کمپانی Intel دیروز در تایوان و در خلال مراسم Computex 2019 رسماً از نسل دهم پردازندههای موسوم به Ice Lake خود رونمایی کرد. اما دومین رونمایی آنها در نمایشگاه تجاری Computex امسال از اهمیت بیشتری برخوردار بود. پروژهی Athena برنامهی جدید اینتل درادامهی پروژهی نوآورانهی UltraBook است که اولین بار در سال ۲۰۱۱ شروع شد. این پروژه قرار است نهایتاً تغییرات گستردهای را در سطح عملکرد، عمر باتریها و کارایی گرانقیمت ترین طیف لپتاپها بوجود آورد.
پروژهی Athena اولینبار در خلال CES و در اوایل امسال معرفی شد اما دیروز و امروز اولین جزئیات واقعی دربارهی رتبهبندی این لپتاپها ، چگونگی تغییر استانداردها برای آنها و زمان معرفی اولین مدلها منتشر شده است.
اول ازهمه، بهتر است به چگونگی کارکرد پروژهی Athena اشاره کنیم. اساساً Intel قرار است تا مشخصاتی را در اختیار سازندگان بزرگ لپتاپ و توسعهدهندگان قرار دهد تا طبق آن و با کمک مهندسان خود، این شرکتها را به سمت این ایدهها پیش ببرد. درنهایت نیز باید برند بازاریابی این شرکت پشت تمامی لپتاپهایی که از این درجه برخوردارند ثبت شود.
پروژهی UltraBook صنعت ساخت لپتاپهای ویندوزی را قادر میساخت تا مقادیر قانعکننده و مناسبی از سطح عملکرد را در یک طراحی بسیار باریک و سبک قرار دهد. چیزی که درآن زمان این صنعت برای رقابت با مک بوکهای اپل به آن نیاز مبرم داشت. پروژهی Athena نیز چیزی شبیه به این است فقط با این تفاوت که تعهدات گستردهتری را دربارهی بهبود تجربهی کاربران متحمل میشود. این بدان معناست که مشخصات پروژهی Athena بسیارپیچیدهترخواهند بود. یعنی علاوهبرمیزان مشخصی از ضخامت دستگاه، باید دربحث عمرباتری لپتاپها، تأثیرات قابل بیان در زمینهی عملکرد و پاسخگویی به پردازشهای بیشتر، ارتباطات، طراحی و امنیت نیز حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. جالب است که این پروژه به نوعی مخالف پلتفورمها نیزعمل خواهد کرد و اینتل برنامه دارد تا تحت این پروژه به معتبرتر ساختن دستگاههای مبتنی بر ویندوز و Chrome OS بپردازد.
Intel آزمایشات و تستهای خود را با روشی جدید و نادر پیش میبرد. به این شکل که در زمان آزمایش عمر باتری به جای این که شرایط را ایده آل کرده و با پایین آوردن سطح روشنایی نمایشگر، فعالسازی حال Power Saving و غیرفعال کردن تمامی برنامههای بکگراند بهترین عمر باتری را اندازه گیری کند، برعکس و در حالی که تنظیمات پیشفرض فعال هستند، روشنایی تا ۲۵۰ nit بالا برده شده، دستگاه به وای فای متصل است و تمامی اپلیکیشنهای بکگراند فعال هستند، این پارامتر را اندازه گیری میکند. به طور مشابه برای اندازهگیری پارامتر عملکرد سخت افزار، این کار را در حالی انجام میدهد که دستگاه از برق جدا شده است. به گفتهی Intel عملکرد لپتاپ برای بیشتر کاربران در این شرایط از اهمیت بیشتری برخوردار است.
با روشی که اینتل درپیش گرفته است، حالا دیگر طول عمری که شرکتهای سازنده برای باتری لپتاپهای خود اعلام میکنند ملموستر و واقعیتر خواهد بود. همچنین انگیزهی بیشتری نیز برای نصب برنامههای Bloatware ( برنامههایی که به دلیل اشغال زیاد دیسک موجب کندی سیستم میشوند و درواقع به این دلیل از مزایای آنها صرف نظر میشود) در کاربران ایجاد خواهد شد.
اما دقیقاً چه انتظاراتی از پروژهی Athena میرود؟ در بحث سختافزار، Intel به دنبال یک پردازندهی نسل دهمی Core i5 یا Core i7 ، حداقل ۸ گیگابایت RAM دو کاناله و یک درایو ۲۵۶ گیگابایتی NVMe یا بیشتر ( با قابلیت Intel Optane drive ) است. همچنین Thunderbolt 3 و Wi-Fi 6 Gig با قابلیت اتصال LTE یا ۵G برای برخی از مدلها نیز نیازخواهد بود. در این زمینه به گرافیکهای جداگانه نیازی نیست و Intel ترجیح میدهد تا به جای آن، از گرافیکهای آنبورد و به طور شگفتانگیزی توانای Iris Plus خود در این زمینه استفاده کند. در بحث طول عمر باتری، نیاز سال ۲۰۱۹ حداقل ۱۶ ساعت پخش ویدیو از حافظهی خود لپتاپ و حداقل ۹ ساعت وبگردی با اتصال وایرلس خواهد بود. فناوری شارژ سریع نیز میتواند نقشی کلیدی را در این لپتاپها بازی کند. در این مورد درحال حاضر ۴ ساعت بازده در نیم ساعت زمان موردنیاز برای شارژ، مناسب به نظر میرسد.
در بحث طراحی نیز چند نکته ازجمله نمایشگرهای مدرن کمحاشیه و طراحیهای باریک و ۲ در ۱ و یا لولاهای حلزونی میتوانند جزء درخواستها از این استاندارد باشند. البته خود Intel تأیید کرده است که در آیندهی پروژهی Athena برای طرحهای جدیدی مثل نمایشگرهای تاشدنی آمادگی کامل دارند دارند. البته دربارهی استانداردهای طراحی سایر بخشهای لپتاپ نیز میتوان به نورپسزمینهی کیبورد، تاچپد دقیق و پشتیبانی از قلم هوشمند اشاره کرد.
آخرین قطعهی این پازل، آپشنهای اضافی این لپتاپها خواهد بود. ویژگیهایی همچون اتصال استندبای مدرن ( که در Chrome OS خواب شفاف یا Lucid Sleep نام دارد)، یک سیستم امنیتی بیومتریک و قابلیت خروج از حالت Sleep در کمتر از یک ثانیه.
تمامی قابلیتهای مدرن دیگر مانند سرویس صوتی بسیار وسیع، پشتیبانی از WinML و OpenVINO نیز دراین استاندارد گنجانده خواهند شد. که پشتیبانی ازاین دو ویژگی، امکان شفاف سازی سریع عکسهای کدر یا اعمال فیلتر بر روی ویدیوهارا تا حد زیادی سریعتر میسازد.
مهندسان اینتل برای اطمینان ازاینکه کارها طبق استانداردهای پروژهی Athena پیش برود، خودشان با شرکتهای بزرگ تولید لپتاپ مانند HP ، Dell وAsus در زمینههای طراحی و تستهای عملکرد دستگاه، همکاری میکنند. برخی از اصول این استاندارد توسط خود تولیدکنندگان تنظیم و تصدیق میشوند اما برخی دیگر مانند گواهیهای مربوط به عمر باتری توسط مهندسان اینتل تنظیم شده است.
آزمودن عملکرد سیستم در حین اجرای دستورات بکگراند و اتصال به اینترنت به این معناست که تکرار این تستها در شرایط مختلف در نتیجهی آنها تأثیر گذار است و برای اطمینان به یک نتیجه میبایست ۸۰ درصد تستها نتایج مشابه داشته باشند. به عنوان مثال برای آزمایش توان پاسخگویی سیستم ۱۰ تسک در نرم افزار Office 365 ، بارگذاری ۴ صفحهی مرورگر و لودشدن ویدیو به صورت آنلاین به صورت استاندارد تعیین شده است اما برای عمر باتری این تست شامل وبگردی به صورت زنده در کروم و پخش ویدیو HD از حافظهی لپتاپ با وایفای خاموش و نورصفحهی ۱۵۰nit خواهد بود.
درنهایت اینتل اعلام کرده است که این پروژه یک برنامهی بلند مدت است که میزان موفقیت شرکتها در دستیابی به اهداف آن به صورت سالانه اعلام میشود. با توجه به این که درخواستها برای تولیدکنندگان سال به سال چالشبرانگیز تر میشود، احتمال دارد که درآینده آیتمهایی مانند بهبود عملکرد گیمینگ و یا اتصالات جدید بیسیم به این استانداردها افزوده شود. برنامهی کنونی برای افق سه الی چنج سال آینده چیده شدهاند. لذا باید حداکثر تا آنموقع انتظاراجرای Athena را داشته باشیم.
اما حالا میرسیم به چند سال مهم از جمله این که چند لپتاپ مبتنی بر استانداردهای پروژهی Athena تولید خواهد شد؟ و این که در چه تاریخی رونمایی خواهند شد؟ خب تاکنون پاسخ قطعی درباره زمان رونمایی ازاین لپتاپها توسط اینتل و سایر شرکتهای سازنده منتشر نشده است اما احتمالاً تا آغاز فصل تعطیلات امسال اخبار جدیدی دراین باره منتشر شوند. با توجه به این که آزمونها و تستها درحال انجام هستند نمیتوانیم حداقل تا پایان امسال دربارهی تعداد و یا تولید کنندگان قطعی این محصولات نظر دهیم. با این حال در اولین اطلاعاتی که از پروژهی Athena منتشر شد نامهای بزرگی همچون Acer ، Asus ، Dell ، Google ، HP ، Lenovo ، Microsoft ، Samsung و Xiaomi به چشم میخوردند. اکثر این لپتاپها مدلهایی گرانقیمت خواهند بود اما احتمال این که مدلهای میانرده و اقتصادیهم در این بین تولید شود زیاد است.
پروژهی Athena به نظر با آزمونهای واقعگرایانهی خود تغییرات زیادی در تجربهی کاربری مخاطبان خود ایجاد خواهد کرد. حتی بیشتر از برنامهی UltraBook . با درنظر داشتن این پروژه و پیشرفتهایی که در حیطهی نسل دهم پردازندهها و نسل یازدهم پردازندههای گرافیکی اینتل حاصل شده است، به نظر سال ۲۰۱۹ سال خوبی برای صنعت لپتاپ خواهد بود.