل و دقیق از همه ویژگیها و قابلیتهایش آگاه شویم و آنها را لیست کنیم. پس تا روز عرضه ویندوز جدید مایکروسافت ، سعی میکنیم در صورت رونمایی از قابلیت جدید و نشر خبر جدید از ویندوز یازده مایکروسافت، این مطلب را بهروز نگه داریم و شما را از جدیدترینها باخبر کنیم.
نظر شما درباره ویندوز 11 چیست؟ آیا در روز عرضه نصباش میکنید؟ برایمان بنویسید.