به جرات میتوان ژانر نقش آفرینی در دنیای بازیهای کامپیوتری را غنیترین آنها دانست. کمتر مخاطبی پیدا میشود که از یک ماجراجویی زیبا، طولانی و پر از دیالوگ همراه با یک سیستم مرتبه زنی درگیرکننده، مکانیزمهای جذاب کیمیاگری و ساخت و ساز بعلاوهی نقشه و دنیایی تپنده خوشش نیاید. اما مانند هر صنعت دیگری نیز بسیاری از عناوین قابل قبول و دوستداشتنی دنیای بازیهای نقشآفرینی به آن سطح از استقبالی که لیاقتش را دارند نمیرسند. این موضوع ممکن است دلایل مخنلفی داشته باشد، از یکی بودن زمان عرضه با عنوانی پرفروش و پر زرق و برق گرفته تا ضعفهای تکنیکی و بصری که خیل عظیمی از مخاطبان را فراری میدهند.
در این لیست که برگرفته از وبسایت PC Gamer میباشد، به بررسی شماری از این عناوین فراموش شده میپردازیم که شاید شاهکار و بینقص نباشند، اما بدون شک ارزش تجربه کردن را دارند.
۱- Alpha Protocol
سال عرضه: ۲۰۱۰
سازنده: Obsidian
آلفا پروتوکل را میتوان یکی از زشتترین بازیهای نسل قبل دانست! بازی علاوه بر مشکلات عدیدهی تکنیکی از انواع و اقسام باگها و گلیچها نیز رنج میبرد. با این حال میتوان آن را نزدیکترین بازی ممکن به دنیای ۰۰۷ و ماموریت غیرممکن دانست. آبسیدین در طراحی بازی از فرمول رایج بازیهای Bioware بهره گرفته و این به معنی وجود داستانی پیچیده و چند لایه و آزادی فراوان مخاطب در رقم زدن اتفاقات جذاب دنیای بازی است. پس اگر به دنیای آثار جاسوسی علاقه دارید و همیشه علاقه داشتید نقش جیمز باند را ایفا کنید و البته با گرافیک ضعیف مشکلی ندارید، همین الان این بازی را تهیه کنید.
۲- King’s Bounty: The Legend
سال عرضه: ۲۰۰۸
سازنده: Katauri Interactive
اگر از طرفداران سبک نقش آفرینی تاکتیکی باشید، احتمالا نام Heroes of Might & Magic برایتان آشناست. این فرنچایز که یکی از مطرحترینها در این سبک است، تا قبل از عرضهی The Legend چندان وضع خوبی نداشت. Katauri با عرضهی این عنوان و خلاقیتهای متعددی که در طراحی آن به کار برده بود توانست علاوه بر زنده کردن فرنچایز ذکر شده، نفسی تازه نیز بر سبک نقشافرینی تاکتیکی بدمد و پایه گذار بسیاری از المانهایی شد که بعدهها در بازیهای این سبک استفاده شدند.
۳- Risen
سال عرضه: ۲۰۰۹
سازنده: Piranha Bytes
هر چند سری Risen پس از نخستین نسخهی خود، از ریشههایش فاصله گرفت و در استفاده از المانهای دنیای دزدان دریایی زیاده روی کرد، اما همچنان میتوان اولین قسمت از این سری را عنوانی ناب و متفاوت دانست. گیمپلی شدیدا مشکل و مجازاتگر، دنیایی تاریک با اتمسفر گاتیک محسور کننده و داستان و شخصیتهایی به یاد ماندنی عواملی بودند که توانستند این اثر را به تجربهای لذت بخش و فراموش نشدنی تبدیل کنند.
۴- Arx Fatalis
سال عرضه: ۲۰۰۲
سازنده: Arkane Studios
استودیوی خلاق Arkane که با سری فوقالعادهی Dishonored سر زبانها افتاد، شانزده سال پیش یکی از عمیقترین و تاریکترین دنبالههای معنوی دنیای بازی را عرضه کرد. Arx Fatalis که وارث معنوی Ultima Underworld به حساب میآید، در آن زمان عنوانی جسورانه و متفاوت محسوب میشد. داستان بازی به برههی از زندگی بشریت میپردازد که امکان زندگی روی سطح زمین از او صلب شده و انسانها به ناچار در دنیایی تاریک و سرد در زیر زمین پناه بردهاند. اگر به عناوین Dugeon Crawling علاقهمندید این عنوان زیبا را از دست ندهید.
۵- Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura
سال عرضه: ۲۰۰۱
سازنده: Troika Games
نخستین بازی سازندهی عنوان خاطرهانگیز Vampire: The Final Masquerade – Bloodlines، در کنار تمام ویژگیهای خاص ریز و درشتش، به یقین یکی از جالبترین نامهای تاریخ را یدک میکشد. تیم سازندهی این بازی به طور عمده از طراحان فالاوت تشکیل میشد و در نتیجه بازی را میتوان یک فالاوت با جو استیم پانک دانست. ماجرای بازی در دنیایی فانتزی جریان دارد و به تقابل عجیب جادو و تکنولوژی میپردازد. همچون عناوین بعدی این استودیو، تجربهی این بازی را نیز به همراه مادها و پچهای کاربری متعدد آن توصیه میکنیم.
۶- Neo Scavenger
سال عرضه: ۲۰۱۴
سازنده: Blue Bottle Games
شاید بتوان سبک Rogue-like را یکی از تخصصیترین و سلیقهایترین سبکهای دنیای بازی دانست. با این حال این بازی علاوه بر المانهای معمول این سبک، موانع مشکل ساز دیگری همچون تاثیر تشنگی، گرسنگی و بی لباسی را هم شامل میشود. با هر بار مرگ مخاطب، نقشهی بازی به صورت رندوم ایجاد میشود و در نتیجه حتی پس از شکستهای متعدد نیز بازی تکراری نمیشود. تجربهی این بازی مرگبار را به تمام طرفداران ژانر Rogue-like توصیه میکنیم.
۷- Regalia: Of Men and Monarchs
سال عرضه: ۲۰۱۷
سازنده: Pixelated Milk
بدون شک هیچکس از به ارث بردن اموال نیاکانش بدش نمیآید، خصوصا اگر این اموال یک پادشاهی را نیز شامل شود، اما متاسفانه سرزمین Ascalia همراه با انبوهی از بدهیهای ریز و درشت در اختیار شما قرار میگیرد! شما به عنوان حاکم این سرزمین، برای تامین نیازهای مردم انیمهای خود، به ماجراجویی خواهید پرداخت، چرا که پول همیشه در شکار گرگهاست. سیاهچالهای متعدد بازی شامل انبوهی از سناریوهای جالب ریز و درشت میشوند؛ رویارویی زامبیای که از مرگ خود بیخبر است و کسانی که عاشق ارواح میشوند تنها دو مثال از آنها هستند. با این حال سیستم مبارزات نوبتی بازی ممکن است پس از مدتی تکراری و خسته کننده شود. خوشبختانه سازندگان این مسئله را در نظر گرفتهاند و هر کجای بازی که حوصلهی مبارزات سخت آن را نداشتید میتوانید از گزینهی برد خودکار (Auto-win) استفاده کنید و یا درجهی سختی بازی را پایین آورید. این مشکل مبارزات در مقابله با باسهای جذاب بازی که شامل ساموراییهای کوتوله و ساحرههای آتش افکن میشوند کمرنگتر میشود.
با این حال ادارهی یک پادشاهی فراتر از ماجراجوییها و پرداخت بدهیهاست. در Reglia برای آن که نشان دهید لیاقت عنوان پادشاهی را دارید باید با همراهان و مردمتان وقت بگذارنید و در سیستمی مشابه با بهترین عناوین این سبک به شناخت آنها و برقراری ارتباط بپردازید. در نهایت Regalia را میتوان یک نقشآفرینی نوبتی شرقی اصیل و آرامش بخش دانست که با اتمسفر و داستان شاد خود قطعا طرفداران این سبک را راضی خواهد کرد.
۸- LISA
سال عرضه: ۲۰۱۴
سازنده: Dingaling
این نقشآفرینی مستقل بیشتر از هر چیزی یادآور عنوان کلاسیک Earthbound است، البته همراه با دوز قابل توجهی از خشونت و تاریکی. همچون عنوان ذکر شده، LISA نیز عنوانی ساده و تا حدی زیباست. داستان بازی در آیندهای تاریک میگذرد که نسل زنها منقرض شده و دنیا به سلطهی مردانی منحرف و خبیث افتاده است. قهرمان بازی پدری به نام Brad است که باید در این دنیای خطرناک از دختر خواندهی بیگناه خود مراقبت کند و خود نیز زنده بماند. بدون شک این بازی را میتوان از دیوانهوارترین عناوین مستقل چند سال اخیر دانست که شامل المانهایی همچون از بین رفتن دائمی اندامهای مخنلف Brad و مرگ همیشگی شخصیتهای میشود.
۹- Recettear: An Item Shop’s Tale
سال عرضه: ۲۰۱۰
سازنده: Easy Game Station
آیا تا بحال پیش آمده که بخواهید در نقش فروشندگان بازیهای نقشآفرینی بازی کنید؟ پس این بازی برای شما ساخته شده است. در این عنوان شما به عنوان یک فروشندهی آیتمهای مختلف به قهرمانان بازی میکنید و به مدیریت مغازهی خود میپردازید و با قهرمانان بر سر قیمتها چانه میزنید. با این حال بازی تنها محدود به مغازهداری نمیشود و میتوانید در جستجوی آیتمهای رنگارنگ و مختلف به سیاهچالهای متعدد بازی سر بزنید.
۱۰- Anachronox
سال عرضه: ۲۰۰۱
سازنده: Ion Storm
شاید بتوان Anachronox را هجو آمیزترین نفش آفرینی تمام دوران دانست. دنیای بازی به وضوح برگرفته از آثار مشهور سبک علمی تخیلی چون Star Wars و Blade Runner است و در آن با عجیبترین شخصیتهای ممکن روبرو میشوید. بازی شامل شش سیاره میشود که میتوانید در آنها به ماجراجویی و گشت و گذار بپردازید. سیستم مبارزات نوبتی بازی نیز به لطف تنوع شخصیتهای و قابلیتهایشان لذت بخش است و به سختی تکراری میشود. با این حال بزرگترین نقطهی ضعف بازی گرافیک تکنیکی افتضاح آن است که حتی در زمان عرضهی خود نیز ضعیف محسوب میشد. با این حال اگر به دنیای عناوین کلاسیک علمی تخیلی علاقه دارید و از داستانها و ماجراهای عجیب و غریب لذت میبرید، این بازی برای شما ساخته شده است.
۱۱- Toukiden 2
سال عرضه: ۲۰۱۷
سازنده: Koei Tecmo
نخستین Toukiden اکشنی سرگرم کننده بود که با الهام از سری پرطرفدار Monster Hunter و اضافه کردن دشمنانی که از دل افسانههای شرقی بیرون آمده بودند، توانست خود را از دیگر عناوین مشابه جدا کند. با این حال پورت بازی برای رایانههای شخصی عملا غیر قابل بازی بود. حال سازندگان با دومین قسمت سری سرانجام توانستهاند اکشنی قابل قبول حول مبارزه با هیولاها و اهریمنهای عظیم الجثه ارائه دهند. علاوه بر بهینه بودن، سلاحها و قابلیتهای متعدد و جذابی نیز به این دنباله اضافه شده است تا تجربهی آن را برای تمامی طرفداران سبک شکار هیولا الزامی کند.
۱۲- Cosmic Star Heroine
سال عرضه: ۲۰۱۷
سازنده: Zeboyd Games
Zeboyd Games که با عناوین جسورانه و نوستالژی خود شناخته میشود، این بار با هدف ترکیب المانهای چون نبردهای همزمان Chrono Trigger و جو علمی تخیلی Phantasy Star عنوانی مستقل و جذاب ارائه داده است. همچون دیگر بازیهای این لیست Cosmic Star Heroine نیز نتوانست به آن توجهی که لایقش بود برسد. سازنده در این عنوان با گرته برداری از عناوین کلاسیک نقش آفرینی همچون Chrono Trigger و بسط و پیشرفت آن سیستم مبارزاتی درگیر کننده و خلاقانه و سریع طراحی کند. این عنوان را میتوان مثالی کامل از الهام گیری درست دانست که علاوه بر نوستالژیک بودن تجربهای زیبا و سرگرم کننده نیز ارائه میدهد.
۱۳- The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel
سال عرضه: ۲۰۱۷
سازنده: Nihon Falcom
سری بازیهای Legend of Heroes شرکت کهنه کار Nihon از عناوین مشهور و پرفروش در ژاپن هستند که به کند و طولانی بودن مشهورند؛ به طوری که ساعتها طول میکشد تا داستان و دنیای بازی به جلو حرکت کنند. عمده عناوین این سری در ابتدا به شدت کلیشهای به نظر میرسند و خصوصا برای مخاطبان غیر ژاپنی از جذابیت اندکی برخوردار خواهند بود. اما با گذشت چند ده ساعت کم کم و به آرامی دنیای بازی و لایههای پیچیدهی آن خود را نمایان میکنند و پاداش صبر مخاطبان با حوصلهتر را میدهند. در این عنوان شما همچون سری تکرار نشدنی Persona شما در نقش دانش آموزی بازی میکنید که درگیر نجات دنیا و ماجراهای پیچیدهی گوناگونی میشود. اتمسفر بازی نیز شدیدا نظامی بوده و یاد آور Valkyrie Chronicles است. اگر به دیالوگهای پرتعداد بازیهای نقش آفرینی ژاپنی علاقه دارید و مهمتر از آن حوصله و اعصابی پولادین دارید، تجربهی این سری بازی را به شما پیشنهاد میکنیم.
۱۴- Avernum: Escape From the Pit
سال عرضه: ۲۰۱۱
سازنده: Spiderweb Software
سری Avernum دنیایی سرد، بزرگ و خطرناک را به تصویر میکشد؛ این ویژگیها در کنار گرافیک بازی که به طور دستی طراحی شده و تمرکز شدید بازی بر متن، آن را به یکی از سلیقهای ترین و اصطلاحا Old School ترین بازیها تبدیل کرده است. علاوه بر این دنیای این بازی را میتوان تمام ناشدنی دانست که در نوع خود ویژگی تحسین برانگیزی است. بازی داستان قهرمانی را بیان میکند که توسط پادشاهی ظالم به دنیای زیر زمین تبعید میشود. شما میتوانید انتخاب کنید تا در این دنیا بمانید و به شکل گیری جامعهای نو کمک کنید، برای آزادی خود جنگیده و به سطح زمین بازگردید و یا حتی از پادشاه ذکر شده انتقام بگیرید. این عنوان نیز به شدت نیازمند وقت و حوصله است و به یقین برای مخاطبی که این دو عنصر ارزشمند خود را خرجش کند تجربهای راضی کننده خواهد بود.