فیلم انگاشته (Tenet) یک اثر اکشن خارقالعاده و پر مفهوم جدید از کریستوفر نولان (Christopher Nolan) است. نولان در این فیلم المانهایی از سفر در زمان و فرضیههای علمی را با سکانسهای جاسوسی سری فیلمهای جیمز باند ترکیب کرده تا از همان دقایق اول فیلم هیجان را به مخاطبین تزریق کند. این حقیقت که فیلم تنت یک اثر گیجکننده است بر هیچکس پوشیده نیست؛ بهصورتی که برای فهمیدن مفاهیمی که نولان در فیلم قرار داده باید حداقل دو یا سه دفعه فیلم را ببینید و کمی هم درباره مکانیکهای فیزیک کوانتوم و فرضیههای فضا زمانی تحقیق کنید. اگر فکر میکنید سختی دنبال کردن جنبههای مختلف این فیلم فقط مختص تماشاگران است، باید بگویم که اشتباه میکنید. با توجه به حقایق فیلم Tenet به نظر میرسد بازیگران و عوامل تولید هم با چالشهای مختلفی در ساخت فیلم دست و پنجه نرم میکردند.
با دیدن فیلم تنت سوالهای زیادی در ذهن شما شکل میگیرد و ما در مطلب تحلیل فیلم Tenet سعی کردیم تا به سوالهای شما جواب دهیم. همینطور آرمین ریاضی در نقد فیلم Tenet آخرین ساخته نولان رو موشکافی کرده است.
در ادامه با پی اس آرنا همراه باشید تا ده نکته از حقایق فیلم Tenet را با هم بررسی کنیم.
1. سطح محرمانه نگه داشتن جزئیات مراحل تولید فیلم Tenet
تا مدتی تنها چیزی که از فیلم جدید نولان میدانستیم، سطح بالای رازداری درباره جزئیات فیلم تنت بود. انتشار اولین تریلر این پروژه به هیچ عنوان زود هنگام نبود و حتی در آن زمان هم خیلیها نمیدانستند که فیلم درباره چه چیزیست. در واقع تنها در زمان انتشار آخرین تریلر فیلم بود که توانستیم حدسهای معنیدار و منطقی درباره داستان آن داشته باشیم.
البته وقتی از این سطح از امنیت اطلاعات فیلم صحبت میکنیم، نباید از تاثیر آن روی عوامل تولید غافلگیر شویم. یکی از حقایق فیلم Tenet (انگاشته) هم همین تاثیر این مخفی کاری رو بازیگران فیلم است. به عنوان مثال، Sir Michael Caine تنها مجاز به خواندن بخش خودش از فیلمنامه فیلم بوده است. از طرفی ستارههای فیلم تنت یعنی Robert Pattinson و John David Washington تنها پشت درهای قفل شده استودیو Warner Bros. مجاز به خواندن فیلمنامه بودند.
2. بازیگران واقعا باید رو به عقب بازی میکردند
سادهترین طریقهای که میتوان مفهوم کلی فیلم تنت را بازگو کرد شاید استفاده از لغت وارونهسازی باشد؛ به این معنا که وقایعی از فیلم Tenet (انگاشته) بهصورت برعکس رخ میدادند. این در مرحله نهایی ساخت فیلم مشخص میشود. جایی که بازیگران در بعضی از سکانسها باید برعکس صحبت میکردند یا برعکس حرکت میکردند. در حالی که بقیه عوامل در جهت درست حرکت میکنند.
اما یکی از حقایق جالب فیلم Tenet مربوط به پشت صحنه این سکانسها است. در این لحظات واقعا بازیگران باید برعکس حرکت میکردند یا حتی دیالوگهای خود را برعکس میگفتند. برای مثال Sir Kenneth Branagh باید یاد میگرفت دیالوگهای خود را در زبان روسی و بهصورت برعکس بیان کند (بله اگر متعجب شدید که بازیگر نقش Sator روسی نیست بلکه یک بازیگر انگلیسی است، سِر کنت برانا کار خود را به همین خوبی انجام داده است).
3. رابرت پتینسون از Christopher Hitchens الهام گرفته است
کاراکتر رابرت پتینسون در فیلم تنت (Neil) یکی از نکات برجسته فیلم بود. کاراکتری که به عنوان یک مامور مخفی باهوش و رازآلود به جریان فیلم اضافه میشود. البته یکی جالبترین حقایق فیلم Tenet (انگاشته) این است که پتینسون جیمز باند را الگوی کاراکتر خود نمیداند؛ او به جای آن از Christopher Hitchens، نویسنده و خبرنگار انگلیسی، به عنوان الهامبخش اصلی کاراکتر خود یاد میکند.
4. فیلم تنت کاملا با بدلکاریهای تمرین شده و جلوههای واقعی ساخته شده است
با پیشرفت تکنولوژی و فناوری CGI (Computer-generated imagery) طی سالهای گذشته نیاز به جلوههای واقعی بسیار کمتر از قبل شده است. مخصوصا که اکثر استودیوهای فیلمسازی ترجیح میدهند بخاطر هزینههای کمتر و صرفهجویی در زمان از تکنیکهای CGI برای ایجاد اثرات مطلوب استفاده کنند.
هرچند این قضیه برای فیلم Tenet (انگاشته) صادق نیست. یکی از جذابترین حقایق فیلم Tenet این است که نولان ترجیح داده تمام فیلم را با استفاده از افکتهای واقعی بسازد و در مراحل ساخت فیلم از هیچ پرده سبزی استفاده نشده است. البته با توجه به ترجیح قاطع نولان برای استفاده از جلوههای عملی بهجای جلوههای ویژه، نمیتوان این نکته را غافلگیرکننده دانست.
5. نولان برای 20 سال به طرح فیلم Tenet فکر میکرده است
نولان حدود شش سال پیش کار روی فیلمنامه این فیلم را آغاز کرد، اما با این حال او برای بیش از 20 سال به ایدههای اصلی پشت فیلم تنت و مفاهیم آن فکر کرده است.
اگر فیلم را تماشا کنید، متوجه میشوید که پرداختن به ایدههای پشت آن به هیچ عنوان کار سرسری نبوده است؛ طرحی که سعی داشته ترکیبی متعادل از فرضیههای علمی و ساختههای علمی تخیلی باشد. تنها تحقیقات لازم برای اعمال این تعادل به سالهای مطالعه نیاز داشته است؛ در حالی که جمع کردن این ایدهها در قالب یک فیلم خود به چند سال زمان دیگر نیاز دارد.
6. نولان یک هواپیمای واقعی را منفجر کرد
یکی از جذابترین حقایق فیلم Tenet (انگاشته) نقشه Neil برای زدن یک هواپیما به منطقه آزاد فرودگاه است. این سکانس بهتنهایی فوقالعاده بهنظر میرسد؛ انگار که شخصی یک هواپیمای واقعی را به یک ساختمان زده و از آن فیلم گرفته باشد. باید بگویم این دقیقا همان کاریست که نولان انجام داده!
در واقع نولان میخواست تا از طرحهای مینیاتوری برای ضبط این صحنه استفاده کند اما زمانی که متوجه شد هزینه خرید یک هواپیمای بدون استفاده و زدن آن به یک ساختمان واقعی کمتر است، برنامه خود را برای ضبط این سکانس تغییر داد.
البته این اولین باری نیست که نولان یک هواپیمای واقعی را برای فیلمهایش خراب میکند. اگر متوجه حرفم نشدید، شما را به سکانس آغازین فیلم The Dark Knight Rises ارجاع میدهم؛ زمانی که Bane نقشه یک فرار میان پرواز را عملی میکند.
7. اسم اولیه پروژه چرخفلک (Merry Go Round) بود
عنوان «انگاشته» (Tenet) را میتوان یکی از بهترین عناوین ممکن برای این فیلم دانست؛ اثری که وارونگی مفهوم اصلی آن است و تماشاگران برای درک وقایع فیلم باید کاملا حواسشان را جمع کنند.
البته این فیلم همیشه با نام Tenet شناخته نمیشد. آنطور که مشخص شده این فیلم در مراحل تولیدش عنوان Merry Go Round را یدک میکشیده است. اسمی که به خوبی خلاصه اثر را توضیح میداد اما بهسادگی اسم Tenet نبود.
8. فیلم Tenet یکی از پرهزینهترین فیلمهای Original است
نیاز به توضیح نیست که نولان امروزه به عنوان یکی از مشهورترین کارگردانان هالیوود شناخته میشود. در نتیجه هر چیزی که بخواهد برایش فراهم میشود. بنابراین جدا از این که فیلم تنت یک فیلم Original (فیلم غیر اقتباسی) بود، استودیو یک بودجه بزرگ 205 میلیون دلاری را در اختیار نولان قرار داد.
این رقم بودجه بسیار زیادی برای یک فیلم Original است و باعث شده تا فیلم Tenet یکی از پرهزینهترین فیلمهای Original در تمام زمانها باشد. این که فیلمهای مانند فیلم Avengers: Endgame بودجه بیشتری دریافت میکنند جای تعجبی ندارد چرا که از یک دنباله شناخته شدهاند و شانس جذب مخاطبشان در سراسر دنیا بسیار زیاد است. به همین دلیل هم این نکته که استودیو همچنین بودجهای در اختیار نولان قرار داده بیشک نشان دهنده ارزشیست که برای کار او قائلاند.
9. فیلم Tenet تا حد امکان از نظر علمی درست است
فیلم تنت در اصل یک فیلم علمی تخیلیست که مشخصا بیشتر از این که روی علم تکیه کرده باشد به تصورات و خیالپردازیهای نویسندش گره خورده است. اما با این وجود نولان میخواسته این فیلم حداقل زمینهای علمی داشته باشد.
حال یکی از حقایق جالب فیلم Tenet کمک گرفتن نولان از Kip Thorne، فیزیکدان و نظریهپرداز آمریکایی است. نولان از او خواست تا فیلمنامه را بخواند و درباره طرحهای فیلم به او کمک کند. مشخص است که کمک گرفتن از یک نابغه آکادمیک در علمی بودن طرح کلی فیلم تنت کمک شایانی کرده است.
10. کاراکتر Kat مخصوصا برای Elizabeth Debicki نوشته شده بود
بازی Elizabeth Debicki در نقش کاراکتر Kat، شخصیت اصلی زن در فیلم Tenet، یکی از بهترین بازیهای این فیلم است. عده زیادی از بینندگان فیلم معتقدند که او بهترین بازیگر ممکن برای این نقش بوده است. حالا مشخص شده که این فقط نظر بینندگان نبوده و نقش Kat یا در نظر داشتن Debicki نوشته شده است.
زمانی که پیشنهاد بازی در نقش Kat به این بازیگر فرانسوری/ استرالیایی داده شد، او اصرار به تست دادن برای نقش داشت اما نولان این را نپذیرفت. Emma Thomas، تهیهکننده همکار و همسر نولان، بعد از دیدن نقشآفرینی Debicki در فیلم Widows اصرار کرد که او نقش Kat را با در نظر گرفتن این بازیگر از اول بنویسد.
در این مطلب ما به حقایق فیلم Tenet پرداختیم و امیدواریم که شما از خواندن این مطلب لذت برده باشید. آیا از فیلم تنت خوشتان آمد یا آن را یک فیلم گیج کننده میدانید؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.