در سال ۱۹۹۵ هفدهمین فیلم از فرنچایز عظیم جیمز باند عرضه شد. این فیلم که با هدف دمیدن نفس تازهای به دنیای این شخصیت و ژانر فیلمهای جاسوسی عرضه شده بود، پیرامون تلاشهای جیمز باند برای جلوگیری از استفاده ی یک گروهک قاچاق سلاح از سلاحی ماهوارهای، تحت نام Golden Eye میگردد. فیلم Golden Eye توانست به هدف خود در مدرن سازی سری برسد و موجب آشنایی نسل جدیدی از مخاطبان با این سری شد. همزمان با عرضهی فیلم نیز یک بازی با نام بازی GoldenEye 007 همنام با آن برای کنسول نینتندو ۶۴ عرضه شد. وظیفهی ساخت این عنوان بر عهدهی استودیوی افسانهای Rare و مسئولیت انتشار آن با نینتندو بود.
بازی GoldenEye 007 که به عقیدهی عدهی کثیری از مخاطبان و منتقدان تاثیر گذارترین شوتر اول شخص دنیای بازی حساب میشود، توانست دنیای بازیهای ویدئویی را برای همیشه متحول کند. المانهای زیادی که امروزه به عنوان استانداردهای عناوین اول شخص وجود دارند همچون مراحل ماموریتی، قابلیت زوم اسلحهها، المانهای مخفی کاری و قابلیت بازی چند نفرهی محلی اولین بار در این عنوان معرفی شدند. اکنون با ما همراه باشید تا به بررسی دلایل تاثیر گذاری این عنوان بپردازیم.
۱- دنیای جیمز باند
بدون شک فرو رفتن در نقش یکی از مشهورترین و ماهرترین جاسوسان دنیای سرگرمی برای هر مخاطبی هیجان انگیز است. فرنچایز جیمز باند، غولی چند رسانهای با تاریخچهای انکار ناپذیر است. توانایی ایفای نقش قهرمان این سری و تعامل با شخصیتهای گوناگون آن را میتوان یکی از بزرگترین جذابیتهای این عنوان دانست.
۲- تثبیت ژانر شوتر اول شخص در بین مخاطبان کنسولی
بازی GoldenEye 007 توانست به تنهایی مسیر دنیای بازی های ویدئویی را برای همیشه تغییر دهد. تا پیش از عرضهی این عنوان اکثر بازیهای اول شخص منحصر به کامپیوترهای شخصی بودند و موفقیت این عنوان سبب شد تا این سبک از بازیها مخاطبان و بازاری جدید پیدا کند. این روزها با وجود عناوین پرفروش و عظیمی چون Call of Duty، Halo و Battlefield این سبک به پرسودترین بر روی کنسولها تبدیل شده و عناوین این سبک فروش چند میلیارد دلاری را تجربه میکنند.
۳- بخش چند نفرهی Split Screen
بدون شک کسانی که این عنوان را تجربه کردهاند خاطراتی فراموش نشدنی از بخش چند نفرهی آن دارند. بازی GoldenEye 007 حالت Death Match را در بازیهای چند نفره جا انداخت و بخش چند نفرهی Split Screen بازی با قابلیت پشتیبانی از چهار نفر به یکی از اصلیترین و خاطره انگیزترین حالتهای آن بدل شد. در آن زمان عناوین چند نفره در ابتدای راه بودند و این بازی با حالت چند نفرهی قدرتمند خود به عنوان الگویی جاودانه برای دیگر بازیها در تاریخ ثبت شد.
۴- کنترل انقلابی بازی GoldenEye 007
یکی دیگر از ویژگیهای بازی GoldenEye 007 کنترلهای فوقالعاده حساب شده و به دقت طراحی شدهی آن بودند. با این که بازی برای کنسولی با تنها یک جوی استیک عرضه میشد سازندگان توانستند تا یک گیمپلی بالانس شده و روان با المانهای هدف گیری و حرکت بینظیر ارائه دهند.
شاید بعضیها عدم توانایی هدف گیری در هنگام حرکت را ضعفی بزرگ بر شمرند، اما سازندگان این مشکل را نیز با طراحی سیستم هدف گیری اتوماتیک هوشمند بازی حل کردند و تعادل بین سیستم هدفگیری خودکار و دستی بازی را میتوان بی نقص دانست.
۵- اقتباسی وفادار از فیلم
جریان داشتن اتفاقات یک بازی در دنیای یک فرنچایز عظیم کار بزرگی نیست و خیلی از عناوین شکست خوردهی دنیای بازی نیز از این ویژگی برخوردار بودند. اما بازسازی وفادارانهی وقایع منبع اصلی بازی، قدمی بزرگ است که کمتر عناوینی در این امر موفق هستند.
بازی GoldenEye 007 توانست با زیبایی هر چه تمامتر پلی بین فیلم اصلی و خود برقرار کند. فیلم اصلی به عنوان یکی از قویترین قسمتهای ساخته شده از این فرنچایز شهرت دارد و تجربهی آن وقایع در بازی، نقش داشتن در آن ها و تعامل با شخصیتها همگی از جذابیتهای این عنوان به حساب میرفتند.
۶- بخش داستانی قدرتمند بازی GoldenEye 007
بازی GoldenEye 007 شامل ۱۸ مرحلهی داستانی، دو مرحلهی مخفی و سه درجهی سختی متفاوت میشود. اهداف هر کدام از مراحل نیز با توجه به درجهی سختی انتخابی تغییر میکنند. این موضوع به طور قابل توجهی ارزش تجربهی چندین بارهی بازی را بالا میبرد. علاوه بر این در صورت تمام کردن مراحل در زمانی محدود و مشخص نیز موجب گشودن کدهای تقلب سرگرمکنندهای میشد که در شمارهی بعدی به آن میپردازیم.
۷- کدهای تقلب بازی GoldenEye 007
بازی GoldenEye 007 شامل تعداد کثیری کد تقلب میشد که استفاده از آن ها میتوانست بازی را به تجربهای دیوانه وار تبدیل کند. کدهایی همچون تیر بینهایت، آزاد شدن تمام سلاحها و سلامتی بینهایت میتوانند بخش تک نفرهی بازی را به پیاده روی آسانی تبدیل کنند. اما جالبترین نکته قابلیت استفاده از این کدها در حالت چند نفره بود. در نتیجه کدهایی همچون پنهان کردن نقشه، چند برابر کردن شخصیتها و مینهای نامریی تجربهی بخش چند نفرهی بازی را دست خوش تغییرات قابل توجهی میکردند.
۸- قابلیت بازی در نقش شخصیتهای مختلف دنیای جیمز باند
مخاطب در بخش چند نفرهی بازی توانایی انتخاب تمامی شخصیتهای فیلم اصلی را به علاوهی چندین شخصیت از فیلمهای قدیمیتر در بر داشت.
شاید بتوان Oddjob را محبوبترین شخصیت این بخش دانست که به علت قد کوتاهتر خود برتری قابل توجهی به بازیکن میداد. بازی کردن در نقش شرورهایی همچون Baron Samedi و Jaws هم تجربهای جالب بود.
۹- حالتهای بخش چند نفره
یکی از هوشمندانهترین اقدامات سازندگان در قبال بخش چند نفره نامگذاری حالتهای آن بر اساس فیلمهای مختلف جیمز باند بود. به غیر از حالت کلاسیک Death Match سایر مودها نیز در آن زمان لنگهی دیگری نداشتند و منحصر به همین بازی به حساب میآمدند. برای مثال در حالتی به نام The Man With the Golden Gun یکی از بازیکنان با تفنگی طلایی که توانایی کشتن دیگر بازیکنان با یک تیر را دارد قرار میگیرد.
۱۰- پیشرفت دائمی بازی GoldenEye 007
بازی GoldenEye 007 به عنوان یک بازی انقلابی شناخته میشود و کمتر عنوانی را میتوان یافت که از المانهای پایه گذاری شده توسط این بازی پیروی نکند. بازی اصلی پس از انتشار، مشمول چندین آپدیت و بهبود شده و علاوه بر آن در طی سالیان سه بازی دیگر نیز بر مبنای آن ساخته و با موفقیت عرضه شدند؛ بازی بازسازی شده Golden Eye: Rouge Agent، بازسازی های مختص به کنسولهای Wii و DS، و بازی Golden Eye 007: Reloaded برای پلتفرمهای X360 و PS3.
حال و پس از بررسی ده نکتهی جالب توجه من باب عنوان اصلی، بیایید نگاهی به باقی این عناوین بیاندازیم.
۱۱- تغییر سبک روایتی (Golden Eye: Rogue Agent)
شاید بتوان این بازی را نسبت به باقی عناوین این سری ضعیفتر دانست. با این حال سازندگان بازی در نحوهی روایت آن تغییری ایجاد کردند که در آن زمان معمول نبود و آن، تغییر شخصیت اصلی بازی از قهرمان به یک شرور بود.
مافوق شخصیت اصلی بازی در این قسمت کاراکتر منفی Francisco Scaramanga (با بازی کریستوفر لی فقید) است و مخاطب دستوراتش را از او دریافت میکند. علاوه بر این احتمال کشته شدن شخصیتهای مهمی از دنیای جیمز باند نیز در این بازی وجود دارد. علاوه بر این Rogue Agent نقشههای خاطره انگیزی همچون فورت ناکس از Goldfinger و شاتل فضایی از Moonraker را نیز شامل میشد.
یکی از بزرگترین جذابیتهای این بازسازی که در سال ۲۰۱۰ عرضه شد جایگزینی Pierce Brosnan با Daniel Craig بود و دلیل این جذابیت نیز تجربهی بازی با بازیگری جدید بود. علاوه بر این سازندگان داستان بازی را هم کمی تغییر داده بودند به این صورت که اکنون اکثر اتفاقات بازی پس از دوران جنگ سرد رخ میداد و روسیه جایگزین اتحاد جماهیر شوروی شده بود. این ترکیب و تعادل بازسازی عنوان قدیمی و اضافه کردن المانهای جدیدتر از این بازی یک بازسازی تمام عیار ساخت.
از دیگر ویژگیهای اضافه شده در این بازسازی میتوان به حالت آنلاین اشاره کرد که تا هشت نفر را پشتیبانی میکرد. بازی شامل 4 مود در حالت آفلاین کلاسیک و چهار نفره و 9 مود مختلف در حالت آنلاین میشد.
این نسخه کنترلهای مخنلف را نیز پشتیبانی میکرد و مخاطبان میتوانستند علاوه بر دسته و نانچاک مخصوص Wii از Wii Zapper، کنترلرهای کلاسیک و حتی کنترلر Game Cube استفاده کنند که موجب تنوع هر چه بیشتر بازی میشد.
در نهایت بازی GoldenEye 007 را میتوان یکی از عناوین افسانهای دنیای بازی دانست که در شکلگیری این دنیا و صنعتش نقش مهم و انکار ناپذیر داشت و تجربهی آن را به تمامی بازی دوستان پیشنهاد میکنیم.