ایران کشوری باستانی است و دارای قومیتهای مختلف است و شاعران و هنرمندان بسیار زیادی در این کشور زندگی کردهاند. متاسفانه هنوز رمانهای ایرانی به اندازه شعر این کشور محبوب و معروف نشده است. شاید این بدان دلیل است که در مورد چگونگی نثر فارسی چیزی مبهم وجود دارد که نویسندگان غالباً از سورئالیسم و رئالیسم جادویی برای تقلید در شعر خود استفاده میکنند. مهم نیست که ایرانیان چه کاری انجام میدهند، حتی اگر آنها کتابهای تاریخی هم بنویسند، به نظر میرسد آنها هرگز نمیتوانند حس شاعرانه خود را از بین ببرند. در این مطلب با بهترین کتاب ها درباره ایران همراه پیاسارنا باشید.
اما این زیبایی فرهنگ است. از کتابهای درباره خاطرات گرفته تا کتابهای تاریخی، نوشتن کتابها درباره ایران و فکر کردن به زبان فارسی، حتی اگر در کانادا یا ایالات متحده آمریکا زندگی کنید، وضعیت ذهن نویسنده را تغییر میدهد، زیرا او درباره یک فرهنگ بسیار غنی و دلپذیر در حال نوشتن است.
در مطلب بهترین کتاب ها درباره ایران سعی نمیکنیم در مورد ایران بنویسیم. بلکه تلاش میکنیم در مورد افرادی که به ایران اهمیت میدهند و کتابهایی درباره ایران نوشتهاند، بنویسیم. تمام کتابهایی که در این جا پیشنهاد کردهایم در مورد کشور ایران نوشته شدهاند، به جز شعرهایی که توسط سهراب سپهری سروده شده است. او که به عنوان یک شاعر در خارج از کشور نیز بسیار شناخته شدهاست، ه دیگران میآموزد که چگونه نفس خود را آزاد کنند.
بوف کور اثر صادق هدایت
شروع به بحث و گفتگو درباره ادبیات مدرن ایران بدون خواندن این کتاب که شاهکار پدر سورئالیسم فارسی است، غیر ممکن است. «بوف کور» حکایت از تب و تاب درونی و روانی خود نویسنده دارد و خواننده در معرض آشنایی با مفاهیمی مانند بیاعتمادی به نیروهای مظلوم، سوءاستفاده از قدرت، سلسله مراتب جنسی و جنسیتی و محدودیتهای جامعه مدرن ایران قرار میدهد. هیچ رمان دیگری به اندازه این کتاب وضعیت بیگانگی و انزوا در ایران مدرن را به این خوبی نشان نمیدهد. این مورد یکی از برترین کتابهای ایرانی است که تاکنون نوشته شده است.
دایی جان ناپلئون اثر ایرج پزشکزاد
داستان این کتاب توسط یک نوجوان 13 ساله که در خانوادهای ناکارآمد و همسایگانی مزاحم روایت میشود. درواقع داستان این کتاب طعنهای به امپراطور فرانسه و سلطه آن بر ایران است. داستان که در حول دهه 1940 میگذرد به توصیف شخصیتها و شرایط اغراقآمیز و تا حدی پوچ آن دوره میپردازد. نویسنده این کتاب در زمینه ادبیات آسیا و خاورمیانه فعالیت میکند. موضوع این کتاب به گونهای است داستان هزار و یک شب به محلات صمیمی تهران قرن بیستم منتقل شده است و همین امر باعث شده است تا در لیست بهترین کتاب ها درباره ایران قرار بگیرد.
نجات یافته با زیبایی اثر راجر هادسون
این کتاب درباره خاطرات سفر راجر هاسدن (Rodger Houdsen)، نویسنده انگلیسی آمریکایی است که عشق به مولوی او را وادار به کشف فرهنگ ایران میکند. تلاش وی برای درک پیچیدگیهای ایران در ابتدا وی را با میراث غنی کشور، شعر، عرفان، هنر و معماری آشنا میکند و در این مسیر او با افراد بسیاری ملاقات مینماید. اما علیرغم تمایل مداوم وی به تمرکز صرف روی زیبایی های کشور، هاسدن مجبور است با برخی شرایط عقیدتی کشور ایران کنار بیاید.
ایران بین دو انقلاب اثر یرواند آبراهامیان
ایران بین دو انقلاب که در سال 1982 توسط یرواند آبراهامیان نوشته شد. این کتاب نگاهی عمیق به عصر و دوره زمانی میان دو انقلاب مهم ایران، یعنی انقلاب مشروطه (از 1284 تا 1290 هجری شمسی) و انقلاب اسلامی در سال 1357 که هردو به واسطه مبارزات مذهبی، قومی و اجتماعی در ایران رخ دادهاند، دارد. به احتمال زیاد، اثر آبراهامیان مهمترین کتاب در رابطه با این دوره زمانی است که نگاهی عمیق و تحلیلی به حکومت پادشاهان پهلوی دارد و دخالتهای بریتانیا و ایالات متحده، که اجازه حکومت با یک حزب سیاسی واحد را به پهلوی داد، بررسی میکند، حکومتی که باعث و بانی اصلی اعتراضات مذهبی، فرهنگی و همچنین شروع فعالیت گروههای کمونیستی در دهههای 40 و 50 در ایران شد. که در نهایت انقلاب اسلامی سال 1357 را رقم زدند.
طوبا و معنای شب اثر شهرنوش پارسی پور
این رمان بازتاب سیاست در حال تغییر ایران از ابتدای قرن بیستم از روایت زن جوان و جسوری به نام طوبی است. طوبی مجبور میشود بعد از فوت پدرش در 12 سالگی برای ادامه زندگی همسر مردی 52 ساله شود. این رمان بینش نادر، مفصل و پیچیدهای راجع به زندگی زنان در ایران ارائه میدهد. این کتاب در شرایط و دنیایی نگارش شده است که مردان همه قدرت را در دست خود نگه میدارند و زنان گاهی بدون دلیل به طرز وحشتناکی رنج میکشند. این کتاب نیز یکی از بهترین کتاب ها درباره ایران است.
چراغ ها را من خاموش می کنم نوشته زویا پیرزاد
پیرزاد یک فرد ایرانی-ارمنی است که داستان خود را در دهه 1960 در آبادان و در میان آرامش ظاهری زندگی نوشته است. او به آرامی شخصیت اصلی خود، مادر و همسر کلاریس را به سمت افزایش آگاهی از نابرابری جنسیتی در دهه 1960 هدایت میکند، زیرا کلاریس شروع به زیر سوال بردن نقشهای تعیین شده برای خود و سایر زنان میکند. تنش ظریف بر تمایلات جنسی در طول روایت میتواند مسلماً تفسیر پیرزاد در مورد اختلافات اجتماعی و جنسیتی کنونی ایران باشد.
هشت کتاب اثر سهراب سپهری
هر ایرانی شاعر مدرن مورد علاقه خود را از احمد شاملو گرفته تا فروغ فرخزاد و سیمین بهبهانی دارد و به عقیده برخی سپهری بهترین است. کارهای او بیشتر از بقیه با شاعران عرفانی ایرانی نظیر مولوی، حافظ، سعدی و خیام در ارتباط است. پیچیدگیهای شعر او بیشتر شبیه نقاشیهایی است که با عشق به طبیعت کشیده شده است. ذهنیات شاعر در این کتاب بسیار شفاف و واضح است و به زبانهای مختلفی ترجمه شده است. بدون شک این کتاب یکی از بهترین کتاب ها درباره ایران است.
ایران: تاریخ دوران نوین اثر عباس امانت
از دیگر برترین کتاب ها درباره ایران این کتاب است که گزارشی دقیق از 500 سال گذشته تاریخ ایران، از اوج گیری سلسله صفویه و درهم آمیختن اسلام و استقرار روحانیت را بازگو می کند. امانت دو دهه را صرف نوشتن کتاب خود کرد. کتاب او نه تنها جنبه تاریخی دارد بلکه به جایگاه تغییر و تحول ایران در ژئوپلیتیک امپراتوری نیز میپردازد. با انجام این کار، وی با جستجوی موازی میان گذشته ناپایدار صفوی ایران و جمهوری اسلامی ایران، تلاش میکند تا معنا و مفهومی بیاید.