طرفداران بازیهای ویدیویی برای سالها منتظر عرضه کنسولهای جدید مایکروسافت و سونی بودند و عطش گیمرها برای تجربه آنها با معرفیشان در سال 2019 تشدید پیدا کرد. نهایتا سال گذشته شاهد عرضه کنسولهای نسل نهمی شرکتهای مایکروسافت و سونی بودیم. پلی استیشن 5 در تاریخ 12 نوامبر سال 2020 و ایکس باکس سری ایکس 10 نوامبر همان سال راهی بازار شدند.
چند سالی هست که ایدهی «جنگ کنسولها» روی بورس است و در بین رسانهها و کاربران تبدیل به یک مبحث جنجالی شده است. اما بهنظر میرسد درک ما از این مفهوم در سالهای اخیر دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است. به هر حال برای همه و بهخصوص گیمرها همیشه سوال بوده که چه کسی از نظر سرعت فروش برنده میشود. ایکس باکس سری ایکس یا پلی استیشن 5 ؟
خوشبختانه در فهمیدن جواب این سوال، شرکتهای مایکروسافت و سونی کار را برای ما راحتتر کردهاند. اخیرا گزارشاتی از میزان فروش و برآیند مالی دو کمپانی منتشر شده که نشان میدهد آنها تا چه حد توانستهاند به اهدافشان نزدیک شوند. خبر خوب این است که کنسولهای نسل نهمی هر دو شرکت فروش خوبی را تجربه کردهاند. با این حال حدس احتمالیتان درست است، یکی از کنسولهای نسل جدید پشت دیگری را به خاک مالانده.
پس آماده باشید که قرار است نتیجه و آمار و ارقام فروش کنسولهای محبوبتان را تا به اینجای سال 2021 ببینید. در ادامه مطلب با آمار و ارقام فروش کنسولهای پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس با ما همراه باشید.
پلی استیشن 5
اخیرا سونی گزارش درآمدش در پایان ماه مارس (اواخر فروردین) را منتشر کرده است که نشان میدهد تا آن تاریخ حداقل 7.8 میلیون دستگاه کنسول پلی استیشن 5 به فروش رسیده است. این میزان فروش رقم بالایی را نشان میدهد اما یادمان نرود که در ماه اپریل نیز کنسولهای زیاد فروخته شده است.
همانطور که میدانید آمار ذکر شده در بالا، رقم زیادی را نشان میدهد، اما این آمار و ارقام واقعا به چه معناست؟ فروش کنسول پلی استیشن 4 در پنج ماهه اول خود در خرده فروشیها تقریبا به 7.6 میلیون دستگاه رسید؛ درنتیجه کنسول پلی استیشن 5 فروش بیشتری را نسبت به نسل پیش خود داشته است. جالب است بدانید که کنسول پلی استیشن 4 توانسته تا به حال بیش از 100 میلیون واحد فروش را تجربه کند و فقط پلی استیشن 2 را برای کسب لقب «پرفروشترین کنسول پلی استیشن» پیش رو دارد. از همین آمار و ارقام میتوانیم بفهمیم که فروش پلی استیشن 5 میتواند اتفاقی تاریخی را رقم بزند.
البته چیز دیگری که باید در مقایسه میزان فروش کنسولهای پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4 در نظر داشته باشید (مخصوصا در دوره اول فروش PS5) این است که کنسول نسل قبل سونی تا 4 ماه بعد از عرضهاش در بازار غرب راهی ژاپن نشده بود. که این بدان معناست که اگر عرضه آن در ژاپن همزمان با عرضه جهانی بود، احتمال داشت میزان فروشاش در قیاس با پلی استیشن 5 بهتر باشد.
آمار و ارقام در مقایسه با فروش نینتندو سوییچ چه میگویند؟ سال گذشته در مجموع بیش از سه میلیون کنسول بازی در انگلستان به فروش رفته که سهم هرکدام از کنسولهای مطرح به شرح مقابل است: ایکس باکس سری ایکس و اس: 310 هزار واحد، پلی استیشن 5: 450 هزار واحد و نینتندو سوییچ: 1.5 میلیون واحد.
با توجه به شرایط خاص هر یک از کنسولها در هنگام عرضه، اگر بخواهیم فروش پلی استیشن 5 را با فروش هنگام عرضه نینتندو سوییچ مقایسه کنیم، اعداد و ارقام کمی پیچیده میشوند. با این حال کنسول نینتندو سوییچ در پنج ماهه ابتدایی خود توانست فروشی معادل 7.6 میلیون واحد بهدست آورد. اختلاف آنقدر کم است که ممکن است ما را به اشتباه بندازد اما با این وجود میتوان گفت که کنسول پلی استیشن 5 درواقع عملکرد بهتری از نینتندو سوییچ داشته است. با توجه به این موارد میتوان گفت که چیزی نمانده است تا پلی استیشن 5 رکورد فروش کنسولهای تاریخ را جابهجا کند.
قبل از این که وارد مبحث مقایسهی شرکتها شویم بگذارید کمی موضوع را برایتان روشنتر کنم. کنسول پلی استیشن 5 برای سونی از حیث انتظارات و درآمد بسیار مهم است. این کنسول توانسته از نظر فروش به قلهی اهداف سونی برای این بازه زمانی برسد (شاید هم آن را پشت سر گذاشته باشد) و درآمد سونی در سال گذشته مالی این شرکت بسیار افزایش پیدا کرده است. پس اگر به هر دلیلی نگران سوددهی شرکت سونی بودهاید، امشب میتوانید با خیال راحت سرتان را روی بالشت بگذارید.
اگر چه ذکر این نکته جالب توجه است که موفقیت مالی سونی صرفا بهخاطر کنسول پلی استیش 5 نبوده است. درحقیقت شرکت سونی فاش کرده که فروش پلی استیشن 5 برای آنها با ضرر همراه بوده است. این موضوع برای همه کنسولهای تازه عرضه شده معمول است و همچنین نشان میدهد که سونی مانند بسیاری از کمپانیهای دیگر، بیشتر به فروش نرم افزاری و ریز معاملات دیگر خود متکی است تا فروش سخت افزار.
با همه اینها و با وجود کمبودهای مختلف و شیوع ویروس کووید-19 میتوان اذعان کرد که کنسول نسل نهمی سونی از حیث فروش توانسته عملکرد خوبی را از خود ارائه دهد. تعجبآور نیست که بدانید در لیست پنج کنسول خانگی پرفروش تاریخ، چهار مورد مربوط به سری پلی استیشن است. البته باید دید که سرمایهگذاریهای هنگفت مایکروسافت روی استودیوهای فرست پارتی و انتشار بازیهای انحصاری برای ایکس باکس سری ایکس قرار است چه تاثیری روی میزان فروش کنسولاش بگذارد.
ایکس باکس سری ایکس و اس
شرکت مایکروسافت هم در جلسه اخیری که با سرمایهگذاراناش داشته، گزارش مالی خود را منتشر کرده است. اما این کمپانی تعداد فروش کنسول ایکس باکس سری ایکس و اس را اعلام نکرده است و بههمین دلیل ما نمیدانیم بهطور دقیق چه تعداد از این کنسولهای تا به اینجای کار به فروش رفتهاند.
خبر خوب این است که برخی از تحلیلگران معروف صنعت روی این موضوع کار کردهاند و آمار و ارقامی را منتشر کردهاند که کاملا منطقی بهنظر میرسند. در ماه فوریه، شرکت تحلیل دادهی Ampere Analysis اعلام کرد که میزان فروش کنسولهای نسل نهمی مایکروسافت تا آن زمان 2.8 میلیون واحد بوده است. اگر بخواهیم این آمار را با فروش پلی استیش 5 مقایسه کنیم باید بگوییم که کنسول جدید سونی در بازه زمانی مشابه فروشی معادل 4.2 تا 4.5 میلیون واحد را داشته است.
درحقیقت در آن بازه زمانی فروش ایکس باکس سری ایکس و اس، تقریبا 2 میلیون واحد کمتر از فروش پلی استیشن 5 بوده است. اگر آن آمار و ارقام را تا این لحظه تعمیم دهیم باید گفت که فروش احتمالی کنسولهای نسل نهمی مایکروسافت، رقم 5.8 میلیون واحد را نشان میدهد.
مایکروسافت اعلام کرده که از فروش کنسولهای جدید خود کاملا راضی است، اگرچه آنها اشاره کردهاند که احتمالا در آیندهی نزدیک میزان تقاضا برای کنسولها بهدلیل کمبود سخت افزار افزایش یابد. حداقل بیانات شرکت مایکروسافت نشان میدهد که تقاضا برای کنسولهای ایکس باکس سری ایکس و اس از زمان عرضه تا این لحظه همچنان بالاست و کمتر نشده است. همین مسئله، تعمیم تخمین اولیه به تخمین جدید که پیشتر به آن اشاره کردیم را منطقیتر جلوه میدهد.
همانطور که احتمالا تا الان نیز حدس زدهاید، مایکروسافت اصلا نگران فروش دستگاههای خود نیست. این شرکت در سالهای اخیر مشخصا نشان داده است که بیشتر روی Game Pass، نرمافزارها و ساختن نوعی متاورس (Metaverse) تمرکز دارد. حاصل این رویکرد جدید مایکروسافت موجب افزایش درآمد سالانه آنها از بازیهای ویدیویی به میزان 50 درصد شده است. همچنین محتوا و سرویسهای مربوط به ایکس باکس برای آنها سالانه سوددهی 34 درصدی را به بار آورده است. خرید شرکت ZeniMax (که شامل بتسدا نیز میشود) توسط مایکروسافت نیز مهر تاییدی بر این مداعاهاست. اما هنوز تحلیلی از مقایسهی تفکیک شدهی دپارتمان به دپارتمان یا سرویس به سرویس صورت نگرفته است یا اگر هم چنین آنالیزی انجام شده، نتایج آن منتشر نشده.
درمجموع، میتوان گفت که ایکس باکس سری ایکس و اس با اینکه فروش نسبتا کمتری نسبت به ایکس باکس وان داشتهاند، اما از نظر عملکرد در جایگاه بهتری قرار گرفتهاند. رویکرد مایکروسافت مبنی بر تمرکز روی سرویسهای اشتراکی و کسب درآمد دیجیتالی، بهنظر میرسد به آنها کمک کرده تا دیگر برای سوددهی متکی به فروش کنسولهای خود نباشند. حالا باید منتظر باشیم تا ببینیم عرضه بازیهای انحصاری نسل جدید ایکس باکس چه تاثیری روی فروش کنسولهای ایکس باکس سری ایکس و اس میگذارد. یادتان نرود که احتمالا بازیهای بتسدا هم به این عناوین انحصاری اضافه شوند.
این بود مقایسهی آمار و ارقام فروش کنسولهای ایکس باکس سری ایکس و پلی استشن 5. امیدوارم این مقاله اطلاعات مفیدی را به شما اضافه کرده باشد. نظر شما درمورد جنگ کنسولها چیست؟ شما طرفدار کدام کنسول نسل نهمی هستید و فکر میکنید کدام یک عملکرد بهتری داشته است؟ نظر خود را در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.