آزمون MSRT یک آزمون مهارت انگلیسی است که توسط سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار میشود. این آزمون داوطلبان مهارتهای گوش دادن و خواندن را با دانش دستور زبان و ساختار زبان انگلیسی به مدت طولانی ارزیابی میکند. این آزمون هر ماه یکبار در چند شهر کشور برگزار میشود. در گذشته این آزمون با نام MCHE برگزار میشد اما بعد توسط اداره بورس و امور دانشجویان خارج کشور به نام MSRT تغییر نام یافت. این آزمون به عنوان نمونه کوچکی از آزمون بین المللی تافل شناخته می شود. به همین علت منابع آن نیز مشابه آزمون تافل است و دانشجویان برای قبولی در این آزمون منابع تافل را مطالعه میکنند. آزمون MSRT مخصوص دانشجویان دکتری داخل کشور است و مدرک زبان MSRT برای دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور دارند اعتباری ندارد. مدرک این آزمون برای دانشجوین متقاضی مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. البته این آزمون برای قبولی در مصاحبه دانشگاه دولتی سراسر کشور نیز اهیت دارد. اگر شما هم از متقاضیان این آزمون هستید و قصد یادگیری آزمون های زبان خارجی را دارید، سایت فرادرس آموزشهای بسیاری در این زمینه دارد.
این امتحان تستی که سوالات آن به صورت چهار گزینه ای است؛ با بخش مهارت شنیداری یا همان Listening(30/35 دقیقه) شروع می شود و با گرامر و ساختار و سوالات درک مطلب (75 دقیقه) ادامه مییابد. ثبت نام از طریق سایت وزارت علوم در روزهای کاری (شنبه تا چهارشنبه) از ساعت 8:00 تا 16:00 امکان پذیر است.
بخش های مختلف آزمون MSRT
همانطور که پیشتر گفتیم، این آزمون بخشهای مختلفی دارد و دانش و مهارت زبان انگلیسی شرکت کنندگان را از جنبههای مختلفی میسنجد. به طور معمول تعداد سوالات برای بخشهای مختلف یکسان است. هر آزمون MSRT شامل سی عدد سوال برای هر یک از بخشهای دستور زبان، درک مطلب و بخش شنیداری است. در کل این آزمون 100 تست دارد و حداقل کسب نمره 50 برای مصاحبه آزمون دکتری دانشگاهها مورد قبول آنها است. نکته بعدی این است که این آزمون نمره منفی ندارد. به همین جهت بهتر است دواطلبان به کلیه سوالات پاسخ دهند.
این روش کمک میکند که شرایط برای همه یکسان باشد. به این صورت که به عنوان مثال کسی که در دستور زبان ضعیف دارد و کسی که در بخش شنیداری ضعف دارد؛ در شرایط یکسان و مشابهی قرار میگیرند. این ترفند در انتخاب تعداد سوالات هر بخش، به پایایی و روایی آزمون کمک میکند.
در قسمت ارزیابی مهارت شنیداری این آزمون یکسری مکالمات کوتاه همچنین مکالمات بلندی پخش خواهد شد و داوطلب باید در مدتی در حدود 35 دقیقه به سوالات این بخش پاسخ دهد. دفترچه قسمت ارزیابی مهارت شنیداری از دفترچه سایر قسمتهای این آزمون متمایز است.
قسمت گرامر هم شامل 30 آزمون است که در این بخش مهارتهای گرامری و نوشتاری داوطلب مورد ارزیابی قرار میگیرد و این قسمت نیز حدودا 20 دقیقه زمان دارد.
یکی از مهمترین قسمتهای این آزمون بخش درک مطلب است که از هر متن ارائه شده ده سوال در نظر گرفته می شود که فرد در حدود 55 دقیقه زمان دارد که به تمامی سوالات این بخش پاسخ دهد. به طور کلی این آزمون یکسری مزیتهایی نسبت به بقیه آزمون های داخلی مشابه دارد که یکی از آنها همان نداشتن نمره منفی در آزمون و دیگری ارزیابی نکردن مهارت گفتاری داوطلب است.
اعلام نتایج آزمون MSRT
نمیتوان تاریخ دقیقی را برای اعلام نتایج یک آزمون MSRT تعیین و اعلام کرد. این به این دلیل است که در عوامل مهمی میتوانند بر روند تصحیح سوالات و بارگزاری نمرات تاثیر بگذارند. در هر صورت، به طور معمول پاسخهای این آزمون ها حدودا بین 6 تا 8 روز پس از تاریخ برگزاری آزمون در سایت قابل مشاهده است.
نمرات در این آزمون از 100 سنجیده میشوند. نمره مورد نظر برای قبولی نیز بسته به دانشگاه ها متفاوت است. طبق آیین نامه مصاحبه دکتری، حداقل نمره قبولی 45 است. دانشگاههای برتر و سطح اول کشور عموماً نمرات بین 60 تا 65 را مورد قبول میدانند.
نکته حائز اهمیت این است که مدرک این آزمون تا 2 سال فقط اعتبار دارد و اگر در یک دوره نتوانستید نمره قبولی بیاورید امکان شرکت در دورههای بعدی وجود دارد. اما داوطلبانی که نمرات آن از 75 بالاتر باشد تا یکسال حق شرکت در دوره های بعدی آزمون را نخواهند داشت.
اهمیت آزمون MSRT در چیست؟
این آزمون از اهمیت خاصی دارد و بیشتر از همه در زمان مصاحبه دکتری به درد می خورد و در مصاحبه دکتری امتیاز داشتن قبولی در این آزمون 8 است که اگر جدول امتیازات مصاحبه دکتری را بررسی کنید دارای بالاترین امتیاز است که بعد از آن داشتن مقالات علمی پژوهشی 7 امتیاز و چاپ و تالیف کتاب نیز4 امتیاز دارد پس همانطور که مشاهده می کنید قبولی در این آزمون در روز مصاحبه دکتری خیلی به کار میرود و بسیار تاثیر گذار است.
امروزه تنها مدرکی که در تمامی دانشگاههای سطح کشور در زمان مصاحبه دکتری و قبل از گذراندن آزمون جامع قابل قبول است؛ همین آزمون MSRT است.
هر سال این آزمون ده مرتبه یعنی به طور کلی 10 ماه در سال توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار میشود اما دو ماه فروردین و ماه رمضان این آزمون برگزار نمیشود.
منابع آزمون MSRT چیست؟
از آن جایی که این آزمون شباهتهای زیادی با آزمون تافل دارد همچنین دانشجویان به آن تافل داخلی نیز میگویند. بنابراین اکثر منابعی که در این آزمون مشاهده میشود مشابه با آزمون تافل است.
نکته دیگری که وجود دارد این است که نمونه سوالات سالهای گذشته این آزمون را نمیتوانید در سایتی پیدا کنید چون سوالات این آزمون هیچ گاه منتشر نمیشود اما سایتهایی هستند که نمونه سوالاتی از این آزمون را در اختیار شما قرار میدهند. اما این نمونه سوالات تفاوتهای زیادی با سوالات اصلی آزمون دارند.
یکی از منابع اصلی این آزمون کتاب 504 و بعد از آن واژگان ضروری تافل است (Essential word for the TOFEL). از بین این دو کتاب واژگان ضروری تافل بهتر است چرا که کلمات در قالب متنی قرار گرفتهاند و راحتتر یاد گرفته میشوند.
یکی دیگر از منابع مهم اصلی این آزمون کتاب تافل کیت (TOFEL test preparation Kit ETS) است. این کتاب بسیار مهم است زیرا سه مهارت اصلی شنیداری، گرامر و همچنین درک مطلب فرد را تقویت میکند و این مهارتها جزو مهارتهای اصلی آزمون MSRT است. پس از این جهت کتاب ارزشمندی محسوب میشود اگر قصد شرکت در این آزمون را دارید حتما توصیه میشود که این منبع را مطالعه کنید تا سه مهارت اصلی این آزمون را در خود تقویت کنید. اگر هم قصد دارید به همراه این آزمون، آزمون تافل را هم امتحان دهید میتوانید از آموزشهای فرادرس بهره ببرید.
منبع دیگری که مطالعه آن توصیه می شود کتاب Betty Azar-understanding and using English Grammar است. این کتاب بیشتر برای بخش گرامر آزمون استفاده میشود. این کتاب قواعد و گرامر در تمامی سطوح را برای افراد ارائه میکند و کتابی جامع و مفید است.
منبع بسیار مهم دیگر که حتما باید آن را مطالعه کنید کتاب لانگمن است (Longman prepration course for the TOFEL ibt). این کتاب چهار مهارت شنیداری، گفتاری ، نوشتاری و همچنین درک مطلب زبان آموز را تقویت و فرد را برای این آزمون اماده میکند.
در انتها لازم به ذکر است که یکسری سایتهای اینترنتی به صورت آنلاین آزمونهای شبیه به آزمون MSRT برگزار میکنند که شرکت در آن آزمونها به شخص کمک خواهد کرد تا آمادگی بیشتری برای این آزمون داشته باشد و همچنین استرس شخص را نیز کاهش میدهد و از این حیث شرکت در این آزمونهای شبیه ساز و آنلاین بسیار مفید است.
آزمون MSRT چه تفاوت هایی با دیگر آزمون های داخلی دارد؟
همان طور که می دانید آزمونهای زبان متعددی در کشور برگزار می شود مانند آزمونهای EPT که توسط دانشگاه آزاد اسلامی و آزمون تولیمو که توسط سازمان سنجش و آموزش کشور برگزار میشود؛ همچنین آزمون MHLE که این آزمون تحت نظر وزارت بهداشت برگزار میشود.
تعداد سوالات در آزمونهای MSRT و EPT و MHLE یکسان و 100 تا است اما آزمون تولیمو تعداد سوالات بیشتری دارد که 140 تا است.
مدت زمان پاسخگویی در آزمون MSRT در مقایسه با آزمون MHLE بیشتر است و یک ویژگی دیگر آزمون MSRT این است که نسبت به آزمون MHLE به نمره قبولی کمتری نیاز دارد.
نکته بعدی آن مرجع برگزاری آزمون است که مرجع برگزاری آزمون MSRT وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. اما مرکز برگزاری آزمون MHLE وزارت بهداشت است و هرکسی نمیتواند در آن آزمون شرکت کنند. تنها افرادی میتوانند در این آزمون شرکت کنند که در دانشگاههای وابسته به وزارت بهداشت تحصیل میکنند.
مدت زمان پاسخگویی در آزمون EPT بیشتر از مدت زمان پاسخگویی آزمون MSRT است و از این لحاظ راحت تر به نظر میرسد. همچنین در آزمون EPT مهارت شنیداری فرد اصلا مورد سنجش قرار نمیگیرد اما در آزمون MSRT این مهارت مورد ارزیابی قرار میگیرد. اگر بخواهیم به طور کلی در نظر بگیریم آزمون EPT راحتتر از بقیه آزمونها است.
آزمون تولیمو در بین آزمونهای دیگر مشکلتر است زیرا تعداد برگزاری این آزمون در سال به نسبت سایر آزمونها کمتر است. همچنین دو بخش سوالات تستی و تشریحی دارد و این آزمون به همین دلیل دو دفترچهای است.
در این آزمون یک موضوع خاصی ارائه میشود و فرد شرکت کننده باید در مورد آن موضوع یک متن در قسمت پاسخنامه بنویسد.
زمان اعلام نتایج تولیمو نیز از سایر آزمونها که عموماً سه تا چهار روز بعد از آزمون اعلام میشود، بیشتر است و تقریبا چهل روز بعد از زمان برگزاری آزمون در سایت سازمان سنجش و آموزش کشور اعلام خواهد شد. پس آسان ترین آزمون EPT و سختترین آزمون تولیمو است.
نحوه ثبت نام در آزمون MSRT چگونه است؟
برای شرکت در این آزمون میبایست به سامانه سجاد مراجعه کرد که این سامانه زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. آدرس این سامانه https://portal.saorg.ir است که داوطلبان می توانند در این سامانه در آزمون MSRT شرکت کنند. اولین اقدام این است که داوطلبان باید اطلاعات شخصی و تحصیلی و عمومی خود را در این سامانه وارد نمایند و بعد از آن اقدام به ثبت نام نمایند.
قبل از اینکه وارد این سایت شوید حتما مدارک مورد نیاز مانند عکس، اخرین مدرک تحصیلی، کارت ملی، کارت دانشجویی، شناسنامه خود را اسکن کنید. حجم هر کدام از این مدارک نباید از 500 کیلو بایت بیشتر باشد.
بعد از ورود به سامانه سجاد گزینه ثبت نام را انتخاب و هریک از مدارک درخواستی را بارگزاری میکنید. بعد از آنکه اطلاعات خود را تکمیل کردید نام کاربری و رمز عبوری برای شما ایمیل خواهد شد. که باید بعد از 24 ساعت دوباره به سامانه سجاد ورود کنید و وارد قسمت ثبت نام آزمون MSRT شوید.
در این هنگام باید به منوی آزمون زبان بروید و در منوی ثبت اطلاعات شخصی اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید. بعد از آن شما باید منتظر تایید اطلاعاتتان باشید. اگر مدارکتان ناقص باشد یک پیغامی توسط مسئول ثبت نام دریافت خواهید کرد و مدارکی که کامل نیست را به شما تذکر خواهند داد. به این نکته باید توجه داشته باشید تا زمانی که اطلاعات شما مورد تاییدشان قرار نگیرد امکان ورود به مراحل دیگر را نخواهید داشت.
در انتها بعد از آنکه اطلاعات شما مورد تایید قرار گرفت باید حوزه امتحانی خود را انتخاب نمایید و در حال حاضر 120 هزار تومان پرداخت نمایید تا ثبت نام شما تکمیل شود بعد از آنکه ثبت نام شما تکمیل شد 14 روز زمان دارید که اطلاعات زمان آزمون را ویرایش کنید. که در این مرحله شما میتوانید فقط یک دوره زمان آزمون خود را جابه جا کنید و امکان انتقال این آزمون به سال دیگر را ندارید.
در این مطلب ما سعی کردیم که توضیحات کاملی درباره آزمون MSRT به شما ارایه کنیم و به موضوعاتی چون منابع و چگونگی ثبت نام در این آزمون بپردازیم. سایت فرادرس در زمینه آزمون های زبان خارجی آموزشهای بسیار مفیدی دارد که اگر شما به دنبال یک منبع جامع و مفید میگردید، میتوانید به سایت فرادرس مراجعه کنید.