عرضه نسخه بازسازی شدهی Mafia II که با نام Mafia II Definitive Edition شناخته میشود، بهانه خوبی است برای بازگشت به گذشته و تجربه کردن عنوانی که در سالهای گذشته، بازیبازان بسیاری را سرگرم کرده است. داستان گیرا و گیمپلی هیجان انگیز بازی Mafia II برای همه ثابت شده و مشخص است اما این عنوان از نظر فنی، همیشه روی کنسولهای خانگی با دردسر زیادی اجرا شده و حالا نسخه بازسازی شدهی Mafia II Definitive Edition نیز بینقص و کم دردسر نیست. با پی اس آرنا همراه باشید تا به تحلیل فنی بازی Mafia II Definitive Edition بپردازیم و آن را از لحاظ فنی و بصری روی تمام پلتفرمها بررسی نماییم.
پس از معرفی شدن مجموعه سه گانه Mafia در هفتههای گذشته، بازیبازان و طرفداران به شدت هیجان زده شدند. زمانی که متوجه شدیم قرار است اولین نسخه بازی Mafia که در زمان خود بسیار استانداردآفرین و شگفتانگیز بود، یک بازسازی کامل یا یک نسخه ریمیک دریافت کند، هیجان دو چندان شد. مشخص است که بیشترِ بودجه تعیین شده برای سه گانه مافیا، برای بازسازی یا ریمیک کردن کامل نسخه اول صرف میشود و تصاویری که از این نسخه منتشر شده، ثابت میکند که سازندگان چقدر برای این ریمیک، تدارک دیدهاند. با این حال، این بازی هماکنون در دسترس ما نیست و باید برای عرضه آن، زمان بیشتری را منتظر بمانیم اما به جای آن، نسخه ریمستر شدهی بازی Mafia II با نام Mafia II Definitive Edition به شکل ناگهانی از راه رسید و برای کنسولها و رایانههای شخصی عرضه شد.
بازی Mafia II برای اولین بار در سال 2010 برای پلتفرمهای رایانههای شخصی، ایکسباکس 360 و پلی استیشن 3 منتشر شد و با این که در همان زمان نیز یک عنوان ساختار شکن یا بی نقص نبود، اما توانست با روایت یک داستان قابل حس و گیرا و البته ارائه یک گیمپلی و جهان آزاد قابل قبول، طرفداران بسیاری را به دست بیاورد و خود را به عنوان یکی از ماندگارترین عناوین نسل هفتم کنسولها، نشان دهد. با این که نسخه رایانههای شخصی یا PC بازی Mafia II، به غیر از یک سری باگ و گلیچ، بسیار خوب و قابل قبول اجرا میشد، اما نسخههای کنسولی بازی با مشکلات و دردسرهای بسیاری تجربه میشدند. در این میان، نسخه پلی استیشن 3 با افت فریم و پارگی تصویر (Screen Tearing) بسیار، بدترین عملکرد را ارائه میداد.
حالا حدود یک دهه از آن زمان گذشته و نسخه بازسازی شده این عنوان را با نام Mafia II Definitive Edition در اختیار داریم. پیش از این که به بررسی اعداد و ارقام و نوع عملکرد (Performance) بپردازیم، بیایید تفاوتهای نسخه ریمستر شده را با نسخه کلاسیک بررسی کنیم و آنها را از دل بازی بیرون بکشیم. اولین نکته درباره بازی Mafia II این است که دقت و وسواس سازندگان برای طراحی محیطها (بیرونی و درونی)، اتومبیلها و شخصیتها، باعث شده تا این عنوان همچنان پس از گذشت یک دهه، زیبا و خوب به نظر برسد. با این حال، در نسخه ریمستر شده، افزایش رزولوشن اجرایی و البته افزایش کیفیت بافتها، مهمترین تغییراتی هستند که باعث میشوند Mafia II Definitive Edition در سال 2020 نیز از نظر بصری خوب و قابل قبول باشد.
پس از این موارد، بحث نورپردازی به میان میآید. سازندگان برای نسخه بازسازی شده، از سیستم Global Illumination جدید و مدرنی استفاه نکردهاند، اما اضافه شدن Volumetric Lighting، قابهای بسیار زیباتر و زندهتری را مخصوصا در شبانگاه برای بازی به وجود آورده است. پس از این، باید به فیلترینگ بافتهای بازی اشاره کنیم که در نسخه کلاسیک خبری از فیلتر شدن بافتها به صورت Anisotropic نبود اما حالا با میزان 8x فیلتر Anisotropic روی همه کنسولها مواجه هستیم که دقت در جزئیات بافتها را مخصوصا در نماهای نزدیک، به شدت بالا میبرد. یکی از موارد جالب بصری در Mafia II Definitive Edition، استفاده سازندگان از Parallax occlusion mapping است که سطوح را نسبت به قبل، برجستهتر میکند. این ویژگی و تکنیک، بیشتر در اوایل بازی و در بخش زمستان (برفی) داستان نمود پیدا میکند و میتوانیم رد پای ویتو (Vito) را روی برف مشاهده کنیم. البته سازندگان برای شبیه سازی این تکنیک، زحمت زیادی به خود نداده و در بسیاری از مواقع، رد پای شخصیت اصلی روی برف، تنها یک شکل دو بعدی است که از زاویه بالا، فرو رفته به نظر میرسد.
به همه این موارد، بالا رفتن کیفیت سایهها و البته اضافه شدن Anti Aliasing به Mafia II Definitive Edition را نیز اضافه کنید تا با یک نسخه ریمستر شده قابل قبول، حداقل از نظر بصری طرف باشیم. هنوز مطمئن نیستیم که نوع Anti-Aliasing به کار رفته در نسخه (کنسولی) بازسازی شده، چیست اما طبق بررسیها و مشاهدات، به نظر میرسد با حالت FXAA نسخه رایانههای شخصی برابری میکند.
اینها مواردی بودند که جهش بین نسلی بین دو نسخه کلاسیک و نسخه بازسازی شدهی Mafia II را به صورت کلی نشان میدهند، اما بیایید ببینیم بازی Mafia II Definitive Edition روی هر پلتفرم و کنسولی به چه صورت اجرا میشود. اول از همه با بهترین نسخه کنسولی، یعنی ایکس باکس وان ایکس (Xbox One X) آغاز میکنیم که با رزولوشن اجرایی 1800p اجرا میشود؛ رزولوشنی که بسیار به 4K Native نزدیک است و به زیبایی هر چه تمامتر، Mafia II Definitive Edition را به تصویر میکشد. در رده بعدی، کنسول پلی استیشن 4 پرو (PlayStation 4 Pro) قرار میگیرد که نسخه بازسازی شده را با رزولوشن 1440p به اجرا درمیآورد که با توجه به سخت افزار کنسول، رقم قابل قبول و راضی کنندهای محسوب میشود. در رده بعدی، به کنسولهای پایه میرسیم که پلی استیشن 4، بازی Mafia II Definitive Edition را با رزولوشن 1080p اجرا میکند و کنسول ایکسباکس وان، بازی را با رزولوشن داینامیک 1080p به اجرا درمیآورد. در نسخه ایکسباکس وان، اگر صحنهها کم تقاضا و معمولی (مانند نگاه کردن به آسمان یا صحنههای کاملا خلوت) باشند، رزولوشن روی 1080p کامل قرار میگیرد اما به محض بالا رفتن تقاضا، رزولوشن تا 900p کاهش پیدا میکند. طبق بررسیهای انجام شده، نسخه ایکسباکس وان تنها نسخهای است که بازی Mafia II Definitive Edition را با رزولوشن داینامیک یا پویا اجرا میکند و دیگر نسخهها رزولوشن اجرایی ثابتی دارند. میان دو نسخه ایکسباکس وان ایکس و پلی استیشن 4 پرو، به غیر از رزولوشن، هیچ تفاوت بصری و گرافیکی دیده نمیشود اما زمانی که نسخه پایه را با نسخههای میان نسلی مقایسه کنیم، تفاوتهای دیگری به غیر از رزولوشن به چشم میآیند. مهمترین این تفاوتها، کیفیت سایهها و کیفیت فیلتر بافتها هستند. در نسخه کنسولهای میان نسلی، کیفیت سایهها با ردهی High نسخه رایانههای شخصی برابر میکند (در نسخههای پایه Medium) و میزان دقت فیلتر بافتها کمی بالاتر است. با این حال، به صورت کلی این رزولوشن اجرایی است که تفاوت اصلی را در زمینه بصری ایجاد میکند.
تا این جای کار، همه چیز نوید یک نسخه بازسازی شده راضی کننده و قابل قبول را میدهد که خاطرات شیرین یک دهه قبل را دوباره زنده میکند اما زمانی که به بحث عملکرد یا Performance بازی Mafia II Definitive Edition میرسیم، دردسرها آغاز میشود. عملکرد بازی Mafia II Definitive Edition روی کنسولهای نسل هشتمی، قطعا از عملکرد نسخه کلاسیک روی کنسولهای نسل هفتمی بهتر است اما به هیچ عنوان نمیتوان به آن، بینقص یا حتی کم نقص گفت. نسخه بازسازی شده باز هم مانند گذشته، نرخ فریم 30 بر ثانیه را برای کنسولها هدف قرار داده اما این ثبات عملکرد و نرخ فریم است که این رقم را مورد تایید قرار میدهد. نسخه ایکس باکس وان اس با این که از رزولوشن داینامیک بهره میبرد، باز هم در هنگام رانندگی با افت فریم مواجه میشود. طبق بررسیهایی که انجام دادهایم، به نظر میرسد که مشکل اصلی افت فریم بیشتر نسخههای بازی، استریم کردن دادهها و Assetها با سرعت بالا است و بیش از همه، پردازنده مرکزی (CPU) را تحت فشار قرار میدهد. برخورد شدید اتومبیلها با یکدیگر، میتواند نرخ فریم بازی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و این شرایط درباره نسخه پلی استیشن 4 نیز صدق میکند. بازی به ندرت در درگیریهای شلوغ (مانند مراحل فلش بک) عملکرد ناقصی را نمایش میدهد اما زمانی که در شهر در حال رانندگی یا حتی دویدن هستید، افت فریم تا حدود 25 فریم بر ثانیه، همیشه گریبانگیرتان خواهد بود.
این شرایط در نسخه ایکس باکس وان ایکس بازی Mafia II Definitive Edition به شدت بهبود میباید. توان سخت افزاری بالای کنسول میان نسلی مایکروسافت (CPU و GPU) باعث شده تا حتی با رزولوشن اجرایی بالاتر، نرخ فریم بازی به سختی افت کرده و تجربه بازیباز را بهبود ببخشد. البته عملکرد این نسخه از Mafia II Definitive Edition نیز کاملا بی نقص نیست اما میتوان گفت نسخه ایکس باکس وان ایکس، بهترین نسخه کنسولی از نظر بصری و عملکرد محسوب میشود و پس از نسخه رایانههای شخصی، قطعا تجربه آن را پیشنهاد میدهیم. همه این موارد در حالی است که نسخه پلی استیشن 4 پرو، بدترین عملکرد را دارد! به عنوان مثال، قدم زدن در آپارتمان جو که یک محیط داخلی محسوب میشود، تقاضای بالایی ندارد و در نسخههای دیگر به صورت 30 فریم بر ثانیه ثابت اجرا میگردد، در نسخه پلی استیشن 4 پرو عملکرد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند. در این نسخه حتی زمانی که در تونلهای درون شهری قرار میگیریم، نرخ فریم روی 20 بر ثانیه قفل میشود! هنوز نمیدانیم این مشکل عجیب و غافلگیر کنندهی نرخ فریم در نسخه پلی استیشن 4 پرو به چه دلیل است اما این را میدانیم که برای تجربه بازی Mafia II Definitive Edition، قطعا آن را پیشنهاد نمیکنیم.
علاوه بر تمام این موارد، بازی یک سری باگ قدیمی و جدید دارد. به عنوان مثال، گاهی اوقات با وارد شدن به یک خانه یا خارج شدن از آن، جو را مشاهده میکنید که با ژست و انیمیشنی عجیب (گویی به جایی نامرئی تکیه داده است) به ما نگاه میکند. این گلیچها مانند گذشته در بازی Mafia II Definitive Edition یافت میشوند و ممکن است در مواقعی یک نوع حواسپرتی باشند.
از نسخه رایانههای شخصی بازی Mafia II Definitive Edition بنچمارک یا اعداد و ارقام متفاوت و گستردهای در دسترس نیست، اما میتوانیم این اطمینان را به بازیبازان این پلتفرم بدهیم که Mafia II Definitive Edition به مانند نسخه کلاسیک، کاملا بدون مشکل روی رایانههای شخصی اجرا میشود. حتی با استفاده از یک سیستم نه چندان مدرن و بالا رده و البته بهینهسازی هوشمندانه بازی با تنظیم جزئیات گرافیکی، میتوان Mafia II Definitive Edition را با رزولوشن 4K و نرخ فریم 60 بر ثانیه اجرا کرد و لذت برد. نسخه ایکس باکس وان ایکس از نظر بصری به شدت به این شرایط نزدیک است اما نرخ فریم 30 بر ثانیه (یا در مواقعی کمتر از 30) این نسخه، میان این دو فاصله میاندازد.
بازی Mafia II Definitive Edition اگرچه با بازاریابی و تبلیغات بد شرکت 2K Games عرضه شد و نسخه ریمستر شده عنوان خاطره انگیز Mafia II روی کنسولها (مخصوصا پلی استیشن 4 پرو) با مشکلاتی رو به رو است اما به هیچ عنوان نمیتوان آن را برای تجربه، پیشنهاد نکرد. حتی اگر در نسل هفتم کنسولها، Mafia II را به معنی واقعی کلمه بلعیده باشید و آن را به کلی تمام کرده باشید، Mafia II Definitive Edition باز هم ارزش تجربه شدن را دارد؛ مخصوصا این که در این نسخه، تمام محتویات الحاقی عرضه شده برای Mafia II در دسترس قرار میگیرد و تجربه کاملی را به بازیباز هدیه میدهد. با در نظر گرفتن تمامی این تفاسیر، همه ما میدانیم که نسخه طلایی سه گانهی مافیا، نسخه ریمیک بازی نخست خواهد بود که به صورت کلی تغییر کرده و با جلوههای بصری تماما نوینی به نمایش در میآید. اما تا زمان عرضه آن بازی، میتوان با Mafia II Definitive Edition سرگرم شد و خاطرات یک دهه گذشته را زنده کرد.