دنیای لپتاپهای گیمینگ بسیار هیجانانگیز است و داشتن یکی از این غولهای گیمینگ میتواند یک گزینه جذاب برای شما باشد. با خرید یک لپتاپ گیمینگ، علاوه بر اینکه میتوانید بازیهای زیادی را تجربه کنید، یک ماشین قدرتمند نیز برای انجام کارهای دیگر خودتان خواهید داشت.
با این حال، انتخاب یک لپتاپ مناسب به شدت چالشی است، و باید ویژگیهای زیادی را در نظر بگیرید تا سرتان کلاه نرود. یک سری فاکتورهای مهم و کلیدی وجود دارد که هنگام خرید لپتاپ گیمینگ، باید به آنها توجه کنید. همچنین معمولا برای ارتقا لپتاپ دست شما خیلی باز نیست، بنابراین باید سیستمی را انتخاب کنید که برای سالهای زیادی جوابگوی شما باشد.
این فاکتورها عبارتند از:
- صفحه نمایش: اندازه، رزولوشن و رفرشریت روی تجربه بازی شما تاثیر میگذارد. اولویت اول شما رزولوشن بالا است، یا رفرشریت بیشتر؟ یا اصلا این هدف را دارید تا از یک مانتیور خارجی استفاده کنید؟
- CPU و GPU: مقایسه معیارهایی مانند تعداد هسته و سرعت کلاک و یا مشاهده بنچمارکهای مختلف بین لپتاپها.
- رم و حافظه داخلی: تفاوت استفاده از SSD بهجای HDD و تشخیص اینکه چه مقدار رم نیاز خواهید داشت.
- پورتها و ورودیها: اگر میخواهید دیوایسها و دستگاههای مختلفی را به لپتاپ وصل کنید، نیاز به پورتهای ورودی زیادی خواهید داشت. آیا انعطافپذیری و فضای بیشتری میخواهید، یا پورتهایی با سرعت بالا؟
صفحه نمایش
رزولوشن
رزولوشن بالاتر، به معنای داشتن تعداد پیکسلهای بیشتر و در نهایت کیفیت تصویر عالیتری است. لپتاپهای گیمینگ جدید حتی تا رزولوشن 1440p و 4K را به جای 1080p استاندارد را به شما میدهند. البته از آنطرف، سخت افزار مورد نیاز برای همچین رزولوشنی قیمت لپتاپ را بالا خواهد برد.
رفرشریت
رفرشریت بالا به شما این امکان را میدهد تا تصاویر را روانتر و نرمتر ببینید و به این ترتیب دنبال کردن صحنههای بازی لذتبخشتر و آسانتر میشود. این کار با فرستادن تصاویر بیشتری در ثانیه به صفحه نمایش امکانپذیر میشود. خیلی از لپتاپهای گیمینگ رفرشریت 120 هرتز یا 144 هرتز و یا حتی بیشتر را به شما ارائه میکنند.
اندازه
فرم و اندازه صفحه نمایش لپتاپها متفاوت است. لپتاپهای 13، 15 و 17 اینچی رایجترین سایزها در بازار هستند. حاشیههای کوچکتر میتواند اندازه صفحه نمایش را بزرگتر کند، بدون اینکه ابعاد خود لپتاپ را تغییر دهد.
نوع صفحه نمایش OLED
این نوع صفحه نمایش در برخی از لپتاپهای گیمینگ موجود است و به جای اینکه به نور پسزمینه تکیه کند، پیکسلها از خودشان نور تولید میکنند. این به معنای این است که صفحه نمایش OLED میتواند رنگ مشکی عمیقتر و کنتراست بهتری را تولید کند که تصاویر زیباتری به شما میدهد.
یک راه دیگر برای اینکه تجربه تصویری خودتان را بهتر کنید، این است که لپتاپ گیمینگ خودتان را به یک مانیتور خارجی وصل کنید که مشخصات خوبی دارد. با این کار میتوانید وقتی از بیرون به خانه برمیگردید، از یک مانیتور حرفهای با رزولوشن 4K و رفرشریت 240 هرتزی بهرهمند شوید. البته اگر میخواهید از مانیتور خارجی استفاده کنید، توجه کنید که CPU و کارت گرافیک شما توانایی پشتیبانی از این ویژگیها را داشته باشد.
CPU
پردازنده به عنوان مغز لپتاپ شما شناخته میشود. پردازنده به اجزاء مختلف لپتاپ سیگنالهای مختلف را میفرستد و دستورالعملهایی را که از نرمافزارها و برنامههای مختلف میگیرد، اجرا میکند.
اینکه چه پردازندهای روی لپتاپ شما سوار شده است تاثیر مستقیمی روی کیفیت بازی شما دارد، مخصوصا اینکه به تازگی بازیها بیشتر روی پردازنده متکی هستند تا کارت گرافیک. از فریمریت بازی تا زمان پاسخدهی در بازی، همگی متاثر از قدرت پردازنده خواهند بود.
مهمترین معیارهای تشخیص خوب بودن یا بد بودن یک پردازنده، تعداد هسته پردازنده یا مقدار فرکانس است. اما اینها تنها فاکتورهای مهم نیستند و موارد دیگری مانند پتانسیل آن برای اورکلاک نیز مهم است. ویژگیهایی از CPU که برای شما مهم است، براساس خواسته و استفادهای که دارید متفاوت است، برای همین باید معیارهای آن را بدانید.
سرعت کلاک یا فرکانس پردازنده
فرکانس پردازنده بیانگر تعداد حلقههایی است که پردازنده در ثانیه میتواند اجرا کند (برحسب گیگاهرتز). به صورت کلی، فرکانس بالاتر به معنای پردازنده سریعتر است، اما یک سری شرایط دیگر نیز در این مهم نقش دارند، مانند معماری پردازنده.
تعداد هستهها
تعداد هستههای پردازنده در سرعت آن نقش مهمی ایفا میکند، و پردازندههای چند هستهای به لپتاپ کمک میکند تا فعالیتهای مالتیتسک و همزمان را بهتر اجرا کند. هر هسته در CPU میتواند نقش یک بخش پردازشی را داشته باشد که به صورت مستقل و موازی فعالیت میکند. یکسری از بازیها به گونهای طراحی شدهاند که روی چند هستهای بودن پردازنده متمرکز هستند.
گزینههای پردازنده
پردازندههای مختلفی وجود دارد که طوری طراحی شدهاند تا برای هرکاری استفاده شوند. برای همین ارزشش را دارد تا وقت بگذارید و پردازندهای با مشخصات دلخواه خودتان را پیدا کنید. اگر به دنبال پردازندهای با تعداد هسته بیشتر و فرکانس بالاتر هستید، باید به دنبال پردازندههای سری H باشید. اگر استریم گیمپلی زنده علاقه دارید، فرکانس و تعداد هستههای بالاتر بسیار مهم است، زیرا نرمافزارهای ضبطِ اینکار اغلب به قدرت پردازش قابل توجهی برای رمزگذاری ویدیو نیاز دارند.
GPU یا کارت گرافیک
کارت گرافیک خوب برای یک محصول گیمینگ بسیار حیاتی است. این قطعه، پیکسلها را در صفحه نمایش میسازد که باعث تشکیل تصاویر میشود. در کنار پردازنده، کارت گرافیک نیز عنصری کلیدی برای داشتن فریمریت روانتر و رزولوشن گیمپلی بالاتر است.
برای اینکه بتوانید بازیها را در کیفیت 1440p یا 4K اجرا کنید، داشتن یک CPU و GPU قوی اجباری است. رزولوشن بالاتر به معنای تعداد پیکسلهای بیشتر روی مانیتور است؛ داشتن رزولوشن 4K به طور مثال، چهار برابر بیشتر از پیکسلها استفاده میکند.
فریمریت و رزولوشن
شما باید اطمینان حاصل کنید که کارت گرافیک و پردازنده لپتاپ گیمینگ شما، میتواند فریتریت را هنگام بازی ثابت نگه دارد. CPU و GPU را در لپتاپ مورد نظر خود با سیستم مورد نیاز بازیهایی که میخواهید بازی کنید مقایسه کنید، تا عملکرد آنها را درک کنید و بهتر بفهمید چه چیزی میخواهید.
ری تریسنگ – Ray tracing
کارتهای گرافیک جدید از ویژگیهای جذاب و مختلفی بهره میبرد، و ری تریسینگ از مهمترین آنها است. به طور خیلی خلاصه، این روشی که بازیها از آن برای شبیهسازی و پیادهسازی نور استفاده میکنند. با استفاده از بنچمارکها و نمرات مختلف، میتوانید توانایی کارت گرافیک خودتان را در این زمینه بسنجید.
رم
رم یک حافظه موقت ولی بسیار سریع است، که اطلاعات مورد نیاز پردازنده را در خودش ذخیره میکند. برخلاف HDD و SSD، رم اطلاعات را به شکل دائمی در خودش ذخیره نمیکند و با هر بار خاموش شدن همهی آنها پاک میشود.
رمِ بالاتر به لپتاپ شما اجازه میدهد تا فرآیندهای بیشتری را به صورت همزمان اجرا کند و سریعتر بین برنامههای مختلف جابهجا شود. اینکه چقدر رم میخواهید بسته به نیاز شما دارد، اما یک لپتاپ گیمینگ رم بیشتر از 8 گیگابایت و یا بیشتر میخواهد. اینکه رم لپتاپ قابلیت ارتقا داشته باشد و از نوعDDR4 باشد یا DDR5، میتواند برگ برنده یک لپتاپ باشد. تفاوت رم DDR4 با DDR5 نتیجه سرعت بالاتر برای لپتاپ شماست.
حافظه داخلی
نوع حافظه داخلی استفاده شده در لپتاپ گیمینگ مهم است. داشتن حافظه داخلی SSD برای این لپتاپها دیگر یک ضرورت است. یک مزیت بزرگ SSD نسبت به HDD این است که سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات بالایی دارد و همین موضوع اجرای بازیها را سریعتر میکند. البته داشتن SSD بیشتر به معنای قیمت بالاتر لپتاپ نیز است.
انواع SSD:
- NVMe SSD: این درایوها به جای رابط SATA قدیمی از PCIe پرسرعت استفاده میکنند که سرعت خواندن/نوشتن و توان عملیاتی حافظه را به شدت سریع میکنند.
- SATA: این درایورها از همان کانکتورهای SATA مانند HDD های سنتی استفاده میکنند. آنها معمولا سریعتر و بادوامتر از HDD، و کندتر از درایوهای NVMe هستند.
پورتهای ورودی
پورتهای بیشتر به معنای گزینههای بیشتر برای افزایش عملکرد لپتاپ گیمینگ شماست. برخی از لپتاپهای گیمینگ پورتهای ورودی را کم میکنند تا ابعاد لپتاپ را کوچکتر کنند؛ برای همین، این موضوع یک معامله (trade-off) برای شما خواهد بود.
پورتهای ورودی مهمی که یک لپتاپ بهتر است داشته باشد:
- Display: از این پورت برای اتصال صفحه نمایش خارجی استفاده میشود، که HDMI و DisplayPort از مهمترینهای آن است.
- Thunderbolt: این اتصال همه کاره میتواند ویدیو و صدا را با استفاده از استانداردDisplayPort به مانیتور منتقل کند. این پورت میتواند تا 4 برابر سریعتر از USB 3.1 اطلاعات را بفرستد. Thunderbolt میتواند به ویژه برای ستاپ چند مانیتور، یا برای انتقال اطلاعات حجیم به درایوهای خارجی مفید باشد.
- USB: از پورتهای USB میتوان برای اتصال ماوس، هدست، هارد اکسترنال و لوازم جانبی دیگر استفاده کرد. اعدادی که روی آنها نوشته شده است، مانند 2.0، 3.0 یا 3.1 سرعت انتقال داده آنها را منعکس می کند، و طبقهبندیهایی مانند “Type-A” و “Type-C” به شکل کانکتور آن اشاره دارد.
سیستم خنک کنندگی
برای یک لپتاپ گیمینگ خیلی مهم است که راهکار مناسبی برای خنک کردن خودش داشته باشد. مشخصاتی که در پردازنده و یا کارت گرافیک میبینید، در شرایطی است که دمای آنها مناسب باشد و بیش از حد داغ نشوند. بالاتر از یک دمای خاص، لپتاپ شما قطعا افت عملکرد خواهد داشت و این موضوع نتیجه مستقیمی روی کیفیت بازی شما دارد.
اگر به دنبال خرید لپتاپ گیمینگ هستید، میتوانید با کد تخفیف 200 هزار تومانی TavLapTop200 از وبسایت تاو پیسی، بهترین و معتبرترین لپتاپها را خریداری نمایید.