از مزیتهای بازی روی کامپیوتر شخصی سازی گسترده بازیهاست و فناوری DLSS نیز یکی از این گزینههای شخصی سازیها به حساب میآید. تنظیمات بیشمار شخصی سازی روی کامپیوتر به شما کمک میکند تا به تعادل مناسبی از روزولوشن و فریم ریت بسته به سختافزار کامپیوترتان دست پیدا کنید. فناوری یادگیری عمیق نمونه برداری ممتاز (به طور مخفف DLSS) از کمپانی انویدیا (Nvidia) نوعی تکنیک تفسیر ویدیو است که به شما کمک میکند بدون قربانی کردن کیفیت بصری خاصی، فریم ریت خود را بالا ببرید. در ادامه با بررسی فناوری DLSS با ما همراه باشید.
فناوری DLSS با رندر کردن بازی در رزولوشن پایینتر، فشار وارده بر کارت گرافیکتان را کاهش میدهد و سپس تصویر را روی روزولوشن بومیتان و با کمک هوش مصنوعی، بازسازی میکند. این فناوری تنها دو مشکل دارد: اول اینکه این فناوری توسط هر بازی پشتیبانی نمیشود و دوم اینکه بر عکس فناوری سوپر رزولوشن FidelityFX از کمپانی AMD (به طور مخفف FSR) و سایر اشکال Anti-Aliasing، این فناوری راهکاری سختافزاری بوده که نیازمند کارتهای گرافیک RTX از کمپانی Nvidia است.
در حالی که فناوری Reflex کمپانی Nvidia راه زیادی برای ایجاد مزیت رقابتی در بازی های اکشن اول شخص طی میکند، فناوری DLSS نوآورانهترین ویژگی این کمپانی در سالهای اخیر است. این فناوری، در ابتدا در اصل برای این ساخته شدهبود که با کاهش مشکلات عملکردی که فناوری Ray Tracing ایجاد میکرد، دسترسی به این فناوری را آسانتر کند. اما از آن زمان تاکنون هویتی مستقل برای خود ساخته و اخیرا شاهد حضور مستقل نسخه دوم فناوری DLSS در بازیها هستیم.
تا 16 نوامبر سال 2021 میلادی (25 آبان 1400) نسخه 2.3 فناوری DLSS در دسترس قرار دارد و این ابزار هوش مصنوعی کمپانی Nvidia پیشرفتهای بسیاری به خود دیده که شامل استفاده هوشمندانه از حاملهای حرکتی، کاهش شبحسازی، اثرات ذره واضحتر و پایداری زمانی بهتر میشود.
بهترین مود فناوری DLSS کدام است؟
در حال حاضر، چهار حالت برای فناوری DLSS برای انتخاب وجود دارد: کیفیت، متعادل، عملکرد و عملکرد فوقالعاده. اکثرا این مودها، هر آنچه در نامشان پیداست را انجام میدهند. یا جزییات را در اولویت قرار میدهند یا بر فریم ریت بیشتر تاکید میکنند. اگر از منظر فنی به این تنظیمات نگاه کنیم، به رابطه بین تصویر رندر شده و نسخه ارتقا یافته آن اشاره میکنند:
حالت Quality فناوری DLSS
کمی فریم ریت را افزایش میدهد و کمترین تاثیر را بر کیفیت تصویر میگذارد
در حالیکه در این حالت، رزولوشن رندر شده بیشتر از حالتهای دیگر DLSS به رزولوشن بومی نزدیک است، این حالت منابع بیشتری مصرف کرده و کمترین پیشرفت عملکرد را فراهم میکند. در عوض این حالت کمترین تاثیر را بر کیفیت کلی تصویر میگذارد.
این حالت فناوری DLSS زمانی پیشنهاد میشود که سیستمی بسیار قدرتمند دارید اما در عین حال میخواهد فریم ریتتان را بدون قربانی کردن جزییات بازی، افزایش دهید. به خصوص اگر از مانیتوری با رزولوشن 4k استفاده میکنید، این حالت برایتان مناسب است. همچنین اگر در حالتهای دیگر، بازیهایتان تار میشود، این مود شفافیت بیشتری در احتیارتان قرار میدهد.
حالت Balanced فناوری DLSS
به طرز مناسبی فریم ریت را افزایش میدهد و تاثیر کمی بر کیفیت تصویر میگذارد
میتوانید به حالت متعادل فناوری DLSS، به چشم حالت نرمال یا عادی نگاه کنید که وسط را هدف میگیرد. این حالت به اندازه مود کیفیت پرمصرف نیست و در عین حال به اندازه حالت عملکرد نیز، کیفیت تصویر را قربانی نمیکند.
بنابر طبیعتاش، حالت متعادل مناسب همه است و انتظارات شما از فریم ریت مناسب را برآورده میکند. اما این حالت بیشتر از همه مناسب کاربران رزولوشن 4k است. چرا که عموما فناوری DLSS هنگامی که پای پیکسلهای بیشتری در میان باشد، بهتر کار میکند.
حالت عملکرد فناوری DLSS
بیشترین میزان افزایش فریم ریت را به همراه دارد، اما احتمال دارد تصاویر تار شوند
کمپانی Nvidia معمولا برای نشان دادن قدرت فناوری DLSS در افزایش فریم ریت در بازیهای پشتیبانی شده توسط این فناوری، از حالت عملکرد استفاده میکند. این حالت نمونه برداری ممتاز گستردهتری از حالتهای متعادل و کیفیت دارد که سبب افزایش بیشتر فریم ریت میشود. اما این حالت گاهی منجر به ضربه به کیفیت تصویر شده که در قالب تار شدن خود را نشان میدهد.
حالت عملکرد فناوری DLSS برای بازیکنهایی که از رزولوشن 1440p استفاده میکنند، بهترین است. اما در صورتی که از سیستم کندتری استفاده میکنید نیز به کار میآید.
حالت عملکرد فوقالعاده فناوری DLSS
بیشتر از سه حالت دیگر فریم ریت را افزایش میدهد، اما بیشترین تاثیر را بر کیفیت تصویر میگذارد
این حالت که دیرتر از سایر حالتها به تنظیمات فناوری DLSS اضافه شد، در مقایسه با سایر مودها، تصویر را در پایینترین رزولوشن در مقایسه با رزولوشن بومی رندر میکند. در نتیجه، بیشترین رشد در فریم ریت را تجربه میکنید. اما این به طور قابل ملاحظهای به کیفیت تصویر صدمه میزند.
این حالت بیشتر مناسب بازیکنهایی است که از رزولوشن 8k استفاده میکنند. تنظیمات زیادی نیستند که بتوانند چنین پیکسلهای فراوانی را اجرا کنند. البته این حالت برای بازیکنهایی که در رزولوشن 4k و با رندر در رزولوشن 720p به جای 1080p، به دنبال فریم ریت بیشتری هستند نیز مناسب است.
عملکرد DLSS چه قدر خوب است؟
عملکرد فناوری DLSS بسته به تنظیمات سختافزاری، بازی که اجرا کردهاید و اجرا یا عدم اجرای Ray Tracing متفاوت خواهد بود. این عناصر کار تخمین دقیق عملکرد را سخت میکند. همچنین این فناوری به مرور زمان و با گسترش شبکه عصبی، از طریق یادگیری ماشینی بهبود پیدا خواهد کرد و در آینده شاهد عملکرد بهتری نیز خواهیم بود.
بیایید با هم نگاهی به اعداد داخلی کمپانی Nvidia بیندازیم تا بدانیم چه انتظاری از این فناوری باید داشت (به یاد داشته باشید که این اعداد ممکن است دقیق نباشند) :
بازی DOOM
فناوری DLSS به طور قابل توجهی فناوری Ray Tracing را قابل دسترس میکند. حتی هنگامی که بازی DOOM Eternal را بر رزولوشن 4k و با حداکثر تنظیمات تجربهاش میکنید.
کمپانی Nvidia معتقد است که فناوری DLSS فریم ریت را تا 60 درصد افزایش میدهد و تمامی کارتهای گرافیک RTX به بالای 60 فریم بر ثانیه میرسند.
بازی Red Dead Redemption 2
بازیهای جهان باز معمولا بیشتر از بازیهای دیگر منابع مصرف میکنند، اما کمپانی Nvidia معتقد است که تمامی کارتهای RTX میتوانند بازی Red Dead Redemption 2 را به صورت تمام HD، بالای 60 فریم بر ثانیه و در بالاترین تنظیمات با فناوری DLSS اجرا کنند. این حتی مسیر برای تجربه رزولوشن 4k را نیز هموارتر میکند و عملکرد را تا چهل و پنج درصد افزایش میدهد. نکته خوب اینجاست که این بهبود عملکرد را در بخش آنلاین بازی (با نام Read Dead Redemption Online) نیز میتوانید تجربه کنید.
بازی Rainbow Six Siege
فناوری DLSS به خصوص در بازیهای شوتر رقابتی که هر فریم مرز بین برد و باخت است، به کار میآید. اگر بازی Rainbow Six Siege را بر رزولوشنهای 1080p و 1440p اجرا میکنید، حالت کیفیت برایتان مناسبتر است. اما حالت عملکرد فناوری DLSS به شما اجازه میدهد که بازی را روی رزولوشن 4k و بدون افت فریم تجربه کنید. با این حالت، روی رزولوشن 4k و در بالاترین تنظیمات، شاهد افزایش پنجاه درصدی فریم ریت خواهید بود. در این حالت حتی کارت RTX 2060 نیز فریم ریت سه رقمی را تجربه میکند.
بازی Lego Builder`s Journey
عدهای بازی Lego Builder`s Journey را روی رزولوشن 4k و بالاترین تنظیمات، غیر قابل بازی میدانند، چرا که حتی بهترین کارتهای گرافیک نیز نمیتوانند به فریم ریتی بالای 20 دست پیدا کنند. مگر اینکه از فناوری DLSS استفاده کنید. دستیابی به 60 فریم بر ثانیه با این تنظیمات همچنان غیر ممکن خواهد بود، اما افزایش بالقوه 163 درصدی در فریم ریت، کارت گرافیک RTX 3080Ti را به فریم ریت یاد شده نزدیک میکند. در حالیکه سایر کارتهای گرافیک، فریم ریتی بالای 30 تجربه خواهند کرد. اگر فریم ریت برایتان در اولویت قرار دارد، به شما پیشنهاد میکنیم که رزولوشن را به 1080p کاهش داده و حالت کیفیت DLSS را انتخاب کنید.
بازی Call of Duty: Warzone
فریم ریت در عنوانی چون بازی Call of Duty: Warzone اهمیت دارد و مسلما با افزایش عملکرد همراه است. اگر دوست ندارید به رزولوشن 1080p بسنده کنید، فناوری DLSS برایتان افزایش شصت درصدی در فریم ریت به همراه خواهد آورد. مسلما اگر از تنظیمات رقابتی استفاده کنید، میتوانید اعداد بیشتری نیز شاهد باشید.
به خاطر کمبود کارتهای گرافیک در بازار، عده بسیاری هنوز از کارتهای قدیمی استفاده میکنند، این بدان معنی است که تا زمانی کارتهای RTX 3000 در دسترس قرار بگیرد، فناوری DLSS میتواند به شما کمک کند که فریم ریت خوبی تجربه کنید.
به یاد داشته باشید که این اعداد، بر اساس آمار داخلی کمپانی Nvidia به دست آمده و ممکن است روی سیستمهای خانگی دقیق نباشد. این تنظیمات نشان میدهد که چگونه فناوری DLSS عدم بهینه بودن برخی بازیها را روی کامپیوتر جبران میکند و همچنین، تجربهای بهتر روی بازیهای پولیش شده ارائه میدهد.
تکنولوژی DLSS چگونه کار میکند؟
شاید پیشتر عبارت «افزایش مقیاس» به گوشتان خورده باشد که تا حدودی در راستای تجسم جادوی فناوری DLSS عمل کند. اما موضوع کمی پیچیدهتر از اینهاست.
همه چیز از ابرکامپیوتر NGX شروع میشود. جایی که کمپانی Nvidia هوش مصنوعیاش را با استفاده از یادگیری ماشینی آموزش میدهد. با تغذیه شبکه عصبی با هزاران تصویر، به هوش مصنوعی اجازه داده میشود که تصاویر با وضوح فوقالعاده بالا (که نسخههایی با افزایش مقیاس 64 برابری و AA هستند) را با تصاویر دستکاری نشده و با رزولوشن پایینتر، مقایسه کند. این به هوش مصنوعی اجازه میدهد تا به کیفیت تصویر منبع اشاره کرده و مسیری برای بازسازی آن به نسخه بزرگتر با استفاده از منطق، ترسیم کند.
فناوری DLSS در هر بازی، و حتی هر کارت گرافیک متفاوت است. اما کمپانی Nvidia معتقد است که این فناوری از ایرادات ناشی از فناوریهای Anti-Aliasing نظیر تار شدن گسترده تصویر، تاری ناشی از حرکت، شبحسازی، ظاهر شدن اشیا روی صفحه و عدم شفافیت اجتناب میکند. این تاحدودی به لطف تکنیکهای بازخورد زمانی این فناوری است که با استفاده از بردارهای حرکتی برای محاسبه حرکت اجسام روی صفحه از قبل، فناوری DLSS را یک قدم به جلو نگه میدارد.
اولین نسل فناوری DLSS نیازمند آموزش هوش مصنوعی برای هر یک از بازیها بود. با اینحال نسخه 2.3 این فناوری، از رویکردی کلی استفاده میکند که به آن اجازه میدهد از طریق درایورهای آماده به کار، پیشرفتهای هوش مصنوعی را به طور خودکار برای هر بازی سازگار با DLSS به کار بگیرد. پس از آن، کارتهای گرافیک RTX از هستههای Tensor خود استفاده میکنند تا پیشرفتهای اضافه شده را در واقعیت به کار بگیرند.
کدام کارت گرافیکها از فناوری DLSS پشتیبانی می کنند؟
سری RTX 2000 و 3000 کارتهای گرافیک کمپانی Nvidia مجهز به هستههای Tensor شدهاند که فناوری DLSS را فعال میکند. بنابراین به راحتی میتوانید به دنبال پیشوند RTX در کارت گرافیکتان بگردید تا بدانید آیا کارت شما از این فناوری پشتیبانی میکند یا خیر. متاسفانه فناوری DLSS روی کارتهای کمپانی AMD موجود نیست. اما نگران نباشید. اگر از کارتهای گرافیک Radeon این کمپانی استفاده میکنید، فناوری FSR کمپانی AMD یک جایگزین عالی محسوب میشود.
- GeForce RTX 2060
- GeForce RTX 2060 Super
- GeForce RTX 2060 12GB
- GeForce RTX 2070
- GeForce RTX 2070 Super
- GeForce RTX 2080
- GeForce RTX 2080 Super
- GeForce RTX 2080 Ti
- Nvidia Titan RTX
- GeForce RTX 3060
- GeForce RTX 3060 Ti
- GeForce RTX 3070
- GeForce RTX 3070 Ti
- GeForce RTX 3080
- GeForce RTX 3080 Ti
- GeForce RTX 3090
تمامی کارتهای گرافیک کمپانی Nvidia به یک میزان عملکرد را افزایش نمیدهند و سری RTX 3000 معمولا از سری RTX 2000 عملکرد بهتری دارد. این بدان دلیل است که سری جدید کارتهای گرافیک کمپانی Nvidia از نسل دوم هستههای Tensor استفاده میکند که عملکرد هسته به هسته بهتری ارائه میدهد.
چه بازی هایی از تکنولوژی DLSS پشتیبانی می کنند؟
این بر عهده توسعه دهندهگان است که فناوری DLSS را به کار بگیرند. این بدان معنی است که این فناوری در هر بازی پشتیبانی نمیشود، اما کمپانی Nvidia تلاش کرده تا این روند را تا حد امکان ساده کند.
هماکنون سه راه برای توسعه دهندهگان وجود دارد که فناوری DLSS را به بازیهایشان معرفی کنند. این سه راه شامل اضافه کردن بومی در موتور Unity، دانلود افزونه موتور Unreal و دریافت جدیدترین بسته توسعه نرم افزار است. پشتیبانی از فناوری DLSS مدام در حال رشد است و هر ماه بازیهای جدیدی از آن پشتیبانی میکنند. انتظار میرود این عدد با توجه به میزان دسترسی به این فناوری، بیشتر نیز شود.
با اضافه شدن 28 بازی ایندی در ماه سپتامبر سال 2021 (شهریور 1400)، عدد بازیهایی که از فناوری DLSS کمپانی Nvidia پشتیبانی میکنند، به بیش از صد بازی رسیده است. در ادامه فهرستی از بزرگترین بازیهایی که از این فناوری پشتیبانی میکنند قرار دارد:
- Alan Wake Remastered
- AMID EVIL
- Anatomy Of Fear
- Anthem
- Apocalypse: 2.0 Edition
- Aron’s Adventure
- Assetto Corsa Competizione
- AWAY: The Survival Series
- Back 4 Blood
- Baldur’s Gate 3
- Battlefield 2042
- Battlefield V
- Beyond Enemy Lines 2
- BIOHAZARD VILLAGE Z Version
- Bodies of Water VR (Beta)
- Bright Memory
- Bright Memory: Infinite
- Call of Duty: Black Ops Cold War
- Call of Duty: Modern Warfare
- Call of Duty: Vanguard
- Call of Duty: Warzone
- Chernobylite
- Chivalry 2
- Chorus
- ChronoTecture: The Eprologue
- Cions of Vega
- Control
- CRSED F.O.A.D
- Crysis Remastered
- Crysis 2 Remastered
- Crysis 3 Remastered
- Cyberpunk 2077
- Deathloop
- Death Realm
- Death Stranding
- DeepStates (VR)
- Deliver Us The Moon
- Diablo II: Resurrected
- DiRT 5
- DOOM Eternal
- Edge of Eternity
- Enlisted
- Escape From Naraka
- Everspace 2
- Exit From
- F1 2020
- F1 2021
- I.S.T.: Forged In Shadow Torch
- Fall Balance Ball
- Far Cry 6
- Faraday Protocol
- Farming Simulator 22
- Final Fantasy XV
- Fortnite
- Forza Horizon 5
- Frozenheim
- Ghostrunner
- Godfall
- Grand Theft Auto III – The Definitive Edition
- Grand Theft Auto: San Andreas – The Definitive Edition
- Grand Theft Auto: Vice City – The Definitive Edition
- Gu Jian Qi Tan Online
- Helios
- Hellblade: Senua’s Sacrifice
- Höll Space 5D6
- Horizon Zero Dawn Complete Edition
- Hot Wheels Unleashed
- ICARUS
- INDUSTRIA
- Into the Radius VR
- Iron Conflict
- Jurassic World Evolution 2
- Justice
- JX3 Online RTX version
- Last Hope on Earth
- LEGO Builder’s Journey
- Life Is Strange: True Colors
- Loverowind
- Marvel’s Avengers
- Marvel’s Guardians of the Galaxy
- Mechwarrior 5: Mercenaries
- Metro Exodus PC Enhanced Edition
- Minecraft with RTX
- Monster Hunter World
- Moonlight Blade
- Mortal Online 2
- Mortal Shell
- Mount & Blade II: Bannerlord
- Myst
- Myth of Empires
- NARAKA: BLADEPOINT
- Necromunda: Hired Gun
- Nine To Five
- Nioh 2 The Complete Edition
- No Man’s Sky
- Observer: System Redux
- Outriders
- Poker Club
- Powerslide Legends
- Pumpkin Jack
- Qu Gian Qi Tan Online
- Quake II RTX
- RAZE 2070
- Ready or Not
- Recall
- Red Dead Redemption 2
- Redout: Space Assault
- REFICUL 666
- Resident Evil Village
- Ring of Elysium
- Rise of the Tomb Raider
- Rune II
- Rust
- Scavengers
- Severed Steel
- Shadow of the Tomb Raider
- Soul Dossier
- Stay in the Light
- Supraland
- Swords of Legends Online
- Sword and Fairy 7
- System Shock Demo
- The Ascent
- The Elder Scrolls Online
- The Fabled Woods
- The Medium
- The Orville Interactive Fan Experience
- The Persistence
- The Riftbreaker
- The Riftbreaker: Prologue
- To Hell With It
- Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
- Twin Stones: The Journey of Bukka
- Uncrashed : FPV Drone Simulator
- Unknown Woods
- Wakamarina Valley, New Zealand
- War Thunder
- Watch Dogs: Legion
- Wolfenstein: Youngblood
- World of Warcraft: Shadowlands
- Wrench
- Xuan-Yuan Sword VII
- Yag
با سرمایهگذاری کمپانی Nvidia بر معماری ARM و شایعاتی درباره کنسول Switch Pro کمپانی Nintendo و استفاده از چیپستی جدید، ممکن است فناوری DLSS را خارج از بازیهای کامپیوتر و روی کنسولها نیز ببینیم. فعلا اما، کمپانی Nintendo همچنان از چیپست Tegra روی کنسول Switch OLED استفاده خواهد کرد، و این بدان معنی است که این تکنولوژی فعلا روی کامپیوترهایی که از کارتهای گرافیک RTX استفاده میکنند، در دسترس است.
فناوری DLSS کمپانی Nvidia در برابر فناوری FSR کمپانی AMD: تفاوت در چیست؟
در حالیکه فناوری DLSS کمپانی Nvidia و فناوری FSR کمپانی AMD به برقراری تعادل بین عملکرد و رزولوشن کمک میکنند، هر دو ابزار اساسا با یکدیگر متفاوت هستند. فناوری کمپانی Nvidia به شبکه عصبی، پردازش ابرکامپیوتری و هوش مصنوعی متکی است. در حالی که فناوری FidelityFX کمپانی AMD از الگوریتمها برای دستیابی به نتیجه مشابه بهره میبرد.
همچنین، فناوری DLSS نیازمند کارتهای گرافیک RTX و هستههای Tensor برای فعالیت است، در حالیکه فناوری FSR کمپانی AMD با طیف گستردهای از کارتهای گرافیک سازگار است. با اینکه این موضوع سازگاری DLSS را به فهرستی از بازیها محدود میکند، کمپانی Nvidia یک جایگزین برای فناوری FSR دارد که مقیاس فضایی را تا شش بار افزایش میدهد و میتوان آن را از طریق برنامه GeForce Experience فعال کرد.
سلام
در اصل قدرت این فناوری مثل تکنیکهای فشردهسازی و فرمتها ست.
که میاد با یه هوش مصنوعی خاص و با زرنگی یا با یه روش خاص یا با یه الگوریتم، تصویر رو با ذهن و تصمیم خودش میسازه یا تو ساختش دست میبره.
در اصل یجورایی پیشبینی آینده هست.
همینطور هم فریم رو بالا میبرد، عملا صحنه رو راحتتر و بر اساس ایده خودش چندباره میسازد.
برای همین میگن فریم 2 برابر! با این هدف که اگر در حالت عادی فقط یک تصویر ساخته میشود، ما اینجا همزمان میتونیم دو تا بسازیم! حالا چطوری؟ با همون هوش تعیین شده.
یجور کلم و زرنگی عالی ست، تأثیر بارزی تو تصویر ما ندارد ولی چون با سلیقه خودش رندر میکند، فشار خیلی کمتری بهش میاد و عملا تصاویر بیشتری رو راحتتر میسازد.
البته این برداشتها کاملا شخصی ست، درستش با عالمان!