GeForce RTX 2060 Super دقیقاً یک سال بعد از رونمایی Nvidia از اولین سری از کارت گرافیکهای GeForce RTX رونمایی شده است. همزمان با این رونمایی، AMD نیز به طوری – کاملاً – غیر تصادفی تصمیم گرفته تا کارت گرافیک جدید Radeon RX 5700 و RX 5700 XT را هفتم جولای معرفی کند. سری RX 5700 از کارت گرافیکهای AMD قرار است با قیمتی مشابه و معماری Navi جایگاه کنونی RTX 2060 و RTX 2070 از GPUهای Nvidia را گرفته و فاصله را با کمپانی رقیب کمتر کنند. Nvidia نیز در این فاصله بیکار نبوده و قصد دارد تا با معرفی GPUهای RTX 2060 Super، RTX 2070 Super و در ادامه RTX 2080 Super در این حوزه پیش دستی کند. تمامی این اقدامات برای حفظ مقام نخست تولیدکنندگان بهترین کارت گرافیکهای گیمینگ در جهان اتخاذ میشوند.
اجازه بدهید اول از همه این موضوع را مشخص کنم که به نظر من نام گذاری برند Super بر روی این GPU و دیگر مدلهای جدید Nvidia حقیقتاً یکی از احمقانه ترین ایدههایی بوده که در چند سال اخیر شنیدهام. با این حساب فکر میکنم واقعاً باید در آینده منتظر نامهای طولانیتر و مسخرهتری مثل Nvidia GeForce RTX 2060 Super SSC (Super super Clocked)! نیز باشیم. اما حالا صرف نظر از نامگذاری بهتر است به سراغ پیشرفتهای واقعی این مدل در بحث تعداد هسته برویم.
این بررسی به طور اختصاصی به RTX 2060 Super میپردازد و دربارهی مدلهای ۲۰۷۰Super یا ۲۰۸۰Super در مطالب جداگانهای پرداخته خواهد شد. علی الحساب جدول مقایسهی مشخصات سخت افزاری تمامی مدلهای RTX در ادامه آورده شده است.
مطلب مرتبط: بهترین کارت گرافیک های گیمینگ ۲۰۱۹: بررسی تمام کارت گرافیک های برتر Nvidia و AMD
سبک معماری ساخت کارتهای جدید Super RTX دقیقاً مشابه کارتهای قبلی RTX است. این بدان معناست که تمامی مشخصههای سخت افزاری کارت، شامل هستههای RT برای ردیابی نور DirectX (DXR) ، Vulkan- RT، هستههای Tensor برای DLSS (مدلسازی و یادگیری ماشینی) و دیگر مشخصههای یادگیری ماشینی هوش مصنوعی، تکنیکهای رندرینگ VRS ، mesh shaderها، اینتیجرهای متقارن و همچنین عملیات حذف floating-pointها همگی بدون تغییر ماندهاند. از طرفی شاید روی کاغذ، مشخصات کارتهای RTX نسبت به سری GTX 10 تفاوت خیلی زیادی نداشته باشند اما کارت گرافیکهای GeForce RTX استفادهی بهتر و بهینهتری از سخت افزار خود میکنند.
۲۰۶۰Super از یک GPU مشابه با آنچه که در RTX 2060 و RTX 2070 به کار رفته استفاده میکند. یعنی TU106؛ اما این مدل بیش از آنکه به ۲۰۶۰ نزدیک باشد به ۲۰۷۰ شباهت دارد. این کارت از ۸GB حافظهی GDDR6 بهرهمیبرد که پهنای باند را تا ۳۳% نسبت به مدلهای قبل افزایش میدهند. دقیقاً مشابه ۲۰۷۰ و همینطور ۲۰۷۰Super .
TU106 از ۳۶ مولتی پردازندهی استریم (SM) استفاده میکند در حالی که این عدد برای RTX 2060 نهایتاً به ۳۴ میرسد. لذا همانطور که گفته شد RTX 2060 Super دقیقاً در جایی بین RTX 2060 و RTX 2070 قرار میگیرد. مدل RTX 2070 Super نیز با استفاده از TU104 مقدار SM پردازندهی گرافیکی را به ۴۰ رسانده است. که اساساً آن را یک پله پایینتر از RTX 2080 قرار میدهد.
سرعت کلاک در RTX 2060 Super اندکی پایینتر از RTX 2060 است. اما حافظه و هستههای بیشتر آن، افزایش قدرت پردازشی را نسبت به RTX 2060 تضمین میکند. البته RTX 2070 همچنان در تعداد هستههای CUDA کمی بالاتر از ۲۰۶۰Super قرار میگیرد و حالا در بخش سرعت کلاک نیز مشاهده میکنید که RTX 2060 Super بالاتر از RTX 2060 پایینتر از ۲۰۷۰ قرار میگیرد. در تستهای انجام گرفته بر روی مدلهای آزمایشی، میزان سرعت کلاک برای RTX 2070 در مقدار ۱۶۲۰MHz قرار میگیرد. این عدد مدل Founders Edition از سری ۲۰۷۰ را بالاتر از ۲۰۶۰Super قرار داده است.
در بحث انتظاراتی که از پرفورمنس یا نحوهی عملکرد کلی این کارتها میرود، RTX 2060 Super با اختلاف اندکی، کندتر از ۲۰۷۰ و پیشرفت بزرگی نسبت به RTX 2060 از آزمونها خارج میشود. این موضوع مشخصاً به بحث قیمت گذاری این دستگاهها نیز راه پیدا میکند. RTX 2060 Super هماکنون با قیمت ۳۹۹$ در بازار جهانی عرضه میشود و با این حساب RTX 2060 معمولی همچنان با قیمت ۳۴۹$ به فروش میرسد. این برچسب قیمت، ارزش خرید RTX 2060 Super را به یکی از بهترین نمونههای بازار میرساند. مدلهای جدید RTX 2070 Super نیز با برچسب ۴۹۹$ به بازار عرضه شدهاند. این قیمت شامل مدل Founders Edition نیز میشود.
تستهای بنچمارک گیمینگ ما، همچنان از پردازندههای Core i7 8700K در حالت اورکلاک با فرکانس ۵٫۰GHz استفاده میکنند تا از عدم امکان تأثیر منفی CPU در آزمایشات اطمینان حاصل شود. همچنین حافظه مورد استفاده از نوع DDR4-3200 و محل ذخیره سازی دستگاه نیز از هاردهای پرسرعت SSD استفاده میکند. درمورد درایورهای مورد استفاده نیز باید گفت که بروزرسانیها تا آخرین لحظه با ورژنهای جدید منطبق بوده و حتی برای اطمینان از صحت آزمونها، مدلهای قدیمیتر نیز مجدداً با درایورهای آپدیت شده آزموده میشوند. تمامی GPUهای Nvidia با درایورهای ورژن ۴۳۰٫۸۶ تست شدهاند. به جز مدلهای Super که از ورژن ۴۳۱٫۱۶ استفاده میکنند. برای AMD نیز از ورژن ۱۹٫۱۶٫۲ استفاده شده است.
به منظور دستیابی به مقاصد این آزمون، Ray Tracing در هیچیک از بازیها فعال نمیشود. کارتهای AMD که فعلاً و احتمالاً تا سال بعد از DXR یا Vulkan-RT پشتیبانی نمیکنند. درمورد DLSS نیز همین قضیه صدق میکند. Ray-Tracing و DLSS در بررسیهای جداگانهای برای تک تک بازیها تست شدهاند و ما در اینجا قصد داریم تا بخش به بخش به مقایسهی نتایج بنچمارک تمامی کارت گرافیکهای جدید بپردازیم. این به این معنا نیست که Ray Tracing اهمیت چندانی ندارد، بلکه در طول بیش از ۱۰ ماه گذشته، مشاهده کردهایم که بزرگترین عناوین جدید (مانند Battlefield V، Metro Exodus و Shadow of the Tomb Raider) همگی پشتیبانی از Ray Tracing را به بازیهای خود اضافه کردهاند همچنین بازیهایی مانند Quake 2 RTX و MMO Justice که به زودی معرفی خواهند شد نیز در این دسته جای میگیرند. Wolfenstein: Youngblood در اواخر این ماه، Control در ماه آگوست، Mechwarrier 5 در سپتامبر، Call of Duty: Modern Warefare در اوکتبر و Doom Eternal در نوامبر همگی به لیست بازیهای Ray Tracing امسال اضافه خواهند شد.
آیا این عناوین تا حدی برای شما اهمیت دارند که برای آنها به فکر خرید یک کارت RTX بیفتید؟ با نگاه به عناوینی که در سال ۲۰۲۰ به بازار میآیند به Vampire: the Masquerade، Bloodline 2 و Cyberpunk 2077 میرسیم. سال آینده مطمئناً سال هیجان انگیزی در تاریخ صنعت گیم خواهد بود. علاوه بر اینها Watch Dogs: Legion، Atomic Heart و چندین عنوان دیگر را نیز داریم که هر علاقه مند به بازیهای ویدیویی را وسوسه میکنند. در حال حاضر بازیهایی که از ray tracing پشتیبانی میکنند شاید زیاد به نظر نرسند اما باید به این نکته توجه داشت که هنوز کمتر از ۹ ماه از در دسترس قرار گرفتن این تکنولوژی میگذرد. در مقایسهی بازیهایی که هماکنون از DXR پشتیبانی میکنند با بازیهایی که از DX12 استفاده میکردهاند، مشاهده میکنیم که در کمتر از یک سال نسبت نرخ افزایش بازیهای DXR به مراتب بالاتر بوده است. پس قطعاً در آینده شرایط به همین شکل نخواهد ماند.
در این آزمون بنچمارک، ما جمعاً ۱۱ بازی را برای تست انتخاب کرده ایم. در انتخاب این عناوین سعی شده تا بین عملکرد GPUهای Nvidia و AMD در بازیهای مختلف ترکیب متناسبی اتخاذ شود. در اکثر این موارد از DirectX 12 استفاده میشود به جز مورد خاص Total War: Warhammer که در آن DX12 Beta عملکرد ضعیفی در GPUهای Nvidia دارد. برخی از مدلهای قدیمی Nvidia مانند GTX 970 و GTX 1060 3GB نیز با DirectX 11 تست شده اند زیرا DX12 معمولاً در پردازندههایی که بیش از ۴GB حافظه دارند بهتر عمل میکند.
هر کارت، در چهار Settings مختلف تست شده است:
- ۱۰۸۰p medium
- ۱۰۸۰p ultra
- ۱۴۴۰p ultra
- ۴K ultra
هر تنظیم چند بار تست شده و از صحت نتایج، اطمینان حاصل شده است. در ضمن ما بهترین امتیاز را از بین آنها انتخاب کردهایم. کمترین مقدار FPS یا نرخ فریم بر ثانیه بر اساس مجموع تمامی فریم تایمهای بالای ۹۷ درصد و تقسیم نتیجه بر تعداد فریمها بدست آمده است. لذا این مقدار در مقایسه با بدترین نتیجهای که بنچمارک محاسبه میکند منطقی تر است. در ادامه نتایج این آزمون در تصاویر زیر نشان داده شده است. نمرات از تنظیمات ۱۰۸۰p آغاز میشود. کارت گرافیک ۲۰۶۰Super در رزولوشن ۱۰۸۰p یا ۱۴۴۰p عالی عمل میکند. ۴K بعضی وقتها و در تنظیمات و یا DLSS های پایینتر قابل دستیابی است اما در بازیهایی مانند Metro که توانایی بالاتری را میطلبد، این امکان وجود ندارد.
نتایج بنچمارک GeForce RTX 2060 Super برای ۱۱ بازی مختلف در تنظیمات ۱۰۸۰p medium
رزولوشن ۱۰۸۰p medium به نظر مقدار بسیار کمی برای یک کارت گرافیک ۴۰۰ دلاری به شمار میرود. اما توجه داشته باشید که برای اجرای بازیها در کیفیت Ultra و نرخ رفرش ۱۴۴Hz بعضی وقتها حتی در سخت افزارهای بالا رده نیز مجبور به کاهش رزولوشن خواهید بود. بیشتر بازیهای این لیست به این مقدار میرسند اما عناوینی مانند Assassin’s Creed Odyssey، Metro Exodus و Shadow of the Tomb Raider که نیازمند سخت افزارهای قدرتمندتری هستند، کمی با افت مواجه میشوند.
عملکرد کلی این کارت دقیقاً به همان شکلی است که انتظارش را داریم. یعنی نزدیک به ۱۰ درصد قویتر از RTX 2060 و تقریباً برابر با RTX 2070 .
در تصاویر زیر، نتایج گفته شده برای رزولوشن ۱۰۸۰p Ultra محاسبه شده است.
رزولوشن ۱۰۸۰p ultra و نرخ فریم ۶۰fps معمولاً برای کارت گرافیکهای High-End مشکل خاصی ایجاد نمیکند. اما اگر از یک نمایشگر ۱۴۴Hz استفاده میکنید، تنها یکی از بازیهای این لیست (Fortnite) توانسته است تا به مقدار ۱۴۴Hz برسد. ۱۰ بازی دیگر این لیست در همان مقادیر ۶۰fps و کمی بالاتر اجرا میشوند. بار دیگر تأکید میکنیم که RTX 2060 Super با ۱۱ درصد بهبود عملکرد، یک پیشرفت قابل توجه نسبت به RTX 2060 معمولی به حساب میآید و به نظر میرسد که پردازندههای گرافیکی جدید AMD یعنی RX 5700 و RX 5700 XT رقیب سرسختی برای شکست دادن خواهند داشت. نمودارهای زیر نتایج این تست را برای رزولوشن ۱۴۴۰p Ultra نشان داده است.
Nvidia کارت گرافیک RTX 2060 Super را مناسب برای بازی در تنظیمات ۱۴۴۰p معرفی میکند. در اینجا مشاهده میکنیم که در ۶۰fps این صحت این ادعا اثبات میشود. البته دو بازی Assassin’s Creed و Metro Exodus به میانگین ۶۰fps نمیرسند که آن هم با تغییرات جزئی در تنظیمات ممکن خواهد بود.
با بالارفتن رزولوشن از مقادیر ۱۴۴۰p حافظهی اضافی GDDR6 در مقایسه با نسل قبل، ارزش خود را ثابت میکند. در مقایسهی RTX 2060 Super با ۲۰۶۰ معمولی، حالا فاصله به ۱۵ درصد در مقادیر میانگین میرسد. برخی از بازیها حتی تفاوت بیشتری را نشان میدهند. در ادامه نتایج تنظیمات ۴K Ultra را مشاهده میکنید.
نهایتاً به تنظیمات ۴K Ultra میرسیم که برای تجربهی بهترین عملکرد این کارت توصیه نمیشود. زیرا همانطور که میدانید، این تنظیمات به سخت افزار بالایی نیاز دارد و حتی با استفاده از سریعترین GPUها باز هم افت فریم و کیفیت در کار مشاهده میشود. مقدار میانگین نرخ فریم برای تنظیمات ۴K Ultra در کارت گرافیک RTX 2060 Super کمتر از ۶۰fps است. کارت گرافیک ۲۰۷۰ Founders Edition همچنان با ۵ درصد اختلاف بالاتر از این GPU قرار میگیرد. اما RTX 2060 Super در این مورد، RTX 2060 را با تقریباً ۲۱ درصد اختلاف، با خاک یکسان میکند. این قضیه به این دلیل است که بازیهایی مانند Assassin’s Creed Odyssey، Far Cry 5، Fortnite و Shadow of War نسبت به افزایش ۲ گیگابایتی پهنای باند حافظهی ۲۰۶۰ Super به خوبی واکنش میدهند.
کارت گرافیک RTX 2060 Super با توجه به عملکرد خود، ارزش خرید بالایی دارد
بسیاری از کاربران، با سری Nvidia RTX 20 ارتباط چندانی برقرار نکردهاند. چرا که با وجود پیشرفتهایی که در زمینهی عملکرد گیمینگ این پردازندهها مشاهده میشود، قیمتهای آنها گاهی اوقات بسیار نامعقول به نظر میرسند. این موضوع همزمان با عدم استفاده بازیهای کنونی از تکنولوژی ray tracing موجب شده تا آمار فروش Nvidia با انتظارات فاصله داشته باشد. یک سال بعد، مطمئناً شرایط به همین صورت نخواهد ماند و با این قیمتها، RTX 2060 Super بهترین انتخاب از نظر ارزش خرید خواهد بود. شاید در نگاه اول فاکتور قیمت در برابر عملکرد برای RTX 2060 Super همچنان نظر شما را جلب نکند اما با نگاه به نسبت قیمت به عملکرد کلی دیگر مدلها، مشاهده خواهید کرد که ۲۰۶۰ Super یکی از بهترین انتخابهاست.
دو دیدگاه دربارهی نحوهی نگاه شما به RTX 2060 Super وجود دارد. از نگاه اول، این کارت با اختلاف قیمت ۵۰ دلاری خود، کمی سریعتر از RTX 2060 معمولی عمل میکند. این دیدگاه خیلی هم هیجان انگیز نیست. اما از سوی دیگر میتوان به این صورت نگاه کرد که این کارت، با وجود اختلاف ناچیزی که در سرعت و عملکرد با RTX 2070 از خود نشان میدهد، با اختلاف ۱۰۰ دلار، ارزانتر از RTX 2070 به فروش میرسد. ( بار دیگر این موضوع را در ذهن داشته باشید که در تستهای ما از از کارت گرافیک RTX 2070 در حالت اورکلاک و ورژن Founders Edition در مقابل سرعت رفرنس ۲۰۶۰ Super استفاده شده است.)
با اینکه کارتهایی مانند RX 570 ارزش خرید بسیار خوبی در مقایسه با سرعت و عملکرد خود دارند، باید توجه داشت که RX 570 و یا مدلهای مشابه آن برای رزولوشن ۱۰۸۰p و تنظیمات medium یا نهایتاً High مناسب هستند. RTX 2060 Super شاید در زمینهی قیمت، نزدیک به سه برابر گرانتر از این مدلها باشد اما، در عوض در مقایسه با آنها بیش از دو برابر سریعتر است و همچنین توانایی بسیار بالاتری برای اجرای بازیها در رزولوشن و نرخ فریمهای بالاتر دارد.
اگر شما هنوز علاقهای برای تجربهی تکنولوژی ray tracing در بازیهای مدرن ندارید شاید به این دلیل است که هنوز از قابلیتها و کیفیت آن بیخبرید. اما مطمئن باشید که حداکثردر یک سال آینده، خیلی بیشتر در مورد اینگونه تکنولوژیها خواهید شنید.
RTX 2060 Super در مجموع یک کارت گرافیک بسیار خوب محسوب میشود. این کارت با قیمت کمتر، سریعتر از GTX 1080 است و با برخورداری از ویژگیهای جدیدی مانند Ray Tracing خیال شما را از آیندهی تکنولوژی بازیهای ویدیویی راحت میکند. ما توصیه نمیکنیم که سیستم خود را از GTX 1080 به RTX 2060 Super آپگرید کنید اما اگر از یک پردازندهی گرافیکی قدیمیتر استفاده میکنید و مشکلی هم با پرداخت ۳۰۰ دلار یا بیشتر برای یک کارت گرافیک High-End ندارید، این گزینه ارزش هزینه کردن را دارد.
منبع: PCgamer