میخواهید بدانید میان فیلم های دنیای سینمایی مارول (Marvel) و دی سی (DC) کدام یک بهتریناند؟ میخواهید که بدانید سهم کدام یک از این شرکتهای کمیک استریپ از بازار هالیوود بیشتر است؟ فیلمهای کدام یک از این دو کمپانی نامزد اسکار شدهاند؟ کدام یک در سینما بهتر عمل کردند و مخاطبان بیشتری جذب کردهاند؟ احتمالا همه شما این دو برند معروف کتابهای کمیک استریپ را میشناسید هر دو از غول های بزرگ این بازار محسوب میشوند. مارول حدود 42.82 درصد و دی سی 31.76 درصد از بازار را به خود اختصاص دادهاند. البته برندهای کمیک دیگری نیز وجود دارند، اما نام این دو برند آن قدر بزرگ است که روی صنعت کمیک سایه انداخته.
موفقیت این دو برند در کمیک استریپ به قدری خیره کننده بوده که رد پای آنها حتی به صنعت سینما و فیلمسازی هم دیده شده و هر ساله فیلمهای پرفروش هالیوود تحت تاثیر این دو کمپانی قرار میگیرند. اگر فکر میکنید که جنگ قهرمان های دی سی و مارول جنگ بین بچه مدرسهایها برای یک مشت ابر قهرمان خیالی است، سخت در اشتباهید! نبرد بر سر اینكه شركت دی سی بهتر است یا مارول این روزها تبدیل به یك جنگ تمام عیار شده و اختلاف نظرها در رسانههای اجتماعی باعث به وجود آمدن جنجالهای بی پایان شده است.
بیشتر کمیک استریپ بازها حداقل یک بار در زندگیشان این بحث را کردهاند: قصههای دی سی بهتر است یا مارول.
نبرد میان مارول و دی سی، آتش این جنگ از کجا برافروخته شد؟
رقابت بین این کمپانی از بحث و جدلهای ناچیز بین نویسندگان در مورد اینکه آیا یکی از آنها در حال کپی کردن شخصیتهای دیگری است، آغاز شد. از نظر تاریخی، دی سی کامیکس به اختراع ابرقهرمانان شهرت دارد و سابقه بیشتری در کمیک استریپ دارد، مارول هم حضور کمرنگی در کمیک داشته، مانند بقیه شرکتها که آرزو داشتند یک زمانی مانند دی سی، بزرگ باشند. اما بخت بالاخره به مارول رو میکند و این شرکت میتواند با معرفی مشعل انسانی (Torch Human) در سال 1939 و کمی بعدتر معرفی کاپیتان امریکا (Captain America) در سال 1941، جهش بزرگی در دنیای کمیک استریپها به وجود بیاورد و کفه ترازو این رقابت را به نفع خود سنگینتر کند. در همان سالها، دی سی خلاقیتی به خرج میدهد و قهرمانانش را در یک مجموعه کمیک دورهم جمع میکند، داستانهایی با حضور سوپرمن، بتمن، آکوامن، فلش، گرین لانترن و… که با نام مجموعه کمیک لیگ عدالت (Justice League) منتشر میشوند. دی سی اعتبار از دست رفته را باز مییابد و با فروش خیره کننده کمیک استریپهای این سری داستان، ضربه نهایی را به مارول وارد میکند.

بعد از دیدن این موفقیت یکی از نویسندگان مارول به نام «استن لی» ماموریت پیدا میکند، یک تیم قدرتمند جمع کند تا بتوانند مقابل قهرمانان لیگ عدالت قد علم کنند. جنگ شبانه روزی شروع میشود، مدتی بعد چهار شگفت انگیز (Fantastic Four) به قلم جک کربی از مارول منتشر می شود و دوباره ورق برمیگردد. از همین نقطه به بعد دیگر تلاش هر دو تیم تنها برای خوب بودن نیست، بلکه برای بهتر بودن از تیم رقیب است. این تقابل آنقدر گسترده و پول ساز میشود که میدان نبرد به دنیای تلویزیون و سینما نیز گسترش پیدا میکند.
«استن لی»، برگ برنده و ناجی مارول.
در دنیای رسانه تصویری دی سی اولین قدم را برمیدارد و سریال سوپرمن را به کارگردانی ریچارد دانر (Richard Donner) و فیلم سینمایی بتمن را به کارگردانی تیم برتون (Tim Burton) تهیه میکند. مارول اما کمی بعدتر و کمی متفاوتتر به ماجرا اضافه میشود. این کمپانی در سال 2000 از بازی اسپایدرمن رونمایی میکند. بازیای که با استقبال زیادی هم مواجه میشود، اما این موفقیت چندان دوامی نداشت. دی سی سراغ یکی از بزرگترین کارگردان های علمی تخیلی معاصر میرود و برگ برندهاش را به همراهی کریستوفر نولان رو میکند؛ اقتباس سه گانهای از داستانهای شخصیت پرطرفدار و مهم دی سی، بتمن. این حرکت برای دی سی، یک گام بزرگ در ساخت فیلمهای ابرقهرمانی محسب شد و جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد برای هیث لجر را برایشان به ارمغان آورد. البته ناگفته نماند که دی سی امسال هم همین جایزه را دقیقا برای نقش جوکر با بازی واکین فینیکس به دست آورد، موفقیتی که کمتر فیلمهای ابرقهرمانی به آن دست پیدا میکنند.
مارول هم در همه این سالها البته بیکار ننشست و به ترکیبی جادویی به نام انتقام جویان (Avengers) رسید. ترکیبی که 4 نسخه از آن تا بهحال ساخته شده و همگی جزو پرفروشهای سینما بودهاند. آخرین فیلم این سری، فیلم Avengers: End Game توانست رکورد پرفروشترین فیلم تاریخ سینما را ازآن خود کند. جنگ میان دی سی و مارول از فروشگاه های کمیک بوک شروع شد و به سینماها کشیده شد، جنگی که به نظر میرسد هرچه قدر هم سخت و طاقت فرسا باشد، در نهایت باعث داغتر شدن گیشه سینمای علمی- تخیلی میشود.
تاریخچه پیدایش غول های صنعت سرگرمی
بگذارید کمی به عقب برگردیم. نقطه شروع مارول و دی سی کمیک تقریباً نزدیک به هم است، دی سی در سال ۱۹۳۴ شروع به کارکرد و مارول سال ۱۹۳۹ اولین کمیک استریپ خودش را منتشر کرد. دی سی نتیجه حاصل ادغام 2 انتشارات قدیمی آمریکایی بود. در ابتدا نام نشنال کمیک (National Comics) را برای خود انتخاب کرد. اما مردم اغلب به دلیل داشتن لوگوی DC روی کاورهای طنز، و همچنین به دلیل محبوبیت سری معروف آن «Detective Comics»، آن را دی سی مینامیدند. این شرکت نام قدیمی خود را تا سال 1977 حفظ کرد اما بعد از آن، رسما نام خود را به دی سی کمیک (DC Comics) تغییر داد.
از طرف دیگر، مارول در ابتدای کار با نام «Timely Comics» شروع به کار کرد، برندی که توسط انتشارات مارتین گودمن (Goodman) در سال 1939 ایجاد شد. Timely Comics در اولین کمیک استریپهای خود ابرقهرمانان مختلفی مانند کاپیتان آمریکا را به نمایش گذاشت. از سال 1940 تا 1950 چندان اوضاع بر وفق مراد Timely Comics نمیگذرد. به همین دلیل در سال 1951، انتشارات گودمن نام مجلاتش را به اطلس (Atlas) تغییر میدهد و سرانجام در اوایل دهه 1960 ، نام مجلات اطلس همانطور که امروز میدانیم، به کمیکهای معروف مارول تغییر پیدا میکند.
جنگ و طنز، در بحبوحه جنگ جهانی دوم
اگر دقت کنید متوجه میشوید که هر دو کمیکهای Marvel و DC در دهه 1930، درست چند سال قبل از جنگ جهانی دوم آغاز شدند. جنگ جهانی دوم قطعاً تأثیرات شدیدی بر جهان و به ویژه امریکا داشت و جنبههای مختلفی از فرهنگ مردم را تحت تاثیر قرار داد. یکی از بخشهایی که تحت تاثیر جنگ جهانی دوم قرار گرفت، داستانهای روایت شده در کمیک های پرطرفدار آن دوران بود. در این سالها «مارول» و «دی سی کمیکس» یک خط مشی تقریباً مشابه داشتند؛ جنگ و طنز.
در زمان جنگ و خبرهای بد، مردم به دست آویزی نیاز داشتند که در میان خمپاره و موشک، حالشان را بهتر کند و چه چیزی بهتر از کمیک استریپهای بامزه با آن ابرقهرمانهای دست نیافتنی و دنیاهای ایده آل؟ به همین دلیل هم هر دو کمپانی در این سالها داستانهایی با موضوعات خندهدار و عجیب را منتشر کردند که بار طنز آنها بیشتر از هیجان و ماجراجوییشان بود. البته بعد از جنگ، هر دو ناشر به تدریج موضوعات اصلی خود را تغییر دادند و مهمترین تغییرات هم در دهه 1960 ایجاد شد. در این دهه کمیکهای DC به عصر طلایی رسیدند و مارول، برگ برندههای مثل استن لی (Stan Lee) و جک کربی (Jack Kirby) را رو کرد.
دنیای سینمایی مارول و دی سی: اولینها
- اولین موفقیت بزرگ دی سی وقتی بود که سوپرمن را در سال 1938 و بتمن را در سال 1939 معرفی کرد.
- اولین موفقیت بزرگ مارول هم معرفی فیلم چهار شگفت انگیز (Fantastic Four) در سال 1961، فیلم مرد عنکبوتی در سال 1962 و ایکس من در سال 1963 بود؛ حدودا بیست سال بعد از درخشش دی سی.
- اولین اقتباس متعلق به دی سی بود، اقتباسی از کمیک بتمن در سال 1966 با بازی آدام وست به عنوان بتمن.
- اولین فیلم سینمایی بزرگ مارول، هاوارد اردکه (Howard the Duck) بود که در سال 1986 اکران شد و چندان مورد استقبال کمیک بازها و منتقدان قرار نگرفت. در واقع میتوان گفت که این فیلم یک شکست بزرگ برای این کمپانی به حساب میآید.
- هیچ فیلم ابرقهرمانی تاکنون برنده اسکار بهترین فیلم نشده، اما دو فیلم ابرقهرمانی تا به حال برنده جایزه بدترین فیلم سال (تمشک طلایی) شدهاند، هاوارد اردکه از دنیای سینمایی مارول و زن گربهای (Catwoman) از کمپانی دی سی.
مارول یا دی سی، کدام یک قصههای بهتری برای تعریف کردن دارند؟
از کمپانی دی سی خیلی وقتها این انتقاد میشود که چرا جهان آنها اینقدر تاریک و غمگین است. وقتی دی سی تلاش کرد تا رگههایی از طنز را در فیلم لیگ عدالت (Justice League) وارد کند فکر میکنید با چه واکنشی مواجه شد؟ باعث شد تماشاگران با خشم و ناراحتی در سالنهای سینما فریاد بزنند. طرفدران دو آتشه دی سی از تلخی و سیاهی سینمای این کمپانی لذت میبرند و دوست ندارند چیزی در لحن فیلم ها تغییر کند. اما از طرف دیگر فیلمهایی مانند مرد مورچهای (Ant-Man) و ددپول (Deadpool) با شوخیها و پارودیهای بامزه، سطح رضایت کلی مخاطب عام را از کمیک استریپها را بالا بردهاند. به عنوان مثال میبینیم که شخصیتهایی مانند تونی استارک و استار لورد به دلیل شوخ طبعی خود مورد استقبال زیادی واقع میشوند، تا حدی که وقتی تایکا وایتیتی (Taika Waititi) کارگردانی فیلم ابرقهرمانی «ثور: رگناروک» را بر عهده میگیرد، سعی میکند وجه فداکارانه و اسطورهای ثور را با لحن و اجراهای خندهدار جایگزین کند.
اگر بخواهیم به طور کلی نگاه کنیم، کمیک استریپهای مارول لحن خندهدارتری نسبت به داستان های دی سی دارند و این ماجرا در فیلمهای این کمپانی هم به خوبی دیده میشود، به خصوص در فیلم های اخیر مانند انتقام جویان (The Avengers) یا نگهبانان کهکشان (Guardian of the Galaxy). از طرف دیگر، دی سی مضامین جدیتری را در طول فیلمها به نمایش میگذارد. مفاهیمی که شاید خندهدار نباشند اما ما را عمیقاً به فکر فرو میبرند. مثلا فیلم پادشاه تاریکی (Dark Knight) کریستوفر نولان و فیلم جوکر (Joker) تد فلیپس که در آن بیش از صحنههای اکشن معمولی کمیک استریپها، به بخش روانی ماجرا پرداخته میشود.

دنیای سینمایی مارول و دی سی: قهرمانهای قابل لمس
تفاوت در میان شخصیتهای این دو کمپانی به خوبی قابل مشاهده است، در واقع از ابتدای شروع کار کمپانیها، این فاصله گذاری کاملا مشخص بود. شخصیتهای دی سی ایده آلیستیتر بودند و در آن طرف ماجرا، شخصیتهای مارول خصوصیات حقیقیتر و انسانیتری داشتند.
البته نیازی به گفتن نیست که در دنیای ابرقهرمانها حقیقتی وجود ندارد، هر دوی این کمیکها، افسانهای و غیر واقعیاند و در زندگی واقعی مشابهش را نخواهیم دید. اما با همه این حرفها، شخصیتهای دنیای سینمایی مارول هنوز نسبت به کمیک استریپهای دی سی حقیقیتر و قابل لمستر به نظر میرسند.
در کمیک استریپ های دی سی، بیشتر شخصیتها نوعی موجودات فرا انسانی و دارای قدرت خدایاناند. مثلا:
- سوپرمن: یک زاده در سیاره کریپتون با قدرتهای فوقالعاده در بدو تولد.
- فلش: دانشمندی که به طور غیر منتظرهای «نیروی سرعت» را بدست میآورد.
- واندر وومن: دختر زئوس که قدرت الهی دارد.
- آکوامن: مردی که «بهطور طبیعی» قدرت اقیانوس را دارد و بعدا پادشاه آتلانتیس می شود.
نمونههای بسیار زیادی برای این طراحی شخصیتها میتوان مثال زد. اما در این میان، استثنا هم وجود دارد، مثلا در دنیای دی سی بتمن را داریم، یک انسان فانی که در میان ابر قهرمانها قرار میگیرد. در کل کمیک استریپهای دی سی متمرکز بر موجوداتی با ویژگیهای خداگونه است که قدرت همه این قهرمانان سرچشمههایی غیر انسانی دارد. مارول اما به طور کلی شخصیتهای واقع بینانهتری از دی سی دارد. از دیدگاه ما، بیشتر قهرمانان DC خارج از این جهان زندگی می کنند و مانند بیگانگاناند (که البته بعضی از آنها واقعا آدم فضاییاند مثل سوپرمن). بنابراین به نوعی احساس ارتباط با آنها بسیار سخت است.
از طرف دیگر، مارول با زندگی عادی و آدمهای نسبتاً عادی سر و کار دارد. قهرمانان شگفت انگیز مارول درست مانند ما، از افرادی عادی تشکیل شدهاند که بر حسب اتفاق، قدرتهایی غیر طبیعی پیدا میکنند. اما با این وجود هنوز هم مشکلات شبه انسانی دارند و خارج از لباس ابرقهرمانی، زندگیهایشان شبیه زندگی معمولی همه ماست. قهرمانهایی مانند مرد عنکبوتی (Spider-Man)، آیرون من (Iron-Man)، کاپیتان امریکا و حتی ددپول!

موفقیت در گیشه، مارول یا دی سی: چه کسی پول بیشتری به جیب میزند؟
طبق مطالعه جدید ZappiStore (سایتی که خدمات تحقیق بازار و تحلیل رفتار مخاطب ارائه میدهد)، دنیای سینمایی مارول موفقیتهای بزرگتری در گیشه دارند. زیرا مخاطبان، این فیلمها را از لحاظ عاطفی جذابتر از فیلمهای دی سی می دانند. همچنین با بررسی واکنشهای چهره مخاطبان هنگام تماشای فیلمها مشخص شده که تماشاگران وقتی تصاویری از جلوههای ویژه را روی پرده نمایش میبینند، هیجان زدهتر میشوند و وقتی شخصیتهای واقعیتر را روی صفحه نمایش میبینند، واکنش کمتری از خود بروز میدهند.
فیلمهای مارول در گیشه سینما موفقتر عمل کردهاند.
این مطالعه نشان میدهد که تریلر فیلمهای مارول، عکس العملهای مثبتتری به دست میآورد تا تریلر فیلمهای دی سی. در این آزمایش واکنش تعاملی مخاطبان با تریلر «نگهبانان کهکشان» 78 درصد و تریلر «لیگ عدالت» 71 درصد بوده است. ما دوست داشته باشیم یا نه، دنیای پر زرق و برق و شوخ طبع مارول طرفداران بیشتری در میان مخاطبان جذب میکند تا دنیای تاریک و رعبانگیز دی سی. شاید شما به عنوان یک کمیک باز پروپاقرص با این نظر مخالف باشید، اما اگر بخواهیم دنیای سینمای ابر قهرمانی را با دنیای کمیکها مقایسه کنیم، باید اعتراف کنیم کسانی که کمیک میخوانند، افرادیاند که در واقع خواندن کمیک استریپ را به فیلم دیدن ترجیح میدهند. در حالی برعکس این قضیه صادق نیست، در مورد فیلم چنین محدودیت هایی وجود ندارد، حتی کسانی که هیچ چیز در مورد کمیکها نمیدانند هم از دیدن فیلمهای ابرقهرمانی لذت میبرند.

همانطور که قبلا گفتیم، فیلمهای مارول عناصر بامزهتری در خود دارند. شاید به همین دلیل هم است که تعداد زیادی از افراد، از کودکان تا بزرگسالان، مخاطب این فیلمها به حساب میآیند. کمیک استریپهای دی سی اما لحن و مضامین جدیتری دارند. اگرچه این جدی بودن چیزی است که فیلم ها را عمیقتر می کند- مخصوصا فیلمهای علمی تخیلی که اکثرا در این بخش ضعیف عمل میکنند- اما اگر واقع بینانه قضاوت کنیم، تلخ بودن در سینمای اکشن و علمی- تخیلی طرفداران زیادی ندارد. به خصوص در دوره فعلی که مردم به خاطر سبک زندگی پرفشار به دنبال سرگرمی صرف میگردند. در این مقایسه به نظر میرسد مارول طرفداران بیشتر و در نتیجه فروش موفقتری نسبت به دی سی دارد.
نشان تعهد بر شانه بازیگران مارول
اتخاب بازیگر عالی مارول در مورد شخصیتهایش – به عنوان مثال رابرت داونی جونیور به عنوان مرد آهنی – سالهاست که به موفقیت در گیشه منجر میشود. مارول همچنین در هیچ دورهای محافظه کاری نکرده و شخصیتهای جدیدی مانند هالک و پانیشر را به دنیای سینما معرفی کرده است، یا خطر این را به جان خریده که بازیگری ناآشنا مانند کریس همسورث را به عنوان ثور به تماشاگران معرفی کند.
دنیای سینمایی مارول در این سالها نشان داده که علاقه دارد بازیگرهایش را حفظ کند و با آنها قراردادهای بلند مدت ببندد. همین تداوم تبدیل به برگ برنده مارول در مقابل دی سی شده، از طرف دیگر دی سی بازیگرهایی مثل بن افلک و هنری کویل را به عنوان دو مهره اصلی (بتمن و سوپرمن) کنار گذاشته و مدام در حال تغییر بازیگران نقشهای کلیدی کمیک استریپهایش است. با این اوصاف به نظر میرسد که انتخابهای دی سی چندان پایدار نیستند و در این زمینه مارول از رقیب دیرینهاش پیشی گرفته است.
بازی بزرگان یا میهمانی ابر قهرمانان
کمپانی «برادران وارنر» صاحب حق پخش بسیاری از کارهای دی سی و «دیزنی» صاحب کپی رایت بسیاری از کارهای مارول است، این دو در حال حاضر تعدادی فیلم بر اساس شخصیتهای دی سی و مارول تولید کردهاند. قبل از اینکه والت دیزنی در سال 2009 مارول را بخرد، مارول حقوق مختلف کاراکترهایش را به تعدادی از استودیوها فروخته بود و به آنها مجوز ساخت داده بود. برای همین هم شخصیتهای مارول کمی پراکنده بودند. مثلا شما مرد عنکبوتی را در هیچ کدام از فیلمهای سینماییهای دیزنی نمیتوانستید ببینید، چرا که حق پخش آن متعلق به شرکت سونی است.

این قضیه برای طرفداران کمیک بوک آزار دهنده بود، آنها میتوانستند داستانهای مختلفی را با چند شخصیت مارول بخوانند، اما نمیتوانستند آنها را در تلویزیون یا سینما تماشا کنند. خوشبختانه، دیزنی توانست حق کپی رایت شخصیتهای دیگر از دنیای سینمایی مارول را به صورت توافقی تهیه کند تا بتوانیم شخصیتهایی مثل آیرون من و اسپایدرمن را در فیلمهای دیزنی ببینیم.
رویکرد مارول به جهان کمیک بیشتر با سری فیلمهای Avengers شناخته میشود. یکی از سری فیلمهایی که تقریبا مانند لیگ قهرمانان مارول به حساب میآید. دی سی اما نتوانسته در سری سازی چندان موفق عمل کند. مهمترین مجموعه سینمایی دی سی فیلمهای سوپرمن و سه گانه «بتمن» نولان بودند. که نه تنها داستان آنها به هم ارتباطی نداشت، بلکه هیچ ارتباطی هم با دیگر شخصیتهای جهان دی سی نداشتند.

البته دی سی هم بعد از دیدن موفقیت جمعی ستارگان کمیک استریپها، تلاشی برای ساخت نسخه سینمایی لیگ عدالت کرد. تلاشی که با انصراف کارگردان اصلی «زک اسنایدر» و جایگزین شدن «جاس ویدون» در نهایت تبدیل به یک شکست تمام عیار شد. تا حدی که طرفداران باجمع آوری ۱۵۰هزار امضا خواستار نسخه اصلی فیلم با نام (اسنایدر کات) شدند. در ابتدا این درخواست توسط کمپانی برادران وارنر رد شد، اما درنهایت وارنر پذیرفت «لیگ عدالت :اسنایدرکات» به کارگردانی زک اسنایدر را بازتولید کنند. هم اکنون ساخت این فیلم به پایان رسیده و بهزودی قرار است منتشر شود.
باید دید که آیا این نسخه میتواند عطش مخاطبان دی سی را برای دیدن ابرقهرمانانشان کنار هم، فرو بنشاند یا نه؟ در واقع تا اینجای کار میتوان گفت علت اصلی لذتی که در تماشای دنیای سینمایی مارول به مخاطب دست میدهد (اما در فیلمهای سینمایی دی سی کمتر آن را میبینیم)؛ حضور تیم ستارگان است. جایی که شخصیتهای مهم کمیک استریپها در یک فیلم و در کنار هم به ایفای نقش میپردازند، چیزی شبیه منتخب ستارگان فوتبال یا دورهمی خدایان اُلمپ نشین.

جنگ مارول و دی سی بر سر فتح عرصهای به نام تلویزیون
بر خلاف دنیای سینمایی، که اغلب برای اقتباس دست روی داستانهایی با جلوههای ویژهی عجیب و غریب و گرافیک تصویری خاص میگذارد، در دنیای تلویزیون داستان پردازی بیشتر از جذابیتهای تصویری اهمیت دارد. شاید به همین علت هم است که دی سی با پس زمینه شخصیتهای پیچیده و بک استوریهای جذابش توانسته برتریاش را در این عرصه به نمایش بگذارد.
این روزها، سریال گاتهام که به داستان زندگی بتمن میپردازد فصل پنجمش را منتشر کرده و از طرف دیگر دنیای کماندار (Arrowverse) با شخصیتهایی مثل فلش، سوپر گرل و بت وومن، کراس-اورهای (مجموعه فیلمها و سریالهای مرتبط به هم با شخصیتهای مشترک) هیجان انگیزی را به نمایش میگذارد که طرفداران زیادی هم دارند.
مارول هم سریال ماموران شیلد (Agents of SHIELD) را در سال 2013 برای تلویزیون آماده کرد. سریالی که فصل آخر آن امسال پخش میشود. همینطور سریال شنل و خنجر (Cloak & Dagger) که فصل دوم آن در حال پخش است. با اینکه هر دوی این سریال ها جز سریالهای جذاب ابرقهرمانیاند اما از نظر تعداد طرفدار، دی سی از مارول جلوتر است. قهرمانان مارول شاید در گیشه غیر قابل رقابت باشند، اما فضای تلویزیون تحت سلطه قهرمانان دی سی است. البته مارول سریالهایی در شبکه نتفلیکس دارد که از محبوبیت بالایی برخوردارند، اما برخی از آنها مانند Daredevil قربانی جنگ تجاری بین نتفلیکس و دیزنی شدند.

آیا زنها هم میتوانند ابرقهرمان باشند؟
کمیک بازها برای اینکه ابر قهرمانان زن را روی پرده سینما ببینند، سالهای زیادی صبر کردند، اما بالاخره در سال 2017 دی سی با زنِ شگفتانگیز (Wonder Woman) ثابت کرد که یک فیلم ابرقهرمانی زن هم میتواند موفق باشد.
فیلم واندر ومن رکوردهای متعددی را شکست، بیش از 800 میلیون دلار در سراسر جهان فروخت و در بیست و سومین دوره از جوایز منتقدین برنده بهترین فیلم اکشن سال شد.
با دیدن این استقبال، دی سی اقدام به ساخت فیلم پرنده شکاری (Birds of Prey) با حضور شخصیت زن کمیک های بتمن «هارلی کوئین» کرد و ساخت سریالهای بت گرل و سوپرگرل هم ثابت کرد که زنها در سینمای ابر قهرمانی تا به حال مهجور مانده بودند و پتانسیل زیادی برای داستان پردازی دارند. دی سی نشان داده که هرگز از به قدرت رساندن زنان در کمیک ها نترسیده و سریعاً پذیرای تنوعهای این چنینی بوده است.
در فیلم های دنیای سینمایی مارول اما (به جز کاپیتان مارول) تا به حال شاهد حضور تاثیرگذار و ویژهای از ابرقهرمانهای زن نبودهایم. البته ناگفته نماند که فیلم امسال این کمپانی به نام بیوه سیاه (Black Widow) با بازی اسکارلت جوهانسون به ماجرای زندگی ناتاشا رومانوف، یک قهرمان مونث میپردازد. شاید این فیلم بتواند مارول را به عرصه این رقابت حساس برگرداند. اما اگر بخواهیم تا به امروز تولیدات این دو کمپانی را با یکدیگر مقایسه کنیم از جنبه فمینیستی دی سی خیلی جلو تر از مارول عمل کرده و ابرقهرمانان زن بیشتر و جدیتری را به نمایش گذاشته است.
آدم بدهای دوست داشتنی
نمیتوانیم منکر این ماجرا شویم که اکثر ضد قهرمانهای دی سی نسبت به مارول بسیار شخصیت پردازیهای درستتر و بهتری دارند. میتوان ادعا كرد كه نقطه ضعف مارول این است که ضد قهرمان های این کمپانی همیشه در حد «آدم بد» كلاسیك باقی ماندهاند؛ اما آنچه که ضد قهرمانهای دی سی را جذابتر می کند، پشت پرده غم انگیز شخصیتی آنهاست. شخصیتهای بد قصههای دی سی کسانی نیستند که «آدم بد» به دنیا آمده باشند بلکه جامعه، زندگی و شرایط آنها را به دشمنان قریب الوقوع تبدیل کرده و همین خاکستری بودن شخصیتهاست که نبرد بین «خوب» و «بد» ماجرا را برای مخاطبان هیجان انگیزتر میکند. البته مارول با شخصیتی چون تانوس نشان داده که میتواند شرورهایی چند بعدی بسازد.

قصههای دنباله دار، جذابیت یا نقطه ضعف؟
اگر بخواهیم از این زاویه نگاه کنیم هر دو دنیای سینمایی مارول و دی سی دارای جوانب مثبت و منفی زیادیاند. در دنیای سینمایی مارول انتقام جویان را داریم با داستانهایی بی انتها، گروهی که با ماجراهایشان شما را مبهوت پرده نقرهای میکنند. اما نکته منفیای که در این میان وجود دارد این است: اگر شما یک قسمت یا یک فیلم را از دست بدهید و ممکن است اشاراتی به رویدادهای گذشته یا شوخیهای بقیه فیلم ها را متوجه نشوید.
برخلاف دنیای سینمایی مارول ، لازم نیست سالها فیلم تماشا کنید تا با فضای جدید سینمای دی سی آشنا شوید. فیلمهای دی سی معمولا از آرشیو قهرمانان انتخاب میشوند و هر کدام روی یک شخصیت واحد تمرکز میکنند. اگرچه برای مخاطبان گذری این رویکرد سادهتری است، اما یک واقعیت هم در این میان وجود دارد: برنامههای تلویزیونی دی سی مانند فلش و گاتهام مطلقاً هیچ ارتباطی با فیلمهای این مجموعه ندارند و از آنجا که بازیگران مختلفی در تلویزیون و سینما نقشهای واحدی را بازی میکنند، برای بینندگان پیگیر سینمای دی سی این قضیه میتواند کمی ناامید کننده باشد.
از دعوا لذت ببرید
با تمام این تحلیلها در نهایت شما طرفدار کدام یکی از این دو سبکاید؟ همه چیز بستگی به خودتان دارد. در حالی که مخاطبان سینما از نبرد میان برادران وارنر و دیزنی بر سر کمیکهای ساخته شده لذت می برند، بسیاری از طرفداران کتابهای کمیک استریپ سالهاست که از نبرد میان دی سی و مارول هیجان زده می شوند. اگر به دنبال یک پیوستگی و ماجراهای سریالی میگردید، جهان انتقام جویان مارول انتخاب خوبی برای شما است. دنیای سینمایی مارول پر از داستانهایی است که از تمام خصوصیات سرگرم کننده برای جذب مخاطب استفاده میکنند. از جلوههای ویژه حیرت برانگیز گرفته تا بازیهای کامپیوتری و این باعث می شود که شما حسابی درگیر قصهها و قهرمان های این کمپانی شوید. اما این خصوصیت گاهی اوقات کمی هم مشکل ساز میشوند، همانطور که گقتیم اگر شما طرفدار پروپاقرص سینمای مارول نباشید ممکن است برخی شوخیها یا ارجاعات به رویدادهای گذشته را از دست بدهید.
اگر میخواهید به معنای واقعی کلمه سرگرم شوید، فیلمهای دنیای سینمایی مارول بهترین انتخاب برای شماست. اما اگر بهدنبال قصههای عمیق و جدی میگردید، فیلمهای دی سی را دنبال کنید.
اگر میترسید جهان عظیم و گسترده فیلم سینمایی یا برنامه تلویزیونی مورد علاقه شما آشفته شود، به دی سی بچسبید. جهان های دی سی کوچکتر و محلیترند و شما میتوانید بدون نگرانی در مورد تأثیر قصههای گدشته از ماجراهای حال حاضر در این فیلم ها لذت ببرید. علاوه بر این اگر نیمه تاریک وجود آدمها را به رسمیت میشناسید و کمی هم به روانشناسی علاقه مندید، شاید فیلم های دی سی برای ذائقه شما بهتر باشند. البته از آنجا که فیلمهای دسته جمعی (کراسآور)های دی سی تازه رونق گرفتهاند، قضاوت کمی سخت است. این امکان وجود دارد که با معرفی تعداد زیادی از شخصیتها به طور همزمان، دنبال کردن هر خط داستانی در قصههای دی سی آسان تر باشد، زیرا دی سی هر شخصیت را با یک فیلم سینمایی مستقل قبلا معرفی کرده است. جدای از همه این حرفها اگر سرگرمی برای شما مهم است میتوانید با دیدن فیلم های این دو کمپانی، ساعت ها سرگرم شوید چرا که هر دو، گزینههای زیادی برای تماشا کردن و لذت بردن دراختیار شما قرار میدهند.

در انتها بیایید در انتها کمی به آمار نگاه کنیم ؟
Voucher Codes تمام تلاشش را کرده تا این بحث را برای همیشه خاتمه دهد برای همین هم مختصات مختلفی را مقایسه کرده تا بتواند یک برنده قطعی برای این مبارزه مشخص کند:
مارول :
میانگین امتیاز مخاطبان: 72٪
میانگین امتیاز منتقدان: 64.7٪
میانگین فروش متوسط : 290،432،814 دلار
میانگین سود / ضرر: 460،895،918 دلار
دی سی :
میانگین امتیاز مخاطبان: 60.8٪
میانگین امتیاز منتقدان: 58.8٪
میانگین فروش متوسط : 256،766،656 دلار
متوسط سود / ضرر: 243،369،231 دلار
اما آیا تنها این آمار و ارقام می توانند پیروزی مطلق یک طرف را بر رقیب ثابت کنند؟ تصمیم با شماست.
از نقدت خیلی خوشم اومد و واقعا ممنونم که این نقد زیبا رو زحمت کشیدی و گذاشتی من خودم طرفدار دی سی هستم شما چی ؟
واقعا ممنون بابت نقد زیبا تون
یک سوم فروش کمیک های دی سی اندازه کل فروش کمیک های ماروله
بخدا حرف دلم رو زدی فن های مارول واقعن خودخواهن
🙄😒😒
از نقدت خیلی خوشم اومد نقد خیلی خوبی بود به نظر من همون آماری که نوشتی ثابت میکنه مارول از دی سی بهتره اما بقیه مقالت هم واقعه خوب و ثابت میکرد که مارول تو فیلم و دی سی تو سریال بهترینه من طرفدار مارول بودم هستم و خواهم بود
اون آمار کسایی هستن که فیلم مارول رو دیدن اولن بتمن بهترین و همیشه هست دومن اون آمار برای فیلماش نه خودشون و برای آمریکایی ها نه ایرانی ها سومن این درست نیست کسی نمی تونه این طوری تصميم بگیره چهارمین از کجا معلوم این آمار رو برای مارول بیشتر گزاشتی و سوپرمن رو بیشتر دوست داری تا دی سی رو مسخره کنی اهم موفق نمیشی
اشتباه نکن، تو هم عاشق مارول هستی میدونم که میدونی، تو عاشق مارول هست، چند بار تکرار کن😂. مرگ بر بتمن مرگ بر بتمن
انتقام جویان پایان بازی پرفروش ترین فیلم سینمایی جهن شده جنگ ابدیت، عصر آلتران و انتقام جویان 1 همه رتبه هاشون بالای بالا هست
خود انتقام جویان پایان بازی از همه فیلم های دی سی بهتره
مارول فیلم هاش رو باید چندین بار هم که ببینی حال میکنی، اما دی سی جلو زدنیه
مرگ بر بتمن و سوپرمن
موفق ترین استودیو دنیا تا الآن مارول هست
یه تار ریش تونی استارک رو به صد تای بتمن و سوپرمن نمیدم
برای دیدن فیلم های مارول باید به تک تک دیالوگ ها گوش کنی حتی ساده ترین ها اگه خوب گوش نکنی داستان رو نمیفهمی.
مارول فیلم های عالی ای داره درحالی که دی سی کمیک و انیمیشن های بهتری داره من هم طرفدار مارول هستم هم دی سی اما دی سی رو بیشتر دست دارم مارول هم عالی است
مرگ بر مارول
خیلی خودخواهی
خودخواه خودتی، مرگ بر واندروومن و گای گاردنر
فقط مارول دی سی بغیر از سوپرمن و بتمن و جوکر بقیه یه شخصیت هاش به درد نمیخورن در ضمن باید بگم که تعداد ستارگان مارول بیشتر از دیسی هستش
ممنونم زیبا بود هردوشون به ی اندازه ی خاص عالی هستن من هم مارولی ام هم دی سی کلا از ابرقهرمان ها خوشم میاد و از اینکه این بهتره اون بدتره زیاد باهاش حال نمیکنم البته قبول دارم ک رقابتشون جذابترش میکنه ها ولی خب هرکی ی نظری داره دیگ..خلاصه ک مرصیی
ی چیز دیگه اینکه شدیدااا با فرق انتخاب بازیگر توی مارول و دی سی موافقم صد درصد مارول عملکرد خیلی بهتری توی نقش بازیگراش داشته ولی دی سی متاسفانه همش درحال رنگ عوض کردنه و نصف جذابیت ی فیلم ابرقهرمانی ب بازیگرشه
مزگ بر دیسی زنده باد مارول
عالی مارول برده است
من طرف دی سی هستم و خواهم بود این آمار ایرانی هاست و در آمریکایی ها دی سی فیلم های پر فروش تری دارد و اگر به طنز بودن نگاه میکنید برید فیلمای طنز ببینید فیلمای ابر قهرمانی باید جدی باشد نه شوخی دی سی قهرمانان قدرتمند تری دارد و هرگز مارول به گرد پاشم نمیرسه
/ببین قدرت ابر قهرمانا رو میشه با 4دیقه تخیل اندازه خدا کرد ولی مسئله باور پذیر بودنه
میدونید مارول همه ی ابر قهرمان هاشو از دی سی کپی کرده
من طرف مارولم واقعا بهتره بردیا مگه به قدرت با قهرمانای مارول بهتر می شه ارتباط داشت تازه طنز خیلی هم خوبه حتی برای درک بهتر فیلم خوده دی سی هم دوست داره طنز رو تو فیلماش بیاره اما هنوز نتوسته و کلا بی مزه شده مثلا چرت ترینش که بتمن فهمید اسم مامان سوپرمنم مارتاست خیلی چرت اضافه و رو اعصاب. و در نهایت دی سی در برابر مارول هیچه و فیلم های مارول تو جهان حرف اولو میزنن که شامل امریکا هم می شه
مرگ بر دیسی زنده باد مارول
انصافا داستان های مارول خیلی قوی تر و جذابتره …….هم بتمن و دیدم و هم مرد فولادی ….باز این دوتا فیلم از زن شگفت انگیز قشنگتره …..ولی خب درکل جذابیت مارول و واسم نداره
من تا الان هنوز نتونستم کتاباشونو بخونم ولی همه فیلماشونو دیدم و بعد یه مدتی عاشق شیوه داستانی و پیچشی مارول شدم و الان منتظرم ایرون من 4و دکتر استرنج 2اکران بشن این دونفر به همراه ثور و بیوه سیاه قهرمانان مورد علاقه من هستن اوایل عاشق سوپرمن بودم ولی داستانای اینا یکم علمی تر و کمتر تخیلیه راستی خیلی دوست دارم بدونم فصل بعد مرد عنکبوتی چی میشه اخه الان همه میدونن پیتر کیه
اگه کسی میدونه چه تاریخی این فیلما اکران میشن بهم بگه ولی توی دیسی از داستان جوکر خوشم اومد چون هیچ چیز بیخودی بهش اضافه نکردن بودن
کلام آخر اینکه واقعا برای این تحقیقاتتون خسته نباشید ولی استودیو ها باید فیلم هایی بسازن که باور پذیر باشه که مارول تو این مورد خیلی جلوئه
برید توی گوگل بزنید تقلید دی سی از مارول می بینید که تمام شخصیت های دی سی کپی هستش و حتی سعی نکرده یکم تغییرشون بده که ضایع نباشه 😂
سلام اگر میخواهید فیلم ببینید و به فیلم های ابرقهرمانی علاقه دارید باید بگم:
فیلم: دی سی
سریال: دی سی
کمیک: دی سی
انیمیشن: دی سی
برای همه اینها دلیل دارم فیلم های مارول کسل انگیز و حوصله سر بر است ولی بعضی از فیلم هاشم خوبه نمیگم همش بده مثل انتقام جویان ۳و۴ و کاپیتان امریکا جنگ داخلی و…. انیمیشن های مارول افتضاح است اینم هم میدونن و سریال ها اگر سریال دردویل یا پانیشر یا جیسکا جونز و… را دیده باشید واقعا کسل انگیز است هر قسمتی ۵۰ دقیقه است ۵۰ دقیقه از وقتت رو حدر دادی فقط حرف میزنن صحنه های اکشن یا هیجان انگیز خیلی کم تو این سریال های مارول است کمیک دی سی هم بهتر چون من کمیک هاشم خوندم و میریم سراغ دی سی دی سی فیلم های جذاب تری داره مثل شوالیه تاریکی ، شزم ، واندروومن ، اکوامن ، بتمن علیه سوپرمن و….. که اگر دیده باشید ۱۰۰% بهتره سریال های ارو ، افسانه های فردا ، سوپرگرل هم اگر دیده باشید حتما خودتون میدونید مال دی سی بهتره انیمیشن های دی سی هم که فوق العاده هستن خودتون ببینید و نظر بدیدo
شما فقط فیلم ها رو نبین برو سریال ببین سریال های دی سی مثل تایتان ها و گاتهام و کماندار و لوسیفر شاهکار شدن و مارول فقط سریال بی باک اش شاید بتونه به پای اینا برسه تو فیلم شاید مارول بهتر باشه ولی از تمام جهات دیگه دی سی بهتره چه سریال چه انیمیشن چه کمیک چه …. فیلم ها هم دی سی تازه شروع به ساخت کرده مارول هم تو اولش فیلم های ذاغارتی مثل هالک شگفت انگیز و ثور دنیای تلریک داشت اما به مرور خودشو پیدا کرد که الآن هم دی سی خودشو پیدا کرده و تا چند سال دیگه اونچنان تو سینما غوغا بکنه که مارول جرئت نکنه حرف بزنه
من طرف مارولم واقعا بهتره بردیا مگه به قدرت با قهرمانای مارول بهتر می شه ارتباط داشت تازه طنز خیلی هم خوبه حتی برای درک بهتر فیلم خوده دی سی هم دوست داره طنز رو تو فیلماش بیاره اما هنوز نتوسته و کلا بی مزه شده مثلا چرت ترینش که بتمن فهمید اسم مامان سوپرمنم مارتاست خیلی چرت اضافه و رو اعصاب. و در نهایت دی سی در برابر مارول هیچه و فیلم های مارول تو جهان حرف اولو میزنن که شامل امریکا هم می شه
برو فاز جدید مارولم ببین پر سریالا عالی و فیلما جدید و جذابه که ادم اسمشونو بخونه دوق می کنه بعدم مارول فیلم های اولشم عالی بوده کاپیتان امریکا ایرون من تور یکم خوب بود ولی دی سی هنوزم فیلماش خوب نیست
بچه ها منظورتونو درست تر برسونین بیشتر از تخیلی بودن دی سی مشکلش اینه که قهرماناش بی روحن و وقتی در برابر ادما وای می ستن مثل خدا اند مثلا اول فیلم لیگ عدالت اون جاش واندروومن بمبو انداخت هوا وقعا اون مرده در مقابلش مثل پشه بود همینش چرته
اگه واقعا فک می کنی مارول از رو دی سیه اصلا هیچی فک نکردی اگه این جوری باشه چرا انقدر فرق دارن تازه قهرمانایی مثل سوپرمن خودشون کپی ان خیلی ها فک می کنن مرد اهنی کپی بتمن که اشتباهه چون قبل بتمن اومده شاید هنوز معرفی نشده بود استنلی ایرون منو ساخته بود ولی کمیکاش تا چهل سالگیش دیده نشده بودن به طور رسمی
آقا بیاین صادق باشیم مارول تقلید کار بهتره یا دی سی همه فن حریف حرفه ای
من هم مارول رو دوست دارم و هم دی سی رو.مارول به خاطر مرد عنکبوتی،مرد آهنی و دکتر استرنج.دی سی هم به خاطر سوپرمن،بتمن و واندر وومن.پارسال یه شب به خاطر همین که نفهمیدم دی سی بهتره یا مارول،دی سی رو دوست داشته باشم یا مارول خوابم نبرد و گریه کردم،اما الان فهمیدم هر دو در یک اندازه هستن.مارول و دی سی هر دو فیلمهاش جذابن و ابر قهرماناشون.نمیتونم بگم کدوم بهتره اما به زور میگم مارول رو بیشتر دوست دارم😭
دی سی آشغالها کلا مارول بهترینه
دی سی بهترینه
من خودم طرفدار دیسی هستم ولی اگه بخوام روراست باشم
فیلمای مارول جدیدا خیلی عالی شدن واقعا فیلماشو دوست دارم ولی دیسی توی فیلم سازی بعضی اوقات خیلی معرکس بعضی وقتا هم واقعا گند میزنه مثلا فیلم بتمن در برابر سوپرمن واندروومن آکوامن جوکر و……. اینا واقعا خیلی عالی بودن ولی بخوایم تو چیزای دیگه مقایسه کنیم دیسی رو با مارول
تو بازی های ویدیویی صد در صد دیسی اول تو کمیکم باز دیسی بهتره و صد در صد تو سریالا از مارول بهتره
انیمیشن های دیسی کیفیت خیلی بدی دارن برای همین فروشش پایین ولی فیلنامه های انیمیشن هاش عالیه
ولی مارول مثل مرد عنکبوتی در دنیای عنکبوت ها نمیدونم اسمش یه همیچین چیزی بود واقعا هم از لحاظ کیفیت هم موضوع عالی بود
بعد فیلم لگو بتمن هم باز خیلی خوب بود فروششم اندازه ی مرد عنکبوتی در دنیای عنکبوتی در یه سطح بود چرا چون کیفیت داشت
اگه دیسی بتونه انیمیشن هاش و مثله تیتان ها به پیش و لگو بتمن با کیفیت بسازه فروشه انیمیشنش هاشم بالا میره
بنظر من جفتشون خوبن ولی دیسی بهتره
من هم مثل شما هم مارول رو دوست دارم و هم دی سی رو،یه شب به خاطر اینکه نفهمیدم مارول بهتره یا دی سی،مارول رو بیشتر دوست دارم یا دی سی،خوابم نبرد گریه کردم
اما یک ساله فیلماشو دیدم و فهمیدم هر دو خوبن،من از مارول تونی استارک و پیتر پارکر رو دوست دارم و از دی سی سوپرمن و بتمن رو.به خاطر همین هیچکدومه به اون یکی ترجیه نمیدم😤
صد درصد مارول ، واندروومن کیه بابا
من دی سی رو هم دوست دارم ولی مارول رو بیشتر😎😎😎
دقیقا همینظوره که شما میفرمایید
من هم مارول رو دوست دارم و هم دی سی رو.مارول به خاطر مرد عنکبوتی،مرد آهنی و دکتر استرنج.دی سی هم به خاطر سوپرمن،بتمن و واندر وومن.پارسال یه شب به خاطر همین که نفهمیدم دی سی بهتره یا مارول،دی سی رو دوست داشته باشم یا مارول خوابم نبرد و گریه کردم،اما الان فهمیدم هر دو در یک اندازه هستن.مارول و دی سی هر دو فیلمهاش جذابن و ابر قهرماناشون.نمیتونم بگم کدوم بهتره اما به زور میگم مارول رو بیشتر دوست دارم😭
واقعا اگر فیلم های مارول حتی یک فیلم رو نگاه بکنید میفهمید که فیلم های دی سی به درد نمیخوره شما اگر اونجرز چهار یا مرد اهنی سه رو نگاه بکنید میفهمید که دنیای کوچیک دی سی به درد نمیخوره مارول به خاطر این جذابه که یک دنیا برای خودش داره و تمام فیلم هاش به هم مرتبط هستن چیزی که دی سی نداره شاید اشغال ترین فیلم مارول ثور رگنوراگ باشه ولی همون به صد تای فیلم بروس وین و سوپر من میارزه شما تروخدا لطفا برید انتقام جویان پایان بازی رو ببینید اگر بد بود بیایید هرچی فحش هستش به من بدید
دقیقا همینظوره که شما میفرمایید
من خودم طرفدار مارول هستم و عاشق فیلم های مارول هستم.
برخی از شخصیت های دیسی تقلید از مارول هست و اینکه خیلی از فیلم هاش درجه سنی R و باعث میشه همه نتونن نگاه کنن و این یکی از نقطه ضعف های دی سی هست ولی ماورل تنها فیلم با درجه سنی R که ساخته فیلم ددپول بوده و تمام.
فیلم های مارول بر اساس داستان جلو میره و آدم میفهمه که در فیلم ها کلا چه اتفاقی می افته اما فیلم های دی سی اینگونه نیست و هر قهرمان چندین فیلم داره که باز هم به چند دسته تقسیم میشن و روی داستان نیست.
فیلم های مارول از هر نظر بگی خیلی بهتره البته من خودم فیلم های دی سی رو نگاه میکنم اما اصلا از فیلم هاش زیاد خوشم نیومد و مورد توجه من قرار نگرفت.
بازیگران مارول خیلی هاشون ناشناخته هستن اما دی سی نه ولی با این فرق باز هم مارول موفق شده .و دوست عزیزی که گفتی در آمریکا فروش دی سی بیشتره شما کاملا در اشتباهی.
در آخر مارول عشق هست و من بهترین سری فیلم هست که دیدم اگه موافقین لایک کنین لطفا.
سلام خیلی ممنون. یکی از معدود افرادی بودید که این دو کمپانی را از نگاه بیطرفانه مقایسه کردید