سکوتِ مطلق شرکت سونی درباره پلی استیشن 5 بسیاری از مخاطبان و افراد رسانه ویدیوگیم را کنجکاو کرده است. امروز در پی اس آرنا قصد داریم این تصمیم سونی را بررسی نماییم. با ما همراه باشید.
همه ما میدانیم که دوران کنسولهای نسل هشتم، خیلی سریع به پایان خود نزدیک میشود و طبق اطلاعات قبلی، باید در انتهای سال جاری میلادی، منتظر عرضه کنسولهای نسل بعدی دو شرکت بزرگ سونی (Sony) و مایکروسافت (Microsoft) باشیم. با این حال، یک مشکل بزرگ به نام «سکوت کر کنندهی سونی» وجود دارد که حتی هماکنون که در ماه مارچ قرار داریم، تقریبا هیچ معرفی درست و حسابی و مناسبی از طرف سونی، مشاهده نکردهایم و کنسول پلی استیشن 5 گویی پشت درهای بستهای مانده و حق بیرون آمدن را نیز ندارد. در این مطلب قصد داریم دلیل سکوتِ مطلق شرکت سونی درباره کنسول نسل نهمی خود، یعنی پلی استیشن 5 (PlayStation 5) را بررسی و این حرکت را از ابعاد و جوانب مختلف، تحلیل کنیم.
پیش از این که مستقیم به سراغ سونی و پلی استیشن 5 برویم، ابتدا اجازه دهید رقیبِ مستقیم و جدی این شرکت، یعنی مایکروسافت را به عنوان نقطه مقابلی برای سونی داشته باشیم و کمی در مورد آن صحبت کنیم. مایکروسافت برای اولین بار در رویداد E3 2019 به صورت رسمی از کنسول نسل نهمی خود رونمایی کرد و حتی یک تیزر درباره موارد سخت افزاری آن نیز به مخاطبان نشان داد. پس از گذشت مدتی، در انتهای سال 2019 و در مراسم The Game Awards، این شرکت به شکل بی پرده و بدون هراسی از ظاهر و نام نهایی کنسول جدید خود رونمایی کرد که ظاهری متفاوت داشت و نام آن، ایکسباکس سری ایکس (Xbox Series X) بود. مایکروسافت حتی از یکی از عناوین زمان لانچ یا عرضهی ایکسباکس سری ایکس نیز رونمایی کرد که دنبالهای بر بازی برگزیده Hellblade: Senua’s Sacrifice بود و Senua’s Saga: Hellblade II نام داشت و بسیار شگفت انگیز به نظر میرسید. علاوه بر تمام این موارد، مدیران ایکسباکس، مخصوصا آقای فیل اسپنسر (Phill Spencer) طی مصاحبهها و روابطی که با رسانهها و بازیبازان برقرار میکنند، اطلاعات جزئی و مفیدی را در مورد کنسول نسل آینده به اشتراک میگذارند. حتی در ماه قبل (ماه فوریه)، ایکسباکس طی یک مطلب مفصل، از برخی از ویژگیهای کنسول ایکسباکس سری ایکس رونمایی کرد و به عنوان مثال، دریافتیم این کنسول دارای یک پردازنده گرافیکی 12 ترافلاپسی (TeraFLOPS) است و از قابلیتهایی مانند Resume Play بهره میبرد.
همه این موارد را ذکر کردیم تا بگوییم مایکروسافت در مورد کنسول نسل بعدی خود، شجاعانه سخن میگوید و طرفداران را هر از چندگاهی با اطلاعات جدید، بهروز نگه میدارد اما در آن طرف میدان، سونی به طرز نگران کننده و عجیبی در مورد پلی استیشن 5 ساکت است! شرکت سونی از همان ابتدا، کنسول نسل بعدی خود را نه به صورت عمومی و در مقیاس بزرگ، بلکه از طریق منبعی به نام Wired تایید و آقای مارک سرنی (Mark Cerny)، یک سری اطلاعات سخت افزاری کلی منتشر کرد. پس از انتشار یک سری دیگر از اطلاعات، باز هم به صورت بسته و در مقایسی کوچک، سونی در رویداد CES 2020، از لوگوی کنسول پلی استیشن 5 رونمایی کرد که نکته خاص و خلاقانهای را نیز در پی نداشت. زمانی که محافظه کاری شرکت سونی درباره کنسول پلی استیشن 5 را مشاهده میکنیم و از طرفی، نام این شرکت را نیز در رویدادها و مراسمهای بزرگی مانند E3، گیمزکام (Gamescom) یا حتی رویداد PSX مخصوص خودشان، خالی میبینیم، خود به خود نگران میشویم و دنبال پاسخی برای پرسشهای خود میگردیم. شاید تا پیش از پایان ماه فوریه، بسیاری از ما با خیالی راحت، منتظر رونمایی رسمی و مناسب سونی از پلی استیشن 5 بودیم، چرا که میدانیم کنسول پلی استیشن 4 در همین ماه در سال 2013 معرفی شد و حتی یکی از مدیران سونی نیز گفته بود که زمان معرفی کنسول جدید، مشابه به زمان معرفی کنسول نسل هشتمی خواهد بود. با این حال، ماه فوریه نیز با سرعتِ تمام به پایان خود رسید و حالا در اواسط ماه مارچ قرار گرفتهایم!
اگر بخواهیم پاسخ خود را به شکل رسمی و واقعی دریافت کنیم، باید به سراغ مقامات سونی و پلی استیشن برویم. آقای هیروکی توتوکی (Hiroki Totoki)، مدیر مالی شرکت سونی در کنفرانس مالی این شرکت به شکل شفاف توضیح داد که دلیل اعلام نکردن قیمت کنسول پلی استیشن 5 توسط سونی، سیاست محافظه کارانه این شرکت است و آنها منتظرند تا ابتدا شرکت مایکروسافت از قیمت نهایی کنسول ایکسباکس سری ایکس رونمایی کند. البته بد نیست در این جا اشاره کنیم که اجبار و فشاری روی سونی برای رونمایی از قیمت اصلی و تمام قابلیتهای پلی استیشن 5 وجود ندارد و در بسیاری از موارد، محصولات سخت افزاری در همان روز عرضه، به صورت کامل شرح داده میشوند و قیمت نهایی آنها مشخص میشود. اما صحبتهای آقای توتوکی، دید خوبی از نوع سیاستهای فعلی سونی به ما میدهد. زمانی که به تاریخ معرفی کنسولها برگردیم، مشاهده میکنیم که سونی در بیشتر مواقع، محصول و کنسول خود را با سیاستهای محافظه کارانه معرفی کرده است.
اگر بخواهیم صادق باشیم، باید بگوییم شاید یکی از محبوبیتهای فوقالعادهی برندِ پلی استیشن در طول تاریخ، همین سیاست محافظه کارانه آنها بوده است. سیاستی که هر زمان آن را به کار گرفتهاند، موفقیت به دست آورده و هر موقع آن را نادیده گرفتند، آسیب و صدمهی سختی را دریافت کردهاند (اتفاقات پلی استیشن 3). به عنوان مثال، بیایید به عرضه اولین کنسول تاریخِ سونی، یعنی پلی استیشن 1 نگاه کنیم. این شرکت در ابتدا اجازه داد تا غول و برندی شناخته شده در صنعت بازیهای ویدیویی، به نام سگا (Sega)، کنسول خود (سگا سترن) را معرفی کند و آنها مدتی بعد، کنسول پلی استیشن 1 را با قیمتی ارزانتر، سخت افزاری موثرتر و برنامههای انحصاری و فرست پارتی بسیار بهتر، به بازار عرضه کردند و با موفقیت خود، ضربه سختی به سگا وارد کردند. یا در نسل بعد از آن، سونی باز هم با حافظت تمام، منتظر سگا برای رونمایی دستاش ماند و پس از معرفی دریم کست (Dreamcast)، آنها با کنسولی انفجاری مانند پلی استیشن 2 کاملا به بازار مسلط شدند. در زمینه کنسولهای دستی، سونی در ابتدا منتظر ماند تا شرکت نینتندو، کنسول 3DS را با جزئیات کامل و قیمت نهایی، معرفی کند و سپس آنها به معرفی یک کنسول بسیار قدرتمندتر به نام پلی استیشن ویتا (PS Vita) پرداختند. البته شکستِ غم انگیزِ کنسول پلی استیشن ویتا، به دلایل عدم پشتیبانی پس از عرضهی سونی از این کنسول دستی حاصل شد و پتانسیلی بود که به سادگی هدر رفت. زمانی هم که به نسل هشتم کنسولها نگاه میکنیم، میبینیم که سونی به طرز طعنه آمیز و جالبی، در فاصلهای ناچیز، کنسول پلی استیشن 4 را کارآمدتر از ایکسباکس وان نشان داد و حتی قیمت آن را نیز کمتر در نظر گرفت تا نظر همه را به سمت خود جلب کند.
این استراتژی و روش، همیشه برای سونی جواب داده و آنها دوست ندارند با ریسک کردن و فراموش کردن سیاستها و راه و روشهای قدیمی خود، خطر کرده و قافیه را به مایکروسافت و کنسول نسل بعدی آنها ببازد. تنها کافی است به زمانی که سونی از سیاستهای قدیمی خود پیروی نکرده، نگاهی بیندازیم و آنها را بررسی کنیم. در زمان عرضه و معرفی کنسول پلی استیشن 3، آنها اطلاعاتی از سخت افزار بد قلقِ کنسول خود منتشر کردند، آن را حدود یک سال پس از عرضه کنسول رقیب (ایکسباکس 360) عرضه و زمانی که قیمت محصول را 599 دلار اعلام کردند، آسیب شدیدی به آنها وارد شد. درست است که پلی استیشن 3 تنها در سالهای اول، روزهای خوشی را بهخود ندید و در ادامهی نسل هفتم، به کنسول بسیار بهتری تبدیل شد اما طبق آمار و اطلاعات موجود، همان ضربه و آسیب اولیهی پلی استیشن 3، تقریبا تمام سود و درآمدی که سونی از فروش پلی استیشن 1 و پلی استیشن 2 کسب کرده بود را به باد فنا داد و حتی سودِ حاصل از PSP را نیز به خطر انداخت! این اتفاقی است که در زمان اشتباهات (کوچک یا بزرگ)، رخ میدهد و هیچ شرکتی دوست ندارد درون این چالهی عمیق فرو برود.
تمام این مواردی که به آنها اشاره شد، ما را به زمان حال و سیاست کنونی شرکت سونی برای صحبت در مورد پلی استیشن 5 بازمیگردانند. صحبت آقای توتوکی که اشاره کرده بود سونی قصد دارد پلی استیشن 5 را از همان ابتدای عرضه، به صورت سودآور در نظر بگیرد و آماده کند، خودش گواهی بر این موضوع است که سیاستهای محافظه کارانهی سونی و پلی استیشن، کاملا با زیرکی و هوشمندانه انجام میگیرد. سونی میخواهد ابتدا از تمام برنامههای مایکروسافت با خبر شود و پس از آن، کارتهای خود را رو کند. علاوه بر این، سونی در شرایطی قصدِ عرضهی پلی استیشن 5 را دارد که نسل را به شکل قابل توجهی از مایکروسافت و ایکسباکس برده و حالا با اطمینان خاطر و صبر و حوصله، برنامههای آینده خود را عملی میکند.
در نسل قبلی، سونی با مایکروسافتی روبهرو بود که کنسول ارزانتر و محبوبتر خود را در سراسر جهان به فروش رساند و رقیبی به شدت جدی برای آنها به حساب میآمد. اما حالا که این شرکت دست بالا را دارد، نمیخواهد با اتخاذ تصمیمات عجولانه و احساسی، جایگاه و مومنتوم خود را از دست بدهد. به عنوان مثال، اگر سونی هماکنون کنسول پلی استیشن 5 را به صورت کاملا رسمی معرفی کرده و قیمت نهایی آن را (مثلا) 499 دلار اعلام کند، ممکن است پس از آن، مایکروسافت قیمت نهایی کنسول ایکسباکس سری ایکس را 399 دلار تعیین کرده و سونی را در موقعیت و شرایطی قرار دهد که خودش در ابتدای نسل هشتم، در آن گرفتار شده بود. توجه داشته باشید که قیمت گذاری کنسولهایی که میخواهند حدود 7 سال در بازار باقی بمانند و در سراسر جهان و برای همه سلیقهها به فروش برسند، بسیار مهم است. طیف وسیعی از مردم، مخاطبان حرفهای نبوده، اطلاعات خاصی از سخت افزار و قابلیتهای خاص یک کنسول ندارند و محصول جدید را تنها برای تجربه عناوینی مانند FIFA، Madden و Call of Duty و Assassin’s Creed میخواهند، بنابراین به اولین نکتهای که دقت میکنند، قیمت نهایی کنسول است. در طرف دیگر، اگر سونی به پیش بینی تخصصی بپردازد و با خواندن دستِ مایکروسافت، قیمت کنسول خود را مقداری کاملا راضی کننده و عالی (مثلا 399 دلار) تعیین کندو پس از آن، مایکروسافت کنسول خود را با قیمت 499 دلار (قیمتی که مردم و رسانهها آن را پیش بینی میکنند و برای آن آمادگی دارند) معرفی کند، این شرکت تنها، متحمل ضرری غیر قابل جبران میشود.
با در نظر گرفتن تمامی این موارد، میتوان گفت که سیاستِ سکوتِ سونی، یک سیاست و تصمیم محافظه کارانه، اما بسیار هوشمندانه است و در واقع، عجلهای نیز برای رو کردن کامل کارتها وجود ندارد. همه اینها در حالی است که حتی موضوع داغ و خطرناک این روزهای دنیا، یعنی ویروس کرونا (Corona Virus) نیز میتواند بر عرضه یا زمان معرفی کنسولهای نسل بعدی، تاثیر بگذارد و از هماکنون، برگزار شدن رویداد بزرگ E3 که بسیاری از شرکتها (مانند سونی) از گذشته، از حضور در آن انصراف دادهاند، در هالهای از ابهام قرار گرفته است. سیاست محافظه کارانهی سونی با پلی استیشن، 25 سال است که آنها را در زمینه بازیهای ویدیویی، در جایگاهی رویایی قرار داده و عقلانی نیست اگر بخواهند از این سیاست، دست بکشند و راه ریسکی و جدیدی را امتحان نمایند.
برای مطالعه تمام اخبار پلی استیشن 5 در یک مطلب به مقاله چه خبر این کنسول مراجعه کنید. برای دنبال کردن آخرین اخبار بازی با سایت پی اس آرنا همراه باشید.