چندی پیش یکی از هواپیماربایان پرواز معروف بندرعباس-اهواز (که فیلم «ارتفاع پست» براساس آن ساخته شد) با دستور رئیس قوه قضاییه آزاد شد. رسول حردانی بعد از این مصاحبهای با روزنامه جامجم داشته و درباره اتفاقات آن سال صحبت کرده است. نکته جالب حرفهای حردانی، مربوط به کمکهای ابراهیم حاتمی کیا در روند پرونده این گروه بود؛ طبق صحبتهای حردانی، حاتمی کیا نزد او و برادرش رفته و از تصمیمش برای کمک کردن به آنان با ساخت فیلمی براساس پروندهشان صحبت کرده است.
حاتمیکیا با استفاده از منابع مالی حاصل از اکران این فیلم (که امروز با اسم «ارتفاع پست» آن را میشناسیم)، توانسته بود وکیل مناسبی برای پرونده حردانی به کار بگیرد و به آنان کمک مالی کند. حردانی همچنین در ادامه صحبتهایش به پیگیریهای اصغر فرهادی هم اشاره کرد و گفت:«در تمام جلسات دادگاه، یا حاتمیکیا میآمد یا اصغر فرهادی.» لازم به ذکر است فیلمنامه فیلم «ارتفاع پست» به نویسندگی مشترک حاتمی کیا و فرهادی تهیه شده بود. در ادامه صحبتهای حردانی را میخوانید:
… در تمام جلسات دادگاه، یا حاتمیکیا میآمد یا اصغر فرهادی. حاتمیکیا یک روز نزد من و برادرم آمد و گفت من فیلمسازم و میتوانم با ساخت فیلم شما به پروندهتان کمک کنم، برایتان وکیل بگیرم و کمک مالیکنم. همین کار را هم کرد و برایمان وکیلی به نام طباطباییگرفت که به پرونده ما رسیدگی کرد. حتی وقتی آنور آبیها میخواستند از ماجرای ما بهرهبرداری سیاسی کنند، وکیلمان مانع میشد. سال ۸۶ بود که ما چهار نفر متهم اصلی هواپیماربایی را برای اعدام بردند.
وقتی آیتالله شاهرودی به قم و جمکران رفته بود، حاتمیکیا و یکی از دوستانش به دیدن او رفتند و در مورد پرونده ما صحبت کردند. البته خانواده من هم از این قضیه اطلاع داشتند و حتی مادرم با آیتالله شاهرودی صحبت کرده بود. در نهایت، با توجه به نوع رفتار ما در زندان، آنجا توانستند حکم توقف اعدام را بگیرند. یک درجه عفو خوردم و ۲۲سال زندان برایم بریدند در نهایت امسال بهواسطه تلاشهای ابراهیم حاتمیکیا، کادوی عید و تولد چهل سالگیام را با هم از او گرفتم و حالا به فکر ساختن آیندهام هستم.
او همچنین در بخش اول صحبتهای خود به ماجرای هواپیمارباییشان و قصد آنان از انجام این کار اشاره کرده بود که در ادامه مطالعه میکنید:
بیست دقیقه از پرواز گذشته بود که خالد بلند شد و با اسلحه تهدید را شروع کرد. بعد با بلندگوی مهمانداران به مسافران گفت میخواهم هواپیما را از کشور خارج کنم. ما برای سوختگیری در دبی فرود میآییم. هر که دوست دارد با ما بیاید و هر که دوست ندارد، برگردد. یادم است وارد آسمان دبی که شدیم، اجازه نشستن به هواپیمای ما را ندادند. خالد تهدیدشان کرد که ساختمان برج فرودگاه دبی را میزنیم که قبول کردند.
قبل از فرود بزن و برقص راه انداختیم و همین کار دستمان داد. یکی از خانمها روسریاش را برداشت که برادرم سرش داد زد و گفت ما برای عیاشی این کار را نمیکنیم و برای حل مشکلمان میخواهیم به یک کشور دیگر برویم. در همین حال بودیم که دو گارد امنیت پرواز وارد درگیری با ما شدند. یکی از گلولههاییکه به سمت خالد شلیک شد، به یکی از سیستمهای هواپیما اصابت کرد و یکی از موتورهایش را از کار انداخت. شرایط طوری شد که خلبان فرود اضطراری کرد و بعد هم دستگیر شدیم …
فیلم «ارتفاع پست» در مرداد سال 1381 بهنمایش درآمد و حمید فرخنژاد، لیلا حاتمی و گوهر خیراندیش از جمله بازیگرانی بودند که در این فیلم بهایفای نقش پرداختند. این فیلم در زمان اکران خود با اقبال منتقدین و مخاطبین سینما روبهرو شد و در چندین رشته از جشنوارههای داخلی مختلف نامزد دریافت جایزه بود. سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران و دیپلم افتخار بازیگر نقش اول زن سال (برای بازی گوهر خیراندیش) از جشنواره فیلم فجر به همراه تندیس زرین بهترین کارگردانی و تندیس زرین جایزه ویژه هیئت داوران از ششمین دوره جشن خانه سینما از جمله افتخارات این اثر هستند.